AFB FEEDS

Mampu Ke Tanpa PTPTN?

Memang ketika belajar ni banyak duit yang perlu dipakai, yuran satu sem tu tak perlu cakap la dah beribu. Belum termasuk dengan buku-buku yang perlu dibeli dan juga makan minum selama sebulan. Lebih-lebih tak lama lagi Ainaa daftar masuk degree di UIA jadi memang banyak pulus nak kena labur.


Kalau macam ginilah total yang perlu dibayar... agak-agak mampu ke tanpa PTPTN? Ainaa tak pernah terfikir pun nak buat pinjaman PTPTN dan bila tanya ayah Ainaa pun dia cakap tak apa. Tapi bila tengok fees per semester, rasa terbeban pula. Rasa dilemma antara nak pinjaman PTPTN atau nak bebas PTPTN. Hailaa, tak ada ke pelajaran free tak perlu dibayar seperti asasi dulu? Asasi dulu siap dapat elaun lagi. Heaven weh. YURAN FREE, ELAUN DAPAT!

You Might Also Like

3 Surat Cinta

  1. sabar jela Aina, memang dah jadi trend sekarang. belajar je kena buat academic loan. tempat belajar Lenne sekarang alhamdulillah tak require sampai ribu ribu. so mak ayah mampu tanggung lagi.

    make sure Aina fikir betul betul then discuss with your mom and dad. tak kisah pun actually kalau nak pinjam PTPTN ni kalau at the end mampu bayar balik then why not? :)

    Lenne Zulkiflly

    ReplyDelete
  2. Eventho dapat pinjaman daripada ptptn pun still tak cukup :') Hahaha memang kena pandai uruskan duit kalau tak memang habis cepat lah jawabnya

    Ptptn ni boleh dapat diskaun kalau every sem selalu dekan if im not mistaken :)

    ReplyDelete
  3. belajar sekarang memang guna duit yg banyak, akak dulu pun memnag bergantung pada PTPTN sajer. Itu duit bayar yuran, itulah duit makan kemudian berusaha dapatkan biasiswa sebab tak nak beban hutang PTPTN nanti lepas abis belajar. Study bebaik yer aina.

    ReplyDelete