Damia Cafe - Grill & Steamboat

Harini sanggup tak makan dari tengah hari semata-mata nak pergi dinner di DAMIA CAFE. Damia Cafe ni terletak di Jalan Salor, Kelantan.... betul-betul di tepi jalan jadi kalau nak pergi senang jumpa. Nampak je kereta berderet parking tepi jalan tu memang betul lah. Restoran ni dia hidang secara buffet dan ada hidangan grill dan steamboat. Memang famous la Damia Cafe ni, tiap-tiap malam penuh dan kalau nak pergi lebih baik booking dulu. Boleh je nak pergi macam tu tapi kau orang terpaksa la tunggu sampai ada meja kosong. Nak tunggu tu bukan kejap, buffet kan. Memang customer akan duduk situ sampai betul-betul kenyang.




Apa je yang ada kat sana? Pernah pergi Seoul Garden? Haa! Macam tu lah hidangan di Damia Cafe ni cuma harganya memang sangat-sangat murah berbanding Seoul Garden. Harganya hanya RM20 seorang tapi minggu ni dia orang buat offer, hanya RM15 seorang. Diskaun sempena akhir tahun kan. Untuk kanak-kanak dan warga emas pun memang ada harga specialnya, tak sampai RM20 pun. Paling best, siapa yang pergi Damia Cafe masa hari jadi dia, akan dapat FREE! Yes, PERCUMA! Kalau kau orang nak buat jahat, pergi la dengan kawan-kawan time hari jadi kau orang. Kau dapat FREE, yang lain biar je bayar masing-masing. hehehe.


Di Damia Cafe ni juga setiap malam ada hidangan special. Paling special, kambing golek lah. Ainaa lupa kambing golek tu hidangan special hari apa tapi hari minggu. Nak tahu, boleh check di Facebook Damia Cafe atau call saja.

Gangguan Internet

Alahai. Hujan-hujan ni telekom dah bagi notis akan ada gangguan internet. Nasib baik dengan portal uia dah okey cuma nak order barang customer susah sikit. Wifi kejap connected kejap tak. Nak harapkan internet uMobile yang 'manja' tu... emm harap je laju. Hujan ke masuk dalam bangunan ke terus K.O!

Tiada Lagi Sesak Nafas

Lebih kurang empat minggu yang lepas, Ainaa ada update entry "AKU YANG TERTEWAS" pasal Ainaa kena attack asma tu setelah sekian lama tak kena. Tapi selepas itu, alhamdulillah. Dah tak ada sesak nafas sejak haritu. Ainaa buat apa? Mari nak cerita macam mana Ainaa hilangkan sesak nafas yang dialami.



Dekat rumah Ainaa memang ada banyak sangat kucing sebab Ainaa memang jenis sukakan binatang bulus ini. Masa kecik dulu-dulu nak tidur pun mesti dengan kucing. Peluk cium kucing tu tak payah cakap, memang pantang nampak si bulus buat Ainaa jadi geram! Tapi sayangnya Ainaa ada asthma/lelah memang dari kecil lagi. Kecik dulu tak hirau kena asthma sekalipun asalkan dapat main dengan si bulus, dapat tidur dengan diorang. Tapi bila dah besar ni, dah jarang bermain dengan kucing disebabkan sibuk dengan tuntutan harian jadi jarang-jarang sangat la Ainaa terkena asma. Tapi bila terkena je... inhaler pun tak mampu nak tampung sampai terpaksa pergi klinik.

Sama la dengan empat minggu yang lepas, Ainaa terkena asma tapi bila pergi klinik lelah tak hilang! Risau bukan main lagi woi, rasa nak menangis je. Tiap malam dah la tak boleh tidur siapa yang boleh tahan. Last-last Ainaa telan OMEGA GUARD SHAKLEE atas paksaan mak Ainaa. Tak tahulah kenapa tapi memang dari kecik Ainaa 'malas' nak makan ubat, memang liat. Tapi bila dah sakit tak hilang-hilang kena paksakan diri kalau tak diri kita yang merana.

Kesannya? Alhamdulillah sekarang dah tak ada serangan asma walau masih terdedah dengan bulu kucing, debu dan cuaca sejuk. Malam-malam dah boleh tidur lena tanpa sesak nafas. Dengan izin-Nya, makan omega dapat membantu pesakit asma dari serangan sesak nafas.

Mana nak dapat OMEGA GUARD SHAKLEE ni? Boleh whatsapp 018-9719799 (CikNa)



Belum Apa-Apa Dah Pening!

Berlagak busy betul Ainaa ni kan sampai dah dua hari tak update blog. Hehe. Tak busy mana pun sebenarnya cuma disebabkan 'SAKIT HATI'.... jadi tak ada mood nak update blog. Sakit hati dengan siapa/apa? Bukan dengan manusia, tapi dengan system. Mana tak sakit hati kalau tak boleh nak aktif password untuk log in student portal. Kalau tak boleh login macam mana nak daftar subjek. Selama Ainaa tak update, selama tu juga la Ainaa 'dendam' dengan sytem. Nak suruh orang daftar subjek cepat-cepat nanti section closed apalah tapi kalau 'system' pun lembab? Padahnya itulah, Ainaa tak boleh nak pre-register subjects wajib yang kena ambil jadinya kat sana kena register secara manual.

Bila tanya senior, dia cakap perkara biasa la tu. Ainaa yang baru ini yang tak biasanya. Yalah, di asasi semua disediakan..... schedule pun dah tersusun dan lecturer dah ditentutkan. Nak buat macam mana, masa tu masih 'tadika'. Pra-university kan. Semua kena 'suap'.

Apa-apa pun, sekarang masih pening kepala nak susun jadual yang asyik clash je.


Wanita Botak, Masalah Keguguran Rambut


Seram juga tajuk entry kali ini dan para wanita tak kira tua muda di luar sana pasti takut dengan masalah keguguran rambut ini. Rambut gugur dan perempuan memang tak boleh dipisahkan namun ada yang mengalami masalah keguguran rambut yang serius. Siapa yang nak rambut berharga seorang wanita berkurangan kerana gugur dan menjadi botak! Ngeri!


PUNCA SEBENAR RAMBUT MUDAH GUGUR
(SUMBER: http://hariangadis.com/mengatasi-rambut-rontok/)

1) GANGGUAN HORMON
Rambut rontok bisa terjadi karena gangguan hormon Alopesia Androgenetik. Hormon ini merupakan penyebab kebotakan yang paling banyak terjadi, dengan persentase sebesar 70% pada pria dan 40% pada wanita. Kebotakan karena hormon ini merupakan salah satu penyakit keturunan yang disebabkan oleh peningkatan sensitivitas genetik dari folikel rambut terhadap dihydrotestosterone (DHT). Sedangkan Hormon Alopesia Areata adalah gangguan hormon yang mengakibtkan rambut menjadi pitak. Hormon ini diakibatan oleh penyakit yang disebut autonium. Pada kondisi ini, umumnya terjadi pada kalangan remaja dan dewasa muda

2) PENGARUH GIZI DAN VITAMIN
Penyebab rambut rontok parah selanjutnya bisa terjadi karena pengaruh gizi dan vitamin. Kulit kepala merupakan tempat dimana rambut tumbuh dan akar rambut menempel. Sehingga kesehatannya perlu dijaga dengan nutrisi yang cukup. Asupan gizi dan vitamin yang kurang menyebabkan rambut menjadi mudah rontok. Kerontokan yang terjadi karena helaian rambut yang tumbuh menipis dan menjadi mudah rapuh. Oleh karena itu, keseimbangan makanan dengan memperhatikan gizi serta vitamin sangat penting dan dapat mengatasi rambut rontok.

3) PENGGUNAAN BAHAN KIMIA
Perawatan rambut yang terlalu berlebih dengan menggunakan bahan kimia menjadi salah satu penyebab rambut rontok. Pewarnaan rambut yang terlalu sering dan menggunakan dosis yang berlebihan dapat memicu kerusakan rambut. Oleh sebab itu, telitilah sebelum melakukan pewarnaan pada rambut. Selain itu zat kimia yang digunakan pada proses pelurusan rambut atau rebounding. Proses pendiaman rambut selama 30 menit pada pelurusan rambut ini memperparah kerontokan yang akan dialami oleh rambut.

4) ALAT PENATA RAMBUT
Untuk menunjang penampilan agar selalu terlihat cantik, kaum wanita biasanya rela meluangkan waktu berjam-jam di salon. Padahal perawatan dengan menggunakan alat pencatokan dan pengeritingan rambut berdampak buruk bagi rambut. Alat catok digunakan dekat dengan kulit kepala sehingga membuat akar rambut menjadi kering dan rambut menjadi lebih cepat patah. Sedangkan pada alat keriting, rambut dililitkan pada alat dan membuat akar rambut tertarik sehingga rambut menjadi pecah-pecah dan bercabang. Alat lain yang sering digunakan ialah hair dryer atau pengering rambut. Penggunaan alat ini yang terlalu sering mengakibatkan rambut menjadi cepat kering dan membuat akar rambut patah sehingga kerontokan menjadi lebih cepat terjadi.

5) KESAN SAMPINGAN UBAT
Ada beberapa obat yang memiliki efek samping membuat rambut rontok. Diantarnya ialah obat yang digunakan untuk menangani depresi, obat pengencer darah, obat kemoterapi, dan kontrasepsi. Kerontokan akan berkurang apabila penggunaan obat dihentikan.

6) MENGIKAT RAMBUT TERLALU KETAT
Bagi wanita biasanya mengikat rambut dilakukan untuk memperindah penampilan. Akan tetapi, perlu diperhatikan lemah atau kuatnya ikatan yang dibuat. Rambut yang diikat dengan kuat menyebabkan akar rambut tertarik. Inilah yang membuat terjadinya kerontokan. Apabila ingin mengikat rambut dengan kuat usahakan tidak lebih dari dua jam. Karena ikatan yang kuat tidak hanya membuat rambut rontok tetapi juga sakit kepala.

7) PENYAKIT
Ada beberapa penyakit yang dapat membuat rambut menjadi rontok cukup parah. Penyakit kronis tersebut diantaranya ialah lupus dan diabetes. Selain itu pengaruh dari kemoterapi yang berdampak secara menyeluruh pada kulit kepala, wajah, dan tubuh. Kemoterapi ini tidak bersifat permanen dan rambut dapat tumbuh normal kembali setelah beberapa bulan berhenti menjalani kemoterapi.

8) KEHAMILAN
Banyak wanita yang mengalami kerontokan rambut pada saat hamil atau setelah melahirkan. Penyebab kerontokan rambut pada wanita ini terjadi secara alami dan akan pulih kembali umumnya setelah 3 bulan pasca melahirkan. Adapula wanita yang masih mengalami kerontokan setelah masa tersebut namun jumlah sudah berkurang

9) GANGGUAN EMOSI
Kerontokan dapat terjadi ketika seseorang tertekan atau mengalami stres yang berlebihan. Saat seseorang stres maka yang akan terjadi adalah otot syaraf yang ada di kepala menegang. Menegangnya otot syaraf pada kepala ini dapat menyebabkan akar syaraf rambut melemah. Pada saat akar syaraf rambut lemah maka dapat terjadi kerontokan


Tak akan kita nak biarkan masalah keguguran rambut ni sampai kepala botak baru nak meraung? Kena lah mencegahnya awal-awal. Sesetengah supplements juga boleh diamalkan untuk atasi masalah ini. Mari Ainaa kongsikan supplement apa.

SUPPLEMENT SHAKLEE MEMBANTU MASALAH RAMBUT GUGUR




Mana nak dapatkan supplement shaklee ini? Boleh WHATSAPP CIKNA 018-9719799

Mampu Ke Tanpa PTPTN?

Memang ketika belajar ni banyak duit yang perlu dipakai, yuran satu sem tu tak perlu cakap la dah beribu. Belum termasuk dengan buku-buku yang perlu dibeli dan juga makan minum selama sebulan. Lebih-lebih tak lama lagi Ainaa daftar masuk degree di UIA jadi memang banyak pulus nak kena labur.


Kalau macam ginilah total yang perlu dibayar... agak-agak mampu ke tanpa PTPTN? Ainaa tak pernah terfikir pun nak buat pinjaman PTPTN dan bila tanya ayah Ainaa pun dia cakap tak apa. Tapi bila tengok fees per semester, rasa terbeban pula. Rasa dilemma antara nak pinjaman PTPTN atau nak bebas PTPTN. Hailaa, tak ada ke pelajaran free tak perlu dibayar seperti asasi dulu? Asasi dulu siap dapat elaun lagi. Heaven weh. YURAN FREE, ELAUN DAPAT!

Terima Atau Tolak Lamaran?



Salam Jumaat bagi umat Islam dan hello friday bagi non-muslim. Semalam syiok jalan-jalan sampai lupa akan sesuatu yang penting. Balik je rumah ada orang whatsapp suruh check baru la Ainaa ingat. Berdebar betul kan bila kita tahu tarikh kita 'dilamar' cuma perlu check je dilamar oleh siapa. Tapi bila Ainaa tengok lamaran tu,, k.e.c.e.w.a. Yes, Ainaa kecewa.


Ainaa dilamar oleh Universiti Islam Antarabangsa (UIA) dalam BACHELOR OF HUMAN SCIENCES (COMMUNICATION). Kenapa nak kecewa? Of course la Ainaa kecewa sebab Ainaa apply course lain yang dapat lain! Sebelum diterima masuk Asasi UIA lagi kut Ainaa memang berminat sangat-sangat dengan PSYCHOLOGY. Habis je asasi semangat nak apply psychology tu berkobar-kobar. Macam tak reti bersyukur pulak kan, heh. Tapi bila kau punya ambition tu dah tertanam dalam jiwa kau tapi tak dapat, apa ingat tak frust menonggeng? Ainaa sampai rasa tak nak terima tau tawaran tu dan nak pilih universiti lain.

Itu bila Ainaa kecewa, dalam fikiran asyik berlegar-legar je 'kenapa aku tak dapat?'. Tapi selepas abang Ainaa call semalam dan Ainaa minta pendapat dari dia dan bagi kata-kata nasihat, baru la boleh terima dengan hati yang lapang. Abang Ainaa suruh terima sebab katanya degree ni belajar base je. Nak specific kena sambung master psychology jadi ambil je dulu communication degree ni, katanya. Jadi buat masa sekarang Ainaa terima 'lamaran' kos komunikasi ni dan try selama satu sem. Kalau minat tu still tak ada, memang Ainaa kena buat rayuan tukar kos ke psychology. Lagipun, ayah Ainaa sendiri minta buat rayuan.... Dia tak berapa setuju Ainaa ambil communication. Ayah Ainaa sokong Ainaa dalam bidang psychology, bukan communcation.

Apa-apa pun, ada tak kakak-abang-sepupu-kawan yang study degree in communication UIA/IIUM? Ainaa tak tahu apa-apa tentang kos ni dan bila Ainaa buat research tak banyak yang membantu. I need to know more about this course.

Pisang Goreng Pelbagai Perisa

Pisang coklat atau pun pisang cheese snow yang orang suka sangat makan tu... Tiba-tiba petang kelmarin kakak ipar Ainaa bawak balik pisang goreng. Pelbagai perisa ada, coklat ada, cheese, oreo, strawberry dan apa entah lagi.... lupa. Memandangkan Ainaa tak berapa gemar pisang, jadi tak semua Ainaa makan. Ainaa try yang coklat snow je dan memang sedap! Tak terasa pula pisang tu sebab campur dengan coklat tapi Ainaa suka. Kakak Ainaa beli di Dayang Cafe Pasir Hor, Kelantan. Orang-orang Kelantan nak beli pisang goreng pelbagai perisa boleh la pergi sana. Tapi harga pisang goreng yang kakak ipar beli tu RM12. Terkejut kau. Tak tahu la nak kata mahal ke murah ke atau memang harga pisang goreng snow macam tu. Apapun boleh je nak try sebab sedap.




Teh Tarik Madu

Teh tarik madu atau orang Kelantan panggil tea beng jebok! Hehe Sebut bagi betul ya. Agak famous teh ais madu ni yang ada di jual di Warung Pak Mat Teh Tarik Madu PCB (Pantai Cahaya Bulan), Kelantan. Orang-orang kata sedap tapi bila Ainaa pergi siang tadi, teh tariknya manis sangat. Ainaa memang tak suka manis pun walau kelantanese biasanya suka manis. Nak kata sedap, sama je dengan tempat lain yang pernah jual air teh ais ni. Cuma tempat ni je kut yang teh tarik dia memang kaww-kaww ditarik sampai terkeluar buih. Tapi itulah.... lidah orang kan lain-lain. Ramai yang kata sedap. Harga teh tarik madu ni RM4.20 agak berbaloi jugak la. Boleh pergi sendiri untuk mencuba, jangan pulak kau orang baca review Ainaa kata manis terus tak nak pergi. Pergi lah try mana tahu kena dengan selera kan.




KB Burger Bakar



Tempat makan ni agak famous juga dan tiap-tiap malam memang penuh. Kenapa famous sangat? Sebab daging burger nya buatan sendiri, orang kata homemade dan sangat tebal. Hari selasa hari itu saja ajak geng-geng sekolah lama dinner di KB Burger Bakar konon nak try mee/maggi udang gergasi (udang galah) tapi sekali pergi terbeliak biji mata! Haha Burger pun habis-habis murah RM12 rasanya. Jadi Ainaa nak order beef stick cheese tapi dah habis jadi terpaksa la order chicken grill cheese. Sebabnya.... kitorang pergi je sana tiba-tiba blur nak order apa. Bila dah ada makanan yang nak order, makanan tu pula dah habis. So memang spoil mood la time tu.




Tengok dalam FB orang ambil gambar burger dia nampak sedap, mee/maggi udang, maggi tiram dan sotong pun ada. Tapi bila pergi tak ada selera pula. Bukan Ainaa nak kata tak sedap.... Sedap! Cuma sebab dia punya daging tebal dan banyak sos jadi kita makan sikit je dah muak. Kalau nak datang KB Burger Bakar ni memang kena perut betul-betul kosong dan mestilah datang awal. Ainaa dengan kawan-kawan pergi pukul 9 pun banyak dah yang habis, jadi lebih baik korang datang lepas solat maghrib tu terus pergi. Kalau tak jadi macam kami.

Apa-apa pun, dia punya chicken grill cheese sangat sedap! Yang sotong tu kawan Ainaa order, sotong big size punya. Dia kata sedap tapi pedas dan susah nak makan memandangkan sotong tu liat. Tapi asal sedap kan. Nanti datang la singgah Restoran KB Burger Bakar ni. Datang awal-awal ya.

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.