List Sponsor Next GA


ASSALAMUALAIKUM!

Semua ini adalah senarai sponsor-sponsor untuk GA pertama saya pada
tahun ini. Siapa yang nak join tu, boleh lah buat syarat-syarat yang diberi dari
sekarang. Dan... Giveaway akan bermula pada 28 Feb ini ya.

(Sesiapa Yang Berminat Menjadi Sponsor, Sila Ke Entry INI)


1- Mardiah Diana (http://mardiahdiana.blogspot.com/)

Topup RM5 (2x), Keychain Sabah (2x)
Syarat: Follow blog SINI , Follow twitter SINI
(kalau xada twitter klik iklan nuffnang di blog sponsor)


Shiseido Mask Blackheads (2x)
Syarat: Follow twitter SINI


Novel Yes, Boss! - Novel adaptasi ke drama TV3 (1x) atau
Novel Dosa Semalam karya Adilla Tasha (1x)
(pemenang boleh pilih sama ada nak novel YB atau novel DS)
Syarat: Follow blog SINI, Like fanpage SINI


4- Farez Shah (http://farezshahevil.blogspot.com/)

Novel Something Borrowed (1x), novel The Hobbit (1x)
Syarat: Follow blog SINI, Follow instagram SINI, Klik nuffnang di blog sponsor


5- Eymasu (https://www.facebook.com/EymasuAndWorldCraft)

Keychain Felt (2x)
Syarat: Like fanpage SINI, Follow facebook SINI


6- Hafizah Zainal Abidin (https://www.facebook.com/cikfiedotcom?fref=ts)

Jadi admin dan anda boleh promote iklan, entry blog anda di SINI
Syarat: Like fanpage SINI.


7- Mama Maszull (http://maszull.blogspot.com/)

Mask and Fridge Magnet Legoland (1x), Mask 3 paket (2x)
Syarat: Follow blog SINI, Follow instagram SINI atau @maszull, Follow twitter SINI,
 Like fanpage SINI


8- Aryssa Najwa (http://aryssanajwa.blogspot.com/)

Cover Novel (2x)
Syarat: Follow blog SINI, Like fanpage SINI 

Pertandingan Menulis Cerpen Pendek Anjuran Rafina Mimi Abdullah

ASSALAMUALAIKUM!

Kali ini saya nak turun padang join pertandingan menulis cerpen pendek yang
dianjurkan oleh penulis novel sendiri, iaitu Rafina Mimi Abdullah.
Sebenarnya, ini satu-satunya cerpen paling pendek saya. Yang lain tu... 40+ms.
huhu so tak dapat nak pilih cerpen saya yang lain.

Kalau nak tahu, cerpen Sebuah Persahabatan nilah cerpen pertama yang saya
tulis. Cerpen ini ditulis pada 2011. Dan memang saya tak edit apa
apa sampai sekarang. Sebab nanti saya boleh bandingkan cerpen permulaan saya menulis
dengan cerpen selepas lepasnya.

Tak nak cakap banyak lagi, jom kawan-kawan jemput baca cerpen tak seberapa
saya ni. Dah lepas baca-baca tu tinggalkan komen ya.


 (SIAPA YANG NAK JOIN, BOLEH KLIK SINI )

Sebuah Persahabatan

KELIHATAN dua budak perempuan berjalan beriringan menuju ke kelas sambil berbual-bual.Sesekali mereka bergelak ketawa dan sesekali mereka tersenyum.

“Raidah!Syazfiqah!”

Raidah dan Syazfiqah berpaling apabila nama mereka dipanggil.Aina mendekati Raidah dan Syazfiqah dengan sehelai kertas sebesar kertas A4 ditangannya.

“Nah.”Syazfiqah menyambut kertas yang dihulur Aina.Dia dan Raidah membacanya.

“Pertandingan bercerita?”Syazfiqah memandang Aina.

“Ha’ah,aku tahu kau dengan Raidah mesti berminat.Masuklah. Manalah tahu rezeki korang berdua.”ujar Aina.

“Kau masuk tak,Aina?”Tanya raidah.

“Tak.Macamlah kau tak tahu,aku ni malas nak libatkan diri dalam apa-apa pertandingan.Oklah,aku pergi dulu yea? Bye.”

“Bye.”ucap Raidah dan Syazfiqah serentak.Tangan mereka membalas lambaian Aina.


Macam mana?”Tanya Syazfiqah selepas mereka mengambil tempat di dalam kelas.

“Macam mana apa?”Raidah menjawab soalan Syazfiqah dengan soalan.

“Ish!Kau ni.Pertandingan bercerita tu la.Nak masuk tak?”Raidah tersengih apabila Syazfiqah bertanya geram kepadanya.

“Masuklah.”

“Tapi kat sini,dia tulis tidak boleh bercerita secara berpasangan.”

“Hmm…Masuk jea lah.Takkan disebabkan kita tak boeh berpasangan kau tak nak masuk pertandingan tu?Rugi tau!”

“Sedih la aku macam ni tak dapat bersama dengan kau.”sayu suara Syazfiqah.

“Alah!Macam lah kita tak pernah berenggang.Kau masuk tandas,boleh jea masuk sorang-sorang.”Raidah cuba menceriakan kawan baiknya.

“Kau ni!Ke situ pulak.”Raidah terjerit kecil apabila tangan Syazfiqah mencubit pahanya.Syazfiqah tergelak tengok Raidah memuncung sambil tangan mengosok pahanya.

Disatu sudut dalam kelas,seorang budak perempuan merenung tajam ke arah Raidah dan Syazfiqah.Seketika kemudian dia tersenyum dan terus senyum.Senyuman penuh bermakna.


 Seminggu sebelum pertandingan itu…

SYAZ,kau dah tulis cerita untuk pertandingan tu?”Tanya Raidah selepas sesi sekolah tamat.Mereka berdua masih berada dalam kelas.

“Dah.Cuma kalau boleh,nanti pertandingan aku tak nak tengok kertas.Aku nak hafal,mana lah tahu boleh menang.”

“Kau dah tulis ke belum?”sambung Syazfiqah.

“Tak siap lagi la.Penghabisan cerita tu aku tak tahu nak buat macam mana.Rasa malas pulak masuk pertandingan bercerita ni.”

“Weh!Kau jangan.Lagi seminggu pertandingan tu.Lagi pun,penghabisan cerita je kau belum tulis kan?Insya-Allah sempat.”

“Hmm…Jom lah balik.”

“Idah,teman aku pergi Popular kejap.Aku nak beli novel,sepupu aku cakap ada karya terbaru Hanni Ramsul.Teman aku yea?”Syazfiqah buat muka kesian.Raidah menjeling.

“Yealah,yealah.Kau ni,sekepala dengan Aina.Sama-sama minat novel.”

“Hehe sayang kau,Idah.”

“Amboi!Aku setuju teman kau beli novel,baru kau sayang aku yea?”

“Mana ada.Aku memang sayang sangat kat kau.Kita kawan baik kan?”

“Kawan baik.”gelak ketawa mereka bergabung menarik perhatian Irfan yang juga masih berada dalam kelas.

“Gembira je, menang nombor ekor ke?”usik Irfan.

“Hish!Tak baik lah.Kita orang nak bergembira pun salah ke?”Raidah buat-buat marah sambil mencekak pinggang.

“Hehe tak salah pun,saja aku nak bergurau.Aku dengar korang masuk pertandingan bercerita kan?”Raidah dan Syazfiqah mengganguk.

Good luck untuk korang berdua.”ucap Irfan.

Thanks.”Raidah dan Syazfiqah tersenyum.


RAIDAH berjalan menuju ke pagar sekolah.Dia menunggu Syazfiqah di hadapan pintu sekolah.

“Raidah!”Raidah tersentak.Kelihatan Syazfiqah berlari ke arahnya.

“Kenapa kau lari ni?Macam baru lepas terserempak dengan hantu je.”Syazfiqah tercungat-cungat.Dia menarik nafas panjang.

“Hilang.”

“Apa yang hilangnya?”

“Kertas.Kertas yang aku tulis cerita untuk pertandingan tu hilang!”terang Syazfiqah.

“Hah!Hilang?Macam mana boleh hilang ni?”Raidah terkejut.

“Aku tak tahu.Masa rehat tadi aku ada letak dalam laci meja.Tadi aku tengok dah tak ada!”Syazfiqah bagaikan hendak menangis.

“Jangan nangis Syaz.Dah ,dah.Jom kita pergi cari.”pujuk Raidah.Syazfiqah mengganguk.


SYAZFIQAH menangis teresak-esak.Raidah pula mengusap belakang kawan baiknya cuba untuk menenangkan Syazfiqah.

“Macam mana ni,Idah?Kertas tu dah hilang.Kalau nak tulis yang lain pun , tak boleh.Aku dah tak ada idea.”

“Kau dah letak dalam beg kau kut?”

“Tak,aku dah check.Memang tak ada.”Raidah diam.Tidak tahu macam mana lagi cara pujuk Syazfiqah.

“Macam mana kalau aku cakap aku tahu siapa yang ambil kertas kau tu?”ujar satu suara.Raidah dan Syazfiqah berpaling ke arah pintu.

“Maksud kau ada orang yang ambil kertas aku tu?”tanya Syazfiqah kepada Amalina yang sedang berpeluk tubuh sambil bersandar pada pintu.

“Ha’ah.”

“Siapa?Kau nampak ke?”tanya Raidah pula.Amalina tersenyum sinis.

“Kenapa kalau aku nampak pun?Takut?”Raidah mengerut dahi,tak faham apa yang dikatakan Amalina.

“Kenapa pulak aku nak takut?”

“Amalina!Kau jangan nak berkias-kias.Cepat cakap kat aku,siapa yang ambil kertas aku?” Syazfiqah bangun.Geram dengan Amalina yang seolah-olah berteka-teki.Amalina mandekati Raidah dan menuding jari telunjuknya ke arah Raidah.Raidah dan Syazfiqah kaget.

“Orang yang paling kau rapat ni yang mencuri kertas kau tu!”bergema suara Amalina.

“Apa?Eh,Lina.Kau jangan nak memandai tuduh aku yea!”marah Raidah.

“Orang dah buat salah,takkan nak mengaku kan?”sindir Amalina.

“Lina,kau jangan nak tuduh kawan baik aku macam tu.Raidah tak kan buat semua tu!”celah Syazfiqah.

“Aku tak tuduh!Kau tak percaya?Cuba lah kau check dalam beg Raidah.”Syazfiqah terdiam.

“Buat apa nak check beg aku?Aku kata aku tak ambil,aku tak ambil la!”Raidah terdiam seketika apabila melihat begnya sudah diselongkar oleh Syazfiqah sendiri.Amalina tersenyum kemenangan apabila melihat Syazfiqah mengeluarkan kertas kajang yang dilipat.

“Sampai hati kau,Idah.”

“Ya Allah Syaz,aku tak tahu.Aku tak tahu macam mana kertas kau ada dalam beg aku.Aku…”kata-kata Raidah terhenti apabila Syazfiqah terlebih dahulu berlari keluar dari kelas.

“Syaz!Syazfiqah!”Raidah mengeluh.Hairan kenapa ada kertas Syazfiqah dalam begnya.

“Aku pasti,kau yang merancang semua ni.”sejerus sebaris ayat dituju kepada Amalina,dia terus keluar dari kelas itu.Amalina tersenyum selebar mungkin.Rancangannya untuk menghancurkan hubungan Raidah dan Syazfiqah berjaya dilaksanakan.


      Hampir seminggu hubungan Raidah dan Syazfiqah retak. Raidah bingung, Syazfiqah langsung tak nak bersua muka dengannya. Syazfiqah mengelak! Baru sahaja dia nak membuka mulut, Syazfiqah dah berlalu meninggalkan dia yang terkebil–kebil.

“Syaz, aku tak curi pun kertas kau tu. Amalina yang….” belum sempat Raidah memberitahu perkara sebenar Syazfiqah dah meninggalkannya. Raidah mengeluh. Pening dengan Syazfiqah yang marah atas tuduhan Amalina.


SYAZFIQAH berjalan menuju ke kelas. Suasana sekolah mula sunyi kerana sesi sekolah dah dua jam tamat. Langkah Syazfiqah terhenti di tangga apabila terdengar suara Amalina berborak dengan beberapa kawan sekelasnya.

“Korang tahu,puas hati aku ni tengok hubungan Syazfiqah dan Raidah retak.Puas hati aku tengok Syazfiqah dah mula benci dengan Raidah!Puas sangat!” kata Amalina lalu ketawa keseronokan diikuti yang lain.Syazfiqah terkejut dengan apa yang baru didengarinya tadi.Terus dia berlari ke arah Amalina dan menampar muka Amalina.Terhenti gelak ketawa Amalina.Dia mengosok pipi kanannya yang baru sahaja ditampar oleh Syazfiqah.

“Oh!Jadi ni kerja kau yea?Ini semua rancangan kau ya,Amalina!”tempik Syazfiqah.Kawan sekelasnya yang lain mula lari meninggalkan dia dan Amalina.

“Yea!Memang aku yang rancang!Aku yang rancang semuanya!Aku yang curi kertas yang kau tulis untuk pertandingan tu!”

“kenapa?!”

“Sebab aku nak hubungan kau dengan Raidah hancur.Kau tahu kenapa?Sebab Raidah perampas!Dia rampas kawan baik aku.Sejak dia berpindah ke sini,kau dah rapat dengan dia.Dia penyebab aku kehilangan kawan baik aku!Aku benci dia!Aku benci Raidah!”

“Astaghfirullahalazim.Lina,kau lupa ke?Kau sendiri yang memutuskan persahabatan kita.Kau sendiri yang tak nak kawan dengan aku.Alasannya?Kau cakap kat aku yang aku ni tak layak berkawan dengan orang yang glamour macam kau.Dan sekarang?Kau nak hancurkan hubungan aku dengan Raidah?Aku tak boleh terima apa yang kau buat ni,Amalina.Kau yang putuskan persahabatan kita dan kau telah rosakkan persahabatan aku dan Raidah.Kau tak habis-habis nak kecewakan aku ke?Aku tak boleh terima apa yang dah kalau lakukan,Amalina!”Syazfiqah berlari meninggalkan Amalina yang tercenggang.Dia harus berjumpa dengan Raidah.Dia harus meminta maaf dengan Raidah.

“Maafkan aku, Idah” rintih Syazfiqah.


RAIDAH membuka pintu apabila ada orang mengetuk pintu rumahnya sambil melaung–laung namanya. Terkedu dia melihat Syazfiqah tercegak di hadapannya. Syazfiqah tak menunggu lama, terus membawa Raidah ke dalam pelukanya. Raidah membalas pelukan Syazfiqah. Sungguh dia tidak percaya yang Syazfiqah akan memeluknya setelah kejadian minggu lepas.

“Raidah, aku minta maaf. Aku salah. Aku tuduh kau. Aku dah tahu yang semua ni Amalina yang rancang. Aku minta maaf Idah. Aku sepatutnya percayakan kau. Maafkan aku.” rintih Syazfiqah. Raidah melepaskan pelukan dan memegang bahu Syazfiqah.

“Pandang aku Syaz.” Syazfiqah mengangkat muka.

“Raidah, maafkan aku.”

“Kau tak salah. Aku dah agak yang Amalina yang rancang. Cara Amalina melihat aku jelas penuh dengan kebencian tapi aku tak tahu lah kenapa Amalina benci aku.”

“Aku…Aku minta maaf, Idah.Amalina, dia dendam dengan kau sebab dia kata kau rampas kawan baik dia. Tapi tu semua salah! Amalina sendiri yang putuskan persahabatan aku dengan dia.” terang Syazfiqah. Raidah diam.

“Raidah, aku sayang kau. Kita kawan baikkan?”

“Kawan baik.”balas Radiah sambil tergelak kecil diikuti senyuman lega Syazfiqah.

“Pertandingan tu?”Raidah bertanya.

“Aku tak nak sertai.”Raidah membulatkan mata.

“Jangan!Aku nak kau masuk pertandingan tu.”

“Okey,kita sama-sama masuk pertandingan tu.”

“Bukan kita,tapi kau.” Senyuman Syazfiqah hilang serta merta.

“Kenapa?Kau masih marah kat aku yea?”

“Tak lah.Aku tak marah langsung kat kau.Aku tak nak masuk pertandingan tu.Cerita yang aku tulis dah selamat masuk dalam tong sampah.” ujar Raidah sambil ketawa. Mata Syazfiqah membulat.

“Kenapa kau buang? Sayangnya. Kalau macam tu aku pun tak nak masuk pertandingan tu.”

“Kau jangan berani nak tarik diri erk! Aku tahu kau suka menulis. Kalau kau sayang aku, jangan tarik diri! Aku buang sebab aku tak dapat siapkan cerita tu.Kepala aku berserabut. Pening aku memikirkan persahabatan kita yang retak.”

“Alah, kau tak payah rasa bersalah lah. Benda dah lepas. Lagipun,memang aku tak ada idea nak siapkan cerita aku tu. Jadi aku buanglah.” sambung Raidah apabila melihat wajah serba salah Syazfiqah.

“Tapi…”

“Tak ada tapi-tapi. Kau tetap teruskan pertandingan tu. Pertandingan tu esok tahu!”

“Syukur Allah bagi aku kawan sebaik kau Raidah. Alhamdullilah.”

“Aku pun bersyukur sangat dapat kawan macam kau.”

  
Tepukan gemuruh bergema dalam dewan sekolah apabila pemenang pertandingan bercerita diumumkan. Syazfiqah dan Raidah berpelukan lalu dia menolak Syazfiqah supaya naik ke atas pentas untuk menerima hadiah.

“Syaz,tahniah!Aku tahu, pasti kau menang punya.” ucap Raidah selepas mereka semua bersurai. Syazfiqah tersenyum sambil menggeleng kepala.

“Kau ni, dah beratus kali kau ucap tahniah kat aku. Satu kali pun dah cukup. Dah lah yang lain pun jumpa je aku terus ucap tahniah. Dah naik kebas dah muka aku ni dari tadi senyum jea.” Raidah tergelak mendengar rungutan Syazfiqah.

“Syaz, Idah.”Raidah dan Syazfiqah berpaling.

“Kau nak apa?”tanya Syazfiqah garang. Raidah hanya memandang Amalina.

“Aku minta maaf. Aku salah pada kau dan Raidah, aku salah. Aku cemburu tengok korang rapat. Maafkan aku Syazfiqah sebab putuskan persahabatan kita dulu. Aku menyesal. Maafkan aku Raidah sebab tuduh kau dan menghancurkan persahabatan kau dengan Syaz. Maafkan aku Idah, Syaz.”rintih Amalina.Raidah memberi senyum ikhlas kepada Amalina.

“Tak apa. Aku maafkan kau. Tapi kau jangan buat lagi. Dosa tahu tak?”ujar Raidah.

“Maafkan aku.”Amalina tertunduk.Raidah mencuit lengan Syazfiqah dan memberi isyarat supaya bersuara.

“Hmm…Aku pun maafkan kau.Tapi lepas ni aku tak nak tengok kau buat macam tu.Ingat tu!”Syazfiqah memberi peringatan.

“Terima kasih Raidah. Terima kasih Syazfiqah. Terima kasih sebab sudi maafkan aku. Aku janji aku tak buat lagi.” Mereka bertiga berpelukan sambil tersenyum lebar. Syukur,persahabatan Syazfiqah,Raidah dan Amalina bertambah erat. Itulah sebuah persahabatan.


TAMAT

Drama Cucur Bawang & Kopi 'O' (Adaptasi Novel)


Assalamualaikum!



Yea!! Cucur Bawang & Kopi 'O' !! Satu-satunya novel santai dan cinta
yang saya suka. Paling suka tau! Kebanyakannya novel santai saya tak tertarik sangat.
Memang ada yang best tapi CBKO lagi best! Tak percaya? Pergi beli dan hang baca lah sendiri!!
Dan sangat-sangat berharap dramanya best seperti novelnya juga dan tidak ubah jalan cerita.


Untuk makluman anda, Drama Cucur Bawang & Kopi 'O' ini adalah adaptasi
novel Cucur Bawang & Kopi 'O' karya Hasrudi Jawawi. 
Novel ini diterbitkan dibawah terbitan Buku Prima.


DRAMA INI AKAN MULA DITAYANGKAN DI TVi PADA 14 FEB 14.
DRAMA 13 EPISOD INI AKAN DITAYANGKAN JAM 06:05 PETANG SETIAP HARI ISNIN HINGGA JUMAAT.



SINOPSIS CUCUR BAWANG & KOPI 'O' :




CUCUR BAWANG & KOPI ‘O”
Hasrudi Jawawi

RM 25.90
ISBN: 978-967-0184-10-4
~720 hlm
Bahasa Melayu
Tarikh Terbit: 15 Feb 2011


Siapa sangka, cucur bawang telah mempertemukan mereka dalam satu ‘sketsa perang’ di tepi jalan. Dari insiden itu mereka bagai dijodohkan untuk bersua lagi. Kerana terdesak dan kabur mata dengan gaji yang ditawarkan, Rudiana terpaksa berkahwin dengan Iskandar dalam rahsia atas dasar kerja semata-mata.

Bila sudah duduk serumah, mulalah berputik satu perasaan aneh dalam hati mereka walaupun masing-masing masih keras kepala. Namun, egois masing-masing terlalu tinggi melampaui Gunung Everest. Perkahwinan mereka hanya sekadar di atas kertas dan terus menjadi rahsia.

Kemunculan Khairulnizam membuatkan Iskandar gelisah bila kawan baiknya itu tertarik hati dengan Rudiana, isterinya yang mula dicintainya tanpa sedar itu. Mampukah Iskandar melihat isterinya menjadi kekasih kawan baiknya sendiri?
 
 
Anda boleh dapatkan novel ini di kedai-kedai buku berdekatan atau anda juga
boleh beli secara online di KarangkrafMall.
ANTARA PELAKON YANG MEMBINTANGI DALAM DRAMA INI :
Mon Ryanti = Rudiana
Zain Saidin = Iskandar
Josiah Hogan = Khairulnizam
Raja Illya = Amanina
Syarifah Nadia = Rosalinda
Puteri Balqis = Maisarah
Rafael El-Arash = Harez
Syatilla Melvin = Liena
Widya Irani = Shila
Mardiana Alwi = Zakiah
MONTAGE DRAMA CUCUR BAWANG & KOPI 'O' :

video
Seperti biasa, kalau anda tak sempat mahu menonton drama Cucur Bawang 
& Kopi 'o' ini boleh menontonnya di TONTON ONLINE .

Mencari Sponsor Untuk Next GA


Assalamualaikum!

Dah nampak tajuk macam mana kan? Macam tu jugaklah isi kandungannya. 
Bulan lepas cakap nak buat GA tapi tak sempat sebab masa 
mencemburui. Sekarang baru ada sedikit masa yang boleh dicuri.
Ehe! Tiba-tiba jadi ayat skema. haha


Pencarian sponsor dibuka sehingga 23 Februari 2014.
Giveaway pula akan bermula pada 28 Februari 2014 sehingga 14 Mac 2014!


APA YANG BOLEH DISPONSOR ?

Apa-apa boleh kecuali berkaitan blog(cth: review,  bloglist dll)

-semua hadiah berkaitan dengan barangan pos dipos
sendiri oleh sponsor kepada pemenang-

SYARAT YANG BOLEH DIKENAKAN ?
Tidak melebihi 2 syarat. Melainkan anda sponsor banyak benda/untuk ramai pemenang/
benda berharga


SPONSOR YANG DICARI ?

Serius nak menjadi sponsor. Haruslah jujur dan senang untuk dihubungi. 
Yang tipu-tipu sila pergi jauh-jauh.


KELEBIHAN MENJADI SPONSOR ?

-Trafik blog cepat meningkat
- Follower pun serta-merta menaik
-Ada iklan di blog anda? Earning akan bertambah. InsyaAllah.

Dan baaanyaaak lagi! Nak tahu lagi? Boleh rujuk SINI


BERMINAT MENJADI SPONSOR ?

PM saya detail di bawah ini di SINI.

Nama, link blog, link FB, barang yang ingin disponsor, untuk berapa pemenang

Giveaway 5K Dunia Sebenar Shida


Assalammualaikum!

 (KLIK BANNER UNTUK SERTAI GA INI)

Double WOW !! Semua, sila sebut 'WOW' selepas lihat senarai hadiah di SINI.
GA ini saya ternampak dalam FB kak Aryssa Najwa. Siapa yang tak join
Ga ni memang betul-betul rugi lah! Sponsornya gempak-gempak belaka! Yang paling best,
 penulis novel iaitu Rafina Mimi Abdullah turut menjadi sponsor dalam Giveaway 5K ini!!
Triple wow! , wow! and wow!, you!!

Ok, gediks sangat. Punya kes hantu 'WOW' yang datang sampuk ni.
Semua hadiah yang ditawarkan memang awesome semuanya, tapi yang paling
terkesan dihati saya sampai meleleh air liur serta air mata ialah novel Rahsia Dalam Bahagia!
Eh'eh, bukanlah. Silap pulak. Bahagia Dalam Rahsia sepatutnya. heh.

Memang pantang nampak ada GA yang menawarkan hadiah novel memang
saya akan join. Memang betul-betul kaki novel ni. Novel pun tak ada kaki. Haha
Ok, merapu lagi. Stop merapu meraban. Kak Shida baca pun nanti naik muak. Hee

Jom semua anak-anak blogger Malaysia, kita join Giveaway 5K ini!
Semua hadiah yang ditawarkan mampu buat anda histeria(sila sebut dgn nada seram).
Dah kena histeria tu, join lah GA Kak Shida ni. Mana tahu nanti pengumuman
pemenang korang akan koma terus 5tahun 5bulan 5jam 5minit 5saat. Sebab... nama
anda tersenarai dalam salah seorang pemenang GA 5K !! haha

Apa2, patut diucapkan TQVM to Kak Shida kerana sudi buatkan
GA yang awesome. Hadiah-hadiahnya pun awesome. Sponsor-sponsor
yang awesome. Kak Shida laaagiiii AWESOME !! (^__^ Y)

Promote Giveaway Anda Di Sini !!


ASSALAMUALAIKUM!!

Ohmooi.... nak tercabut rasanya tangan kena buat nota untuk
4,5,6 subjek. Pergh! Hari cuti pun tak rasa macam cuti sebab ada kelas.
Ok, poyolah. Orang lain pun busy jugak. Ehe.




Rasa dah lama jea tak join GA. Last join GA CIK AN punya pada tahun lepas.
Kali ini, walaupun saya rasa tak sempat nak join. Tapi nak suruh jugak
mana-mana blogger yang tengah buat giveaway tu, promote
link GA nya kat sini. Nanti ada masa saya join.
.
TINGGALKAN LINK GA, BUKAN LINK BLOG!
KAT NAMA TU TULIS NAMA GA, BUKAN NAMA ANDA!


Hisyam Hamid Akui Sudah 8 Tahun Berkahwin

biodata hisyam hamid


Abang Nara respek dengan Hisyam Hamid yang tanpa berselindung dan segan silu mengakui status perkahwinannya itu. Kalau artis lain kadang-kadang ada yang nak sorokkan. Konon takut populariti jatuh. Berasal dari Singapura, Rosmawati Hanafi telah menjadi bunga di hati Hisyam sejak 8 tahun yang lalu. Kata Hisyam kepada Harian Metro:-
Saya tak pernah nak sembunyi apa-apa mengenai status perkahwinan. Benda itu tak betul. Sejak kahwin 8 tahun lalu, saya cukup terbuka mengenai status saya.
Jauh sekali menafikan atau menyorok saya sudah ada isteri dan 2 anak. Tak baik, kecil hati isteri kalau saya buat begitu.
Mungkin ramai lagi tak begitu kenal latar belakang saya, tapi untuk kata saya sorok status, itu tak betul. Peminat yang mengikuti kerjaya saya tahu siapa isteri dan anak saya.
Malah kalau ada yang bertanya pun, saya tak keberatan mengaku saya sudah berkahwin.
biodata hisyam hamid
Comel-comel sungguh anak Hisyam Hamid ini. Semoga masjid yang dibina akan kekal bahagia sehingga ke akhir hayat. Semoga rezeki Hisyam juga semakin murah dalam bidang lakonan. Buat peminat pelakon ini, anda bolehlah LIKE Facebook HisyamHamid FanClub. Lagi beberapa gambar pelakon kacak ini dengan membaca artikel sepenuhnya.
biodata hisyam hamid
biodata hisyam hamid
biodata hisyam hamid
biodata hisyam hamid
biodata hisyam hamid
biodata hisyam hamid
biodata hisyam hamid
biodata hisyam hamid

Review: Mereka Yang Awesome! (Part 2)


ASSALAMUALAIKUM!!


Pada bulan lepas, saya dah Review: Mereka Yang Awesome (Part 1),
jadi sekarang..... tiba giliran part 2 pula. Seperti yang pernah dikatakan, saya akan 
review yang mana ada di 'Nuffnangers Who Recently Viewed Your Blog'.
Nasib bulan ni sikit aje. Macam bulan lepas, lebih 20 blog yang saya review. 
Hiuhiu Terlalu lah banyak kan?

Okey, sekarang.... Tanpa lengahkan masa.
Meh kita tengok siapa yang bertuah tu.




1- Things On My Mind


http://aku-dia-1911.blogspot.com/ ]

Cer teka blog siapakah ini? Cepat... Cepat! hehe Ok, saya bagitau ya.
Ini adalah blog penulis novel Suami Aku Ustaz! Eehh... Cam tak caya jea cik/puan penulis datang singgah ke blog daku ini. Hee

Btw, siapa yang belum baca lagi novel Suami Aku Ustaz, boleh lah baca bab awalnya di blog penulisnya. Confirm best! Memang sesuai untuk remaja-remaja.


2- Aqilah Azmi's

http://qileh.blogspot.com/ ]

Hari tu, review yang part 1 dah review blog sis Qileh dan kali ini blognya kena review lagi. Hehe Blog sudah berubah ya? Simple but I like it!! Saya memang suka tengok blog yang simple tapi nampak cantik.

Meh semua kita singgah ke blog sis Qileh!


3- Story Of My Life

http://farezshahevil.blogspot.com/ ]

Mula-mula tengok header bro Farez Shah ni dah terlintas yang bro Farez ni maybe tinggal atau belajar kat US. Woo!! Bestnya!! Ternampak pulak gambar-gambar di Instagramnya..... Ehehe best betul.

Mari semua blogger kita singgah ke blog bro Farez Shah!


4-  Aku VS Dia

http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/ ]

Aku vs Dia. Dia vs Aku. Hehe Kali ini blog berwarna purple putih ini pula yang menjadi 'mangsa'. muehmueh Empunya blog ni blogger femes ni. Memang dah banyak kali saya ternampak dan masuk ke blognya.

Nak kenal siapa dia? Pergilah singgah ke blognya! :P


5- Farra Bell Personal Blog

http://farra-izzaty.blogspot.com/ ]

Saya suka dengan template blog Farra ni. Berbunga-bungaaa..... Blog yang simple tapi cantik dipandang. Nak singgah ke blog sis Farra? Klik jea link kat atas tu.


6-  Diyana Wan's Site

http://diyanawan.blogspot.com/ ]

Blog Wan ni pun simple but so nice! Gadget cukup teratur disusun disebelah kanan. Dan... siapa yang sedang mencari giveaway untuk join, bolehlah ke blog Wan kerana terdapat senarai GA yang sedang berlangsung di blognya!


7- Hajar Rash's

http://hajarashikin.blogspot.com/ ]

Alamak! Birunya... Hehe Segalanya biru! Blog sis Hajar dah cukup bagus tapi kalau template belakang tu... warna biru muda. Maybe akan lebih nampak cantik dan lembut. Ni pendapat saya jea.. Hee


8- theizzaati.blogspot.com

http://theizzaati.blogspot.com/ ]

Peminat starbuck coffe kah? Hehe kalau nak tahu jom ke blog sis Izzaati! Blog yang cukup simple dan tak menyerabutkan mata. Hoo


9- Nina Shuki DreamLand

http://ninakaryana.blogspot.com/ ]

Waaah!! I like this blog!! Paling suka dengan headernya. Cukup kreatif! Design oleh Nina Shukri sendiri. Agak-agak Sis Nina Shukri terima tempahan untuk edit template blog tak? Hehe


10- IanFaizal.Com

http://www.ianfaizal.com/ ]

Blog yang penuh dengan tips, info dan juga merupakan blog peribadi Ian Faizal. Info dan tips apa yang ada? Nak tahu singgah ler ke blog Ian Faizal!


Done 10 blog yang direview. Sebarang kecacatan atau
kekurangan, mohon maaf awal-awal. Dan terima kasih juga kepada
mereka yang sudi singgah ke blog saya walaupun blog sudah tidak aktif
seperti dulu-dulu. Thank you, you! Hee

#Nuffnang: Merajuk Sekejap


Assalamualaikum!

Sejak saya dah tak berapa nak aktif sangat blog ni....Tiba-tiba semua iklan 
BE Nuffnang credited semuanya. Lepas tu senyap macam tu. Dah tak ada yang baru. 
Hailaa... risau jugak. Tapi nak buat macam mana. Kesibukan yang melanda tahap
 petala tujuh! Ehek! Hiperbola punya ayat.

Dan memang dah jarang-jarang jenguk kat Nuffnang. Tadi nak tengoklah
earning naik ke tidak. Tak naik tapi ada.......


Oooohhhh Laaaa Laaaaa! Hehehe
Alhamdulillah! Nasib baik inchik Nuffnang merajuk sekejap.
Lain kali jangan merajuk ya sayang ku.....  ヽ(*≧ω≦)ノ


Pelakon Ariana Rose di Kelantan


ASSALAMUALAIKUM!

Ini cerita semalam punya. Semalam saya satu family ke airport Kelantan
nak hantar abang yang dah nak pergi semula ke U nya. Dah abang 
pergi, syahdu lah! Memang dah tak hiraukan orang sekeliling. Pakat terkejar
ke balai berlepas sebab dah lewat. Tapi tiba-tiba kak ipar panggil saya.

"Tu bukan ke pelakon Ariana Rose?"

Waaaah!! Terus air muka berubah jadi teruja! Berpaling.... eeeh....
lain muka Keith Foo! Memang nampak lain dari dalam tv. Nampak... 
lagi handsome kut. HaHa

 Yang ni kak ipar n anak saudara saya bergambar 
dengan Keith Foo yang handsome ni. Hehe

Yang lain-lain tu, dengan peminat dia.


Tak sangka gila! Mula-mula pelik sebab masa tu Fathia pun ada.
Cuma saya tak nampak. Sebab rabun jauh dan kebetulan tak pakai cermin mata
malam tu. Jadi terlepas nak tengok Fathia yang pakai tudung. Cuma nampak muka putih
melepak dan memakai tudung jea. Muka tak jelas.

Dato' Muzri pun ada, pemilik KaryaSeni. Lepas tu ternampak penulis
Melur Jelita. Rasanya memang betul dah tu Melur Jelita. Sebab tak perasan
sangat semalam. Lepas kak ipar saya cakap Ziela Jalil pun ada.

Sayangnya saya tak nampak pun mereka. Yang nampak, Keith Foo, Melur Jelita
dan Dato'Muzri. huhu boleh pulak tak ingat pakai spec.

Dan... ooh! Dah lama tak tengok cerita Ariana Rose. Tak sempat! Busy!

Mengandung Gara-Gara Novel di Pasaran


ASSALAMUALAIKUM!

Diambil dari salah satu sahabat dalam FB yang post status ini :



PERKARA YANG PALING DITAKUTI SELAMA INI TERJADI JUA!!


Hal inilah yang sering saya dan kawan-kawan bercakap sejak terbaca novel yang ada unsur yang sepatutnya tidak ditulis atau tidak patut diolah dalam sesebuah buku bacaan . Saya tahu, novel yang ada unsur ini memang laris di pasaran. Tapi kita patut fikir akibat dan hukumnya kepada pembaca dan penulis sendiri. Jangan menulis hanya semata-mata nama!

Sebagai seorang pembaca/peminat tegar novel, memang banyak saya jumpa novel yang ada unsur begini. Kebanyakkannya masih terkawal. Tapi tetap ada juga novel yang tidak terkawal (mengolah hubungan intim suami isteri).

Patut diberi amaran keras kepada penulis dan pembaca. Tak kira penulis di buku atau blog atau mana-mana laman web/laman sosial. Jangan menulis cerita yang hanya untuk keseronokan diri dan pembaca. Kepada pembaca pula, pilihlah novel/buku bacaan yang tiada unsur yang tidak sepatutnya diolah dalam buku/novel.


PERINGATAN KEPADA SEMUA TERMASUK SAYA SENDIRI


Siapa Nak Novel?


Assalamualaikum!


LAILAHAILLAH !! ALLAH-HUAKBAR !!


Bermulanya tahun 2014, bermula lah detik-detik kesibukan saya menjadi seorang
senior di sekolah dan sibuk belajar.... dan belajar. SPM doohh!! *_*
Sekarang ni blog pun dah terabai sedikit. Dan.... pada akhir tahun 2013, sempat saya
buat aktiviti-aktiviti yang akan dilakukan di blog seperti di entry INI.

Salah satunya... buat GA/Segmen sekurang-kurangnya 1 kali sebulan kan?
Ni nak buat lah ni. Hehe masih dalam perancangan. Bagi penutup 2013, saya adakan
GA novel PISA. Dan sekarang ni saya pun terfikir nak buat GA hadiahnya berupa novel!
sebagai GA pembukaan 2014 di blog 'terchinta' saya ni.....


Terfikir-fikir nak buat GA hadiah novel yang diadaptasi.
Dan yang ada dalam fikirannya saya ini ialah novel Bukan Kerana Aku Tak Cinta.

Saya juga fikir nak cari sesiapa yang sudi sponsor novel-novel diadaptasi.
Tapi bagi syarat tu mestilah max 2 syarat. Tak nak bebankan peserta-peserta.


Kat bawah ni perancangan saya :

Tarikh Mula GA : 19 Jan 2014 - 2 Feb 2014 
Hadiah GA : Novel-Novel Diadaptasi (Drama/Filem)
Syarat yg Boleh Ditetapkan Oleh Sponsor : Maksimun 2 Syarat
Pemilihan Pemenang : Top Referral/Random.org *Tertakluk pada jumlah hadiah*

Berminat Menjadi Sponsor? PM Nik Ainaa di SINI

#8Share: Tak Naik-Naik!!


ASSALAMUALAIKUM!

Dah lama dah sabar ni. Dan dah lama ditunggu-tunggu.
Earnings 8Share tak naik dah berminggu-minggu!! Geerr..... Kenapa sih?




Dua minggu yang lepas.... RM42.40. Hari ini, setelah dua minggu.....
masih RM42.40 !! Apo derr......

Nak kata orang tak klik? Memang saya yakin ada yang klik sebab saya
sering kali exchange link dengan abang dan kawan-kawan saya.


Ada siapa yang tak naik-naik jugak macam saya ni? Haaah.......

Lima Anak Kahwin Serentak


ASSALAMAUALAIKUM!

Wah! Wah! Sejak buka sekolah ni memang busy dan tak dapat nak update.
Heh, busy lah sangat. Malas sebenor-benornya! Tu yang terlepas
gosip-gosip hangit camni. Eh, hangat.  Muehmueh

....................................

sumber : Sinar Harian

Lima anak kahwin serentak


ALOR SETAR - Majlis perkahwinan anak pasangan, Che Ariffin Abd Manaf, 54, dan Sharifah Fatimah Syed Hussain, 50, di Seri Aman, Lorong Seri, dekat sini, dimeriahkan dengan sambutan lima menantu serentak.
Kelima-lima anak pasangan, Farhana, 28, Mohd Farhan, 25, Mohd Syafiq, 24, Mohd Anis, 22, dan Mohd Anas, 20, dikatakan menyuarakan hasrat mereka untuk mendirikan perkahwinan secara serentak.
Lima adik beradik berkenaan turut mencipta sejarah tersendiri apabila diarak bersama pasangan masing-masing sejauh 200 meter (m) sehingga ke kediaman mereka dalam cuaca panas terik.


Suap air Yasin
Kira-kira jam 1 petang, perarakan dimulakan dengan anak kedua dari tujuh beradik, Farhana bersama pasangannya, Mohd Shafarin Mansor, 29, diikuti adiknya, Farhan dengan Fatin Fadlilah Mohd Salleh, 25.
Kemunculan Mohd Syafiq dan Syazwani Ghazali, 24, dituruti Mohd Anis bersama Siti Aishah Mohd Noor, 21, serta tidak ketinggalan Mohd Anas dengan isterinya, Nurul Nadjua Izda Mohd Izham, 19.

Kesemua pasangan pengantin dilihat segak mengenakan persalinan berwarna kelabu, manakala ibu bapa mereka sedondon berbaju biru semasa meraikan kehadiran tetamu.

Lebih menarik perhatian, apabila bapa, Ariffin dan ibu, Sharifah, lima adik beradik berkenaan menyuapkan air bacaan Yasin kepada setiap anak dan menantu baru mereka.


Tanda terima menantu
Ariffin berkata, gimik memberi anak dan menantunya minum air Yasin diadakan buat julung kalinya sebagai cara dia gembira menerima kehadiran warga baru dalam keluarga mereka.

Katanya, dia sengaja merancang dan melakukan acara gimik sedemikian sebagai tanda dirinya dan isteri merestui perkahwinan lima anaknya bersama pasangan pilihan hati mereka.
Lebih menggembirakan, katanya, apabila majlis perkahwinan anak menantunya diserikan lagi dengan kehadiran lebih 6,000 tetamu termasuklah ahli keluarga, saudara mara mahupun kenalannya.

Walaupun berhabis kira-kira RM100,000, namun ia berbaloi apabila anaknya gembira, dan puas hati dapat memuaskan hati tetamu.


Teman sekampung jadi pilihan
Berbanding pasangan lain, anak keempat dari tujuh beradik, Mohd Syafiq dan Syazwani antara menjadi tumpuan ramai sebab tinggal sekampung, manakala jarak kediaman mereka hanyalah sekitar 100 meter (m).

Ketika menceritakan detik pertemuan mereka, pasangan terbabit ketawa, malah kelihatan tidak menyangka jodohnya antara mereka kerana ia seakan-akan cinta pandang pertama.
“Saya sering membawa anak saudara bersiar-siar, manakala isteri juga rapat dengan anak saudaranya. Rasanya hati saling terpaut apabila mata bertentang sewaktu dua-dua kami membawa anak saudara keluar berjalan,” katanya.

Katanya, dia kemudiannya berkawan dengan Syazwani yang merupakan pelajar jurusan Syariah Kolej Universiti Insaniah (Kuin) selama setahun, sebelum membuat keputusan untuk mendirikan rumah tangga bersama.

Menurutnya, dia terpikat pada sifat bertanggungjawab, penyayang dan keibuan ditonjolkan pasangannya selama perkenalan mereka.


Pelajaran tak diabaikan
Manakala, pasangan termuda, Mohd Anas bersama Nurul Nadjua Izda, 19, menyatakan usia mereka yang muda bukan halangan untuk mendirikan rumah tangga, sebaliknya mereka sudah bersedia.

Nurul berkata, walaupun telah mempunyai tanggungjawab sendiri terhadap suami, namun ia tidak sekali-kali dijadikan alasan untuk mengabaikan pelajaran.
Meskipun, Anas sudah bekerja, dan Nurul Nadjua Izda masih belajar di tingkatan enam atas Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tunku Abdul Rahman namun ia tidak menjadi penghalang.

Katanya, dia akan memastikan dirinya menjalankan tugasnya sebagai isteri sebaik mungkin, malah perkahwinan tersebut diharap mampu menjadi pendorong semangatnya untuk lebih berjaya.

Majlis perkahwinan lima pasangan terbabit diserikan dengan kehadiran tetamu kehormat seperti Adun Derga, Tan Kok Yew dan Adun Alor Mengkudu, Ahmad Yahya.

Pasangan Hero & Heroin Drama Yang Paling Sweet


ASSALAMUALAIKUM !!


Pada tahun 2013 ini, banyak drama-drama adptasi novel yang ditayangkan di televisyen. Tak kiralah di rangkaian TV3, TV2, TV1, TV9, Astro Ria, Astro Mustika HD dan lain-lain filem yang diadaptasi dari novel yang terkenal atau best seller. Semua pengarah berebut-rebut memilih novel untuk dijadikan drama atau filem memandangkan sekarang ini 'virus' novel merebak dengan berleluasa di dunia!

Kebanyakkan drama dan filem adaptasi novel ini mendapat tempat di hati penonton tak kira tua atau muda dan tak kurang juga ada yang pertikaikan drama atau filem adaptasi novel yang tidak boleh diterima penonton dan peminat-peminat novel. Antara faktornya ialah pelakon yang tidak sesuai, pelakon tidak pandai memainkan watak dan jalan cerita yang diubah dari novel. Kadang-kadang, pengarah tukar tajuk pun boleh mendatangkan amarah peminat-peminat novel tau!

Yang itu semua kita ketepikan buat masa sekarang. Sekarang ini kita cakap pasal pasangan hero & heroin drama adaptasi novel yang paling sweet dan sesuai apabila digandingkan bersama.



PASANGAN HERO & HEROIN DRAMA ADAPTASI YANG PALING SWEET :

 SETIA HUJUNG NYAWA | NELYDIA SENROSE & AMAR ASYRAF

Drama Setia Hujung Nyawa disiarkan di slot Akasia TV3. Drama ini menjadi kegilaan ramai kerana gandingan mantap yang ditampilkan oleh Nelydia dan Amar. Adaptasi dari novel berjudul Setia Hujung Nyawa karya Fatin Nabila ini mencerikan tentang Zain yang berkahwin secara tidak rela denagn Ersalina kerana kekasih Zain melarikan diri seminggu sebelum majlis perkahwinan. Ramai penonton gemarkan gandingan antara dua pelakon baru ini sehinggakan drama bersiri ini disambung sebagai telemovie istimewa sempena Hari Raya tahun ini. - sumber GUA.

LOVE YOU MR.ARROGANT | ZARA ZYA & AZLEE KHAIRI


Mencipta rekod sebanyak 4.2 juta penonton di episod akhir dan menjadi sebutan peminat-peminat di lama sosial. Drama bersiri yang diadaptasikan dari novel Love You Mr. Arrogant memperlihatkan gandingan mantap antara Azlee dan Zara. Sebelum drama ini disiarkan, ramai peminat novel ini mempertikaikan gandingan Azlee dan Zara dalam mebawakan watak sebagai Zafriel Irham dan Zaraa Amira.


Selepas sahaja drama ini disiarkan, ternyata telahan mereka tersasar jauh kerana bakat lakonan yang dimiliki oleh kedua-dua pelakon ini menambat hati penggemar drama bersiri slot Akasia TV3 ini. Kerana drama bersiri ini juga, nama Zara dan Azlee semakin dikenali ramai. Mereka memperlihatkan lakonan mantap dan keserasian mereka begitu menyerlah dalam drama ini, sehinggakan ramai peminat mahukan mereka betul-betul bercinta di dunia nyata! - sumber GUA


SEBENARNYA, SAYA ISTERI DIA! | TIZ ZAQYAH & IZZUE ISLAM

Sebenarnya Saya Isteri Dia merupakan drama bersiri slot Zehra TV3 yang menggandingkan dua pelakon ini. Drama bersiri yang menjadi fenomena ini memperlihatkan keserasian lakonan antara Izzue dan juga Tiz. Diadaptasikan dari novel judul yang sama hasil tulisan Zura Asyfar. Watak Firash Arshad dan Syafa Aqira begitu digilai penonton. Di malam Anugerah Skrin 2013, drama bersiri ini menggondol Anugerah Khas kerana memberikan impak mendalam dan menjadi fenomena baru kepada penonton televisyen di Malaysia. - sumber GUA


JODOH ITU MILIK KITA | TIZ ZAQYAH & FARID KAMIL

 Drama ini merupakan drama adaptasi yang ditayangkan di Astro Mustika HD dan buat pengetahuan anda drama JIMK ini berjaya mengatasi drama Adam & Hawa dan juga mendapat tempat di hati penonton. Drama dari adaptasi novel Jodoh Itu Milik Kita karya Sara Aisha yang sebanyak 40 episod juga berjaya buat peminat-peminat menyukai gandingan pelakon Tiz dan Farid ini.


 BUKAN KERANA AKU TAK CINTA | NELYDIA SENROSE & SHARNAAZ AHMAD

Gandingan Nelydia dan Sharnaaz ini juga mendapat persetujuan dari peminat-peminat, lebih-lebih lagi watak Jebat dalam novel memang sesuai dilakonkan oleh Sharnaaz. Lakonan mereka juga begitu menyerlah kerana pelakon pandai memainkan watak masing-masing. Drama ini merupakan drama adaptasi dari novel Bukan Kerana Aku Tak Cinta karya E-man Sufi. Drama BKATC ini masih ditayangkan di Astro Mustika HD dan sering kali ditunggu-tunggu oleh peminat dan penonton setia drama BKATC.


Mungkin banyak lagi pasangan hero & heroin drama adaptasi novel yang paling sweet tapi pasangan di atas itu adalah pasangan yang terpilih dan mendapat tempat di hati saya. Pasangan hero dan heroin yang bagi saya betul-betul sweet dan sepadan apabila digandingkan. Setuju tak dengan pilihan saya tu? Hee

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.