Tabiat Suka Makanan Masam

makanan masam, masam, tabiat suka makanan masam, sour, mengidam, jeruk, ibu mengandung


Orang kata perempuan mengandung saja yang suka makan makanan masam ini tetapi ada juga teori yang mengatakan hanya perempuan yang sukakan makanan masam. Masam yang bukan masam seperti buah apple tapi masam yang sangat masam seperti buah tamarind. Ainaa dalam kategori yang suka makanan masam, suka sangat-sangat sampai kalau tengok je apa-apa makanan atau minuman yang masam mesti kecur air liur dan mula la tercari-cari. Seperti buah mangga muda ke atau orang Kelantan panggil buah pauh. Yang itu memang favourite Ainaa sangat-sangat lebih lagi kalau buah pauh itu dicicah dengan budu ke, buat sambal bilis pedas pauh ke. Aduhai, sedapnya! Tengah menaip entry ni pun Ainaa dah telan air liur ni.


BETUL KE MAKANAN MASAM TAK ELOK?

Hah betul ke makanan masam ni tak elok untuk minda? Ainaa selalu kena marah dengan mak sebab bila waktu exam pun Ainaa akan cari makanan masam sebab katanya makanan masam ini boleh mengurangkan daya ingatan. Ainaa tak tahu benda ini betul atau tak tapi banyak juga lah larangan dari orang tua-tua supaya jangan makan makanan masam. Ada juga yang kata makanan masam tidak elok untuk perkembangan otak kanak-kanak dan juga tidak elok untuk pencernaan. Mungkin la ada betulnya tapi nak buat macam mana, kita memang dah addicted dengan benda-benda masam ni sama juga dengan makanan yang pedas berapi. Lain orang lain tabiat. Ada yang boleh makan masam dan ada juga yang tak boleh makan masam-masam.

makanan masam, masam, tabiat suka makanan masam, sour, mengidam, jeruk, ibu mengandung

makanan masam, masam, tabiat suka makanan masam, sour, mengidam, jeruk, ibu mengandung


Tengok gambar atas tu nampak sangat kan memang Ainaa suka masam-masam. Stok yang mampu bertahan itu je, kalau buah pauh ke manggis ke memang kejap je ghaib. Makanan suka yang masam-masam dan air pun suka yang masam juga. Dapat minum jus oren ke air apple ke tengah hari yang panas ni sedap juga. Tapi itu semua kalau ada kat rumah di Kelantan, boleh la nak makan sedap-sedap macam tu. Ini dah ada kat hostel memang jarang-jarang la dapat makan. Tak sabar pula nak tunggu cuti sem bulan tiga ni boleh balik kampung makan buah pauh (padahal baru je mula semester). Apa pun selamat bercuti dan pulang ke kampung bagi yang balik. Sesiapa yang tak balik macam Ainaa ni selamat mereput. Huuuu.

Cari Kerja Dan Jawatan Kosong Dengan Mudah

penganggur, jawatan kosong, cari kerja, find job, kerja kosong


Zaman sekarang ini kalau kita ada sijil master pun ada yang menganggur apatah lagi hanya miliki sijil ijazah. Lebih-lebih lagi kalau nak kerja kerajaan, memang kena menganggur dalam tempoh yang lama la tapi atas rezeki masing-masing juga. Zaman sekarang kita tak boleh nak memilih dalam pekerjaan kalau tak sampai bila-bila kita tak akan dapat kerja jadi jangan fikir sesekali yang kita graduate engineering contohnya jadi kerja pun kita akan jadi engineer, memang tak lah. Kita memilih, kita juga yang seksa tak ada pendapatan lebih-lebih lagi semua benda mahal dan semua benda nak naik harga. Tak boleh memilih, tak boleh malas, tak boleh lengah. Kena cepat-cepat cari kerja kalau tak nak tanam anggur di rumah. Tapi macam mana kita nak cari kerja dengan mudah?


Cari Kerja Kosong Dengan Cepat Dan Mudah

penganggur, jawatan kosong, cari kerja, find job, kerja kosong

Seperti gambar di atas, dalam blog www.nikainaa.blogspot.com mempunyai ruang cari kerja di sebelah kanan bersama Neuvoo. Sesiapa yang ingin mencari kerja dengan mudah dan pantas boleh search kerja di ruangan tersebut. Ada banyak iklan jawatan kosong yang dinyatakan dalam Neuvoo bagi memudahkan anda mencari kerja yang diinginkan dengan cepat dan mudah. Jom letak jawatan sebagai penganggur dan mula mencari kerja dengan Neuvoo.

KeTaweRiang Uia Gombak

ketaweriang, cfs iium, iium, iium gombak, uia, uia gombak, universiti islam antabangsa, gombak


TAARUF WEEK SEMESTER II, 2016/2017

Hari itu Ainaa ada update entry tentang 'Persiapan Degree di UIA' dan seperti mana-mana universiti lain, pasti akan ada minggu suai kenal atau di UIA/IIUM dipanggil TAARUF WEEK. Alhamdulillah, setelah 4 hari Ke Tawe Riang di UIA, kini Ainaa sudah rasmi sebagai mahasiswi UIA. Perjalanan dari CFS IIUM di Petaling Jaya (Pusat Asasi) ke IIUM di Gombak ini memang jauh berbeza dari segia suasana, keluasan, makanan dan kemudahan. Kalau di PJ kecil je nak gi mana-mana jalan kaki boleh tapi di Gombak ini dari mahallah (hostel) ke fakulti pun dah lelah. Jauh sangat dan UIA Gombak sangat beza berbanding di UIA Petaling Jaya. Dahla Ainaa dapat mahallah perindu.... Mahallah di hujung dunia. Empat hari asyik jalan ini sampai bengkak kaki dibuatnya. Nak bawa motor Ainaa tak ada lesen dan tak reti bawak, nak bawa kereta pula hanya final year students yang boleh bawa. Kan bawa basikal ada jugak pergi kelas pakai seluar je.

Cerita pasal kemudahan, memang banyak kemudahan di Uia Gombak ini. Kedai makan tak payah cakap, pilih je kita nak masakan Arab ke, wastern ke, masakan Melayu ke semua ada. Kedai-kedai photostat pun banyak berdekatan dengan masjid, ada bank Muamalat dan Bank Islam, pejabat pos kalau nak pos barang, butik pakaian pun ada, dan kalau kau orang nak ambil gambar passport ke nak buat photoshoot ke pun ada kedainya. Senang kata, walau Uia Gombak ni jauh dengan bandar tapi kau orang nak beli apa-apa semuanya sudah ada kat dalam. Tak ada apa yang perlu risau dah. Setiap mahallah pun ada kafeterian dan Co-op sendiri jadi anda tak akan kelaparan.


International Islamic University Malaysia/Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

ketaweriang, cfs iium, iium, iium gombak, uia, uia gombak, universiti islam antabangsa, gombak

Nama pun antarabangsa kan, mula-mula Ainaa masuk sini pergi mana-mana pasti terserempak dengan foreigner. Boleh dikatakan ramai dan batch Ainaa pun ada dalam 100 lebih foreigner, kulit putih kulit hitam semua ada. Ada juga Ainaa borak-borak dengan seorang foreigner ini tapi tak adalah borak mana, english bukan power sangat tapi sis cuba. Hehe Hari pertama lagi Ainaa jumpa foreigner ini, Maryam namanya dan boleh kenal sebab dia banyak bertanya. Cantik, putih sangat-sangat, hidung mancung giler, pulak tu boleh cakap Arab dan English.... Malu Ainaa dengan dia sampai lupa nak tanya dia dari negara mana.


Mahallah Maryam, IIUM Gombak

ketaweriang, cfs iium, iium, iium gombak, uia, uia gombak, universiti islam antabangsa, gombak

Mahallah Maryam adalah mahallah perempuan dan adalah mahallah yang paling jauh. Ada blok A hingga blok F. Ramai yang dapat mahllah maryam jadi kalau nak balik ke mahallah dari fakulti tak perlu risau kalau terpaksa jalan sorang-sorang, pasti akan ada orang lain juga. Cuma kalau malam-malam itu, jangan la nak buat berani keluar nak gi jalan-jalan... Mahallah ini paling hujung sekali dan lampu jalan pun malap-malap je. Kalau nak ke fakulti boleh tunggu bas di hadapan mahallah Ruqayyah dan tunggu je lah bas sampai dan kalau nak ke kuliyyah irkhs, engineering dan education boleh berhenti di hadapan klinik. Ainaa dapat ground floor di mahallah maryam jadi kira okey lah kan daripada dapat level 4 tu. Setiap bilik pula ada empat compartment dan setiap compartment ada katil single, loker pakaian yang besar dan meja belajar pun besar. Setiap compartment tu memang selasa dan ada privacy. Bilik air dan tempat sidai pakaian di luar.


ketaweriang, cfs iium, iium, iium gombak, uia, uia gombak, universiti islam antabangsa, gombak


Itu je kut serba sedikit di Uia lagipun nak cerita banyak-banyak Ainaa pun tak explore lagi kat sini. Baru lima hari, tak sempat lagi nak jelajah semua tempat tapi petang nanti ingat nak gi round-round Uia. Kompleks sukan untuk sister pun Ainaa tak sempat nak pergi, kompleks sukan untuk brother dah pergi masa aktiviti taaruf week khamis yang lepas. Tapi apa yang Ainaa tahu, kedua-dua kompleks mempunyai kolam renang dan sangat dalam katanya. Library sangat jauh, nak pergi sana tu kena fikir sepuluh kali dulu. Apa pun kalau Ainaa dah pergi ronda Uia, nanti Ainaa update lebih banyak lagi gambar.


Persiapan Degree Di UIA

Uia gombak, iium, gombak, uia, pusat asasi uia, degree di uia, degree uia, mass comm, ijazah sarjana muda


Setelah 1 tahun setengah berada di Pusat Asasi UIA Petaling Jaya, akhirnya hari selasa akan datang ini Ainaa akan daftar kemasukan degree di UIA Gombak. Rezeki dapat sambung belajar di uia selepas SPM yang tak dijangka kan. Alhamdulillah, syukur sangat-sangat Ainaa terpilih masuk IPTA sedangkan ramai kawan-kawan Ainaa yang tak dapat IPTA. Entah la kenapa SPM 2014 susah sangat nak masuk universiti kerajaan padahal tahun itu adalah tahun pertama laksanakan syllabus SPM soalan KBAT jadi memang ramai pelajar yang kecundang. Rezeki masing-masing kan, IPTA atau IPTS mana-mana pun tak apa asalkan kita dapat sambung belajar untuk terus maju kehadapan.

Pejam celik-pejam celik.... Eh umur dah nak masuk 20 tahun, hari selasa ini dah nak masuk degree. Cepatnya masa berlalu. Aku dah besar rupanya. Haha. Sebenarnya Ainaa nak datang KL ini hari isnin tetapi ayah terawalkan bertolak dari Kelantan kelmarin memandangkan air mula naik di kawasan-kawasan Kelantan. Jadi sebelum jalan ditutup lebih baik bertolak awal-awal. Kelmarin pun kereta terpaksa redah je banjir untuk lalui jalan ke Pahang ke Gombak. Tapi memang sepanjang jalan tu hujan tak berhenti, perjalanan nak sampai ke KL pun 10 jam dah macam hari perayaan.

Persiapan degree Ainaa kali ini agak huru-hara sebab buat kerja last minute, jadinya banyak benda lah yang tak sempat nak beli dan bawa ke Uia Gombak nanti. Memang ada je jual kat sana tapi beli awal-awal kan lebih senang lagi pun kat sana nanti mana lah Ainaa ada pengangkutan selain daripada bas. Orang perempuan kan, setiap masuk belajar pasti nak barang baru jadi macam tu juga Ainaa. Semua benda beli baru, nak baru, kononnya nak ambil feel 'budak first year' katakan.






Bantal baru, kain cadar baru, kasut baru, cermin mata baru, jam tangan baru dan tudung baru. Ini nasib baik tak sempat nak beli beg baru, guna beg zaman tingkatan empat je. Itu je yang rare yang lain semua bau kedai lagi. Sebab ini lah ramai yang habis duit beribu bila nak masuk first year, tambah lagi bayaran wajib yang nak kena bayar seperti buku-buku belajar, yuran kemasukan degree, yuran setiap sem dan banyak lagi benda nak kena labur duit. Kalau asasi dulu kira okey lagi sebab Ainaa dapat elaun setiap sem plus duit mak ayah bagi setiap bulan. Degree kali ini dah tak ada elaun (melainkan dapat 4flat), harapkan duit mak ayah je lah memandangkan PTPTN belum mohon. Entah mampu ke tidak tanpa PTPTN kan.

Apa pun, selasa ini Ainaa akan mula kehidupan sebagai mahasiswi uia, student first year, dan harap sangat semuanya berjalan dengan lancar. Dapat roommate yang baik, classmate yang boleh bantu dalam pelajaran, lecturer yang garang pun tak apa asalkan tak kedekut bagi markah dan paling penting jauh dari benda-benda makhluk halus ni dan perkara yang tak diinginkan. Nauzubillahiminzalik! Allahumma tahfadznaa, semoga Allah selalu melindungi hamba-hambanya. Aminn.

Surprise Hari Jumaat

Hari ini subuh-subuh lagi semua kalut tengah susun pinggan lah, kemas itu ini memandangkan lepas solat Jumaat ada makan-makan. Percaya tak caya, maghrib kelmarin baru nenek Ainaa bagi tahu nak buat makan-makan kat rumah! Itu yang masing-masing macam lipas kudung tu. Jadi menantu-nenek-anak dara mula lah datang bantu apa patut. Nak jadi cerita, bila Ainaa masuk je bilik ternampak kotak kecil atas meja solek. Buka kotak tu terus tersenyum lebar. Siapa tak tersenyum bila ada surprise hadiah macam tu kan.

jangan tangan, swarovski, ja,. hadiah, surprise,

Dapat hadiah jam tangan dari kakak ipar, dulu-dulu pun dia lah yang selalu bagi hadiah jam tangan sampai Ainaa tak pernah beli jam sendiri. Kakak ipar Ainaa yang ni bila dia dengar Ainaa merungut jam tangan rosak ke, tak ada jam dan dengar je Ainaa nak beli jam tangan terus dia belikan! Tak sempat oi kita nak beli sendiri. Hehehe Walau kak ipar belikan jam tangan Swarovski warna pink, ku tetap terharu. Nak warna putih, dapat pink. Nasib baik lawa jugak warna pink ni.

Kang Gary Kembali Sertai Running Man

kang gary, running man, reality show, korea


BERITA GEMBIRA untuk peminat Running Man yang masih bersedih dengan kes baru-baru ini, Kang Gary membuat keputusan untuk kembali bersama Running Man memandangkan reality show korea ini akan berakhir tak lama lagi. Dari perikan koreaboo, Kang Gary membuat keputusan untuk meninggalkan Running Man kerana mahu fokus dalam bidang nyanyian dan Running Man episod 324 adalah episod terakhir Kang Gary sebagai ahli Running Man. Namun disebabkan rancangan reality show ini bakal berakhir hujung Januari ini, Kang Gary akan sertai kembali untuk 'special episode of running man'.


kang gary, running man, reality show, korea

kang gary, running man, reality show, korea

kang gary, running man, reality show, korea


credit : koreaboo.com

Cara-Cara Untuk Menghilangkan Ulser Mulut

Aduhai sakitnya ulser dalam mulut ni. Tiga empat hari ini tiba-tiba je panas selepas hujan lebat berminggu-minggu membuatkan tekak rasa kering dan mula lah timbul ulser di dalam mulut. Kalau ada ulser di bahagian gusi dan lidah pun kita dah rasa sakit dan mood terus ke laut, apatah lagi kalau ulser teruk di kerongkong. Siapa pernah kena ulser di kerongkong? Ainaa ingat lagi pernah terkena ulser teruk di kerongkong selama seminggu kebetulan pula masa tu exam akaun dan add math SPM! Bila terkena ulser di kerongkong ini lagi susah untuk kita makan minum dan air liur sendiri pun kalau telan rasa sakit yang amat. Lagi sedih bila perut lapar tapi kita dapat makan dan minum apa-apa. Betapa seksanya bila ada ulser di dalam mulut. Tak ramai yang tahu cara merawat dan menghilangkan ulser sebab kebiasaannya orang akan biarkan ulser sehingga sembuh sendiri. Tapi apabila terkena ulser teruk sanggup ke kita biarkan?


ulser, ulser mulut, ulser teruk, cara merawat ulser, pecah mulut, pecah bibir, cara-cara untuk menghilangkan ulser mulut, cara untuk menghilangkan ulser



PUNCA BERLAKU ULSER DALAM MULUT :

Yang selalu kita dengar orang tua-tua cakap ulser ini disebabkan badan kita kekurangan air dan menjadikan badan kita panas dan lapisan nipis dalam mulut mula pecah. Tetapi ada juga sebab-sebab lain kita tidak tahu antaranya:

- Kecederaan yang berlaku pada lapisan nipis mulut seperti tergigit, air/makanan terlalu panas.

- Kekurangan zat (segala jenis vitamin B dan zat besi)

- Stress

- Alahan kepada makanan seperti nanas

- Penyakit seperti SLE dan penyakit yang berkaitan dengan sistem penghadaman

- Pengambil ubat seperti steroid dan anti-histamine (ubat selesema)

- Kesan radioterapi dan kimioterapi




CARA - CARA UNTUK MENGHILANGKAN ULSER :



1) MINUM AIR DALAM KUANTITI YANG BANYAK


ulser, ulser mulut, ulser teruk, cara merawat ulser, pecah mulut, pecah bibir, cara-cara untuk menghilangkan ulser mulut, cara untuk menghilangkan ulser

Kita disarankan untuk mengambila sekurang-kurangnya 8 gelas atau lebih kurang 2 liter air sehari untuk keperluan tubuh. Jadi, untuk mengelakkan masalah ini daripada berulang minumlah air masak secukupnya. Malah, kebanyakan masalah kesihatan berpunca daripada kekurangan air dalam tubuh.

2) MENGGUNAKAN GARAM


ulser, ulser mulut, ulser teruk, cara merawat ulser, pecah mulut, pecah bibir, cara-cara untuk menghilangkan ulser mulut, cara untuk menghilangkan ulser


Ini adalah cara tradisional dan pilihan ramai sejak dulu lagi. Anda boleh berkumur dengan air garam selama dua atau tiga kali sehari untuk mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan akibat luka di mulut. Cara ini merupakan cara untuk ulser mulut anda sembuh dengan cepat, namun anda perlulah menahan sakit ketika berkumur. Air garam juga dipercayai dapat mengurangkan jangkitan pada mulut.

3) MINUM AIR KELAPA

ulser, ulser mulut, ulser teruk, cara merawat ulser, pecah mulut, pecah bibir, cara-cara untuk menghilangkan ulser mulut, cara untuk menghilangkan ulser


Berjemur di bawah panas atau bekerja di lokasi panas matahari boleh menyebabkan suhu tubuh panas berlebihan.Air kelapa dipercayai dapat menurunkan suhu badan menjadi lebih sejuk. Selain dapat menstabilkan suhu dan menyembuhkan ulser,ia juga bagus untuk kesihatan.

4) GUNAKAN AIS KIUB

ulser, ulser mulut, ulser teruk, cara merawat ulser, pecah mulut, pecah bibir, cara-cara untuk menghilangkan ulser mulut, cara untuk menghilangkan ulser


Ini juga tips yang boleh kita cuba iaitu meletakkan ketul ais atau kiub ais untuk meredakan bengkak dan denyut pada tempat serawan itu. Sebenarnya, ais ini lebih kepada mengecutkan serawan agar tidak membengkak dan mengurangkan radang (inflammable).

5) MADU LEBAH

ulser, ulser mulut, ulser teruk, cara merawat ulser, pecah mulut, pecah bibir, cara-cara untuk menghilangkan ulser mulut, cara untuk menghilangkan ulser


Madu sangat berkesan untuk mengubati ulser mulut. Anda hanya perlu letakkan madu di ulser tersebut sekaligus menyebabkan ulser tersebut semakin mengecut. Petua ini juga sangat sesuai dengan kanak-kanak.



Selain daripada cara-cara di atas, boleh juga beli ubat tahan sakit di farmasi seperti Bonjela (untuk orang dewasa) dan Aloclair Spray (untuk kanak-kanak). Bonjela tidak sesuai untuk kanak-kanak sebab ia agak pedih untuk kanak-kanak. Tapi ubat-ubat seperti ini Ainaa tak berapa suka sebabnya membuatkan mulut kita atau bahagian yang disapu akan terasa kebas dan hanya kejap saja kesannya, selepas itu akan sakit semula. Tapi mana-mana lah yang selesa untuk diri masing-masing, kalau dah teruk sangat memang pergi ke klinik dan dia akan beri ubat seperti ini.


(sumber: wom.my dan celikvitamin.com)

Tips Untuk 'Move On' Selepas Putus Cinta

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta
Ada yang pernah mengalami putus cinta? Ops, tertanya soalan sensitif pulak. Tapi kebanyakan mereka yang sedang alami dunia percintaan ini (remaja biasanya) tentu ada juga yang kecundang di tengah jalan tak kira lah sama ada masing-masing memang sudah tidak serasi atau ada yang bersikap curang atau salah seorang tu memang jenis suka bertukar-tukar pasangan. Sakitnya memang tak dapat nak dilihat tapi kesan selepas putus cinta dapat dilihat oleh orang sekeliling apabila kita bersikap muram, depress, kerap menangis, selalu termenung dan suka menyendiri. Dan ianya mengambil masa untuk kita kembali ceria seperti sedia kala tapi pasti ke yang kita betul-betul lupakan si dia? Memang pelbagai pe'el (sikap) yang ada selepas putus cinta ini. Ada yang boleh 'move on' dengan cepat, ada yang bertahun-tahun baru boleh lupakan dan ada juga yang langsung tak boleh lupakan!
move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta
Sedih tu memang sedih dah orang yang kita pernah sayang kan, tapi tak boleh la kalau kita terus-menerus bersedih sedangkan masih ramai lagi di luar sana yang sukakan kita dan boleh menjadi pasangan malah kita akan dapat yang lebih baik lagi. Jadi tak perlu lah nak buat kerja gila nak kelar tangan ke seperti kes baru-baru ini, nak pergi terjun bangunan ke, nak lompat dari jambatan atau nak balas dendam. TAK PERLU! Sebab kita boleh dapat yang lebih baik dari yang dulu. Buang sikap bodoh dalam percintaan, jangan ingat sebab kita dah sayang dah cinta ketat-ketat dia akan jadi milik kita. Bila-bila masa saja hubungan kita dengan si dia boleh terputus. Pasangan suami isteri pun boleh bercerai, apatah lagi pasangan yang tiada langsung ikatan termasuk ikatan tunang.

Jadi mari lah siapa-siapa yang sedang alami putus cinta itu untuk move on, bangkit semula dan buktikan yang kita juga boleh capai kebahagiaan kita sendiri, boleh meneruskan hidup walau si dia sudah meninggalkan kita. Ingat, kita masih ada keluarga yang sayang kita sangat-sangat dan kita masih ada orang yang bernama sahabat yang sentiasa ada dengan kita susah senang. Aish, terbebel pula. Mari kita baca tips selepas putus cinta di bawah ini yang diambil dari web Sirap Limau dan selepas baca boleh praktiskan mana tahu lagi cepat kita dapat move on.


TIPS UNTUK MOVE ON SELEPAS PUTUS CINTA

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta

move on, putus cinta, cara nak move on, tips putus cinta, remaja, kisah percintaan, tips untuk move on selepas putus cinta


Cara-Cara Hilangkan Parut

petua hilangkan parut, cara-cara menghilangkan, parut lama, parut luka, bio-oil


Parut ini biasanya disebabkan luka yang telah sembuh seperti luka jatuh, luka terkena pisau, luka kulit gatal, melecur terkena air/minyak panas atau apa-apa saja luka yang meninggalkan kesan parut di tubuh badan kita. Kalau dalam kalangan perempuan, parut jerawat la yang menjadi musuh utama. Dah nama pun parut jerawat, mesti la di muka kan parut itu 'mencacatkan' muka kita yang dah lawa ni. Ada juga parut lama terkena masa kecil atau pun dah dewasa yang melekat di kulit badan. Malu kan kalau kulit kita berparut. Kalau parut di kaki dan badan tu boleh la sembunyi dari kawan-kawan tapi bila kahwin nanti mestilah pasangan kita akan nampak juga.

Aish, malu la kalau dibiarkan parut macam tu je. Tak nak lah orang mengata kita, "Eh muka lawa tapi kaki penuh parut" atau "Geli aku tengok muka dia penuh parut weh". Sudah tentu la kita akan merasa sakit hati kalau orang mengata macam tu tapi kita bersedih je sebab orang kata benda betul. No, no! Mana boleh dibiarkan! Kita kena usahakan cara untuk hilangkan parut yang mencacatkan kulit kita. ini. Ainaa pun dulu-dulu masa kecik jenis lasak jadi parut tu tak usah cakap memang ada. Tapi itu dulu-dulu, zaman hingusan. Sejak Ainaa ada jumpa satu cara ini untuk hilangkan parut, memang kulit dah licin, bebas dari parut! Kawan-kawan siap dengki lagi tau sebab kita tak ada parut. Hehe. Sebelum Ainaa share cara yang Ainaa praktiskan, mari Ainaa kongsi dulu petua dari blogger Eray Majid yang Ainaa ambil dari blognya.


PETUA HILANGKAN PARUT HITAM - ERAY MAJID


1) Scrub

Salah satu cara. boleh scrub muka. Boleh gunakan bahan-bahan yang natural. Macam lemon, gula dan tomato. Nak scrub kena tunggu jerawat reda, selepas gunung berapi meletop. Lakukan secara konsisten, mungkin jika baru buat seminggu hasilnya masih belum ada. Konsisten buat, insyaallah akan nampak kesannya.

2) Guna Madu

Campurkan madu ke dalam bedak sejuk. Dan tepekkanlah di muka anda. Buat dengan kerap, sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

3) Kayu Manis

Hah ini pun bagus. Tambah lagi baunya yang wangi. Tumbukkan beberapa batang kayu manis, sampai jadi serbuk. Lepas tu letakkan sedikit air. Jadikan 'paste' dan letakkanlah di bekas jerawat. Lakukan secara kerap. Atau boleh gantikan air dengan madu. Caranya masih sama, tampalkanlah pada bekas jerawat.

4) Timun

Selain baik untuk hilang mata 'panda' a.k.a dark circles, timun juga baik hilangkan parut hitam di muka. Kisar timun, tapiskan air. Dan tepekkanlah hampas timun pada muka. Biarkan setengah jam. Muka akan rasa lebih 'fresh' dan tegang. Jika buat selalu, parut di muka akan pudar.

5) Daun Senduduk

Nie kalau rumah anda ada daun nie. Boleh guna beberapa helai, campurkan cekur dan segenggam beras. Guna batu giling (kalau ada) atau tumbukkan sampai lumat. Dan siap letakkan di muka yang ada parut. Lebihan boleh simpan dalam peti ais untuk ulang guna. Jangan buang, membazir.

6) Guna Sirih

Banyak kelebihan daun sirih. Selain baik untuk penjagaan kewanitaan, sirih juga baik untuk parut degil. Tumbuknya beberapa helai daun sirih. Tempelkan pada muka yang ada jerawat. Tunggu sehingga kering. Kemudian bilaslah muka dengan air bersih. Amalkan secara konsisten.



CARA HILANGKAN PARUT - NIK AINAA


petua hilangkan parut, cara-cara menghilangkan, parut lama, parut luka, bio-oil

BIO-OIL. Ya, sejak Ainaa ambil berat pasal kecantikan dan tak suka tengok parut zaman kecik ini... Ainaa guna Bio-Oil yang memang famous untuk minyak hilangkan parut. Mula-mula dulu Ainaa guna bio-oil, Ainaa rasa Bio-oil ni mahal (tak mahal mana pun sebenarnya, dalam RM30 lebih) sebab botol kecil je time beli tu. Tapi bila dah pakai dan Ainaa nampak kesan dia yang terbaik, terus hilang rasa bio-oil ni mahal. Harga berbaloi dengan kesannya!  Paling best bila parut-parut lama dah hilang sepenuhnya. Sukanya lahai.

Sejak itu, memang Ainaa pengguna setia bio-oil. Kalau tumit kaki rasa pecah Ainaa guna bio-oil, ada parut kesan terkena pisau guna bio-oil, ada kesan lebam hitam di pergelangan tangan (disebabkan pegang mouse dan tangan bergesel dengan mozek) guna bio-oil, kulit mengelupas pun Ainaa akan guna bio-oil ini sebab kesannya memang menjadi. Ada hari itu tiba-tiba je kulit wajah rasa terlalu kering dan ada parut ruam di dahi.... Terus Ainaa sapu bio-oil di seluruh muka. Dua tiga hari je lepas guna baru perasan dah tak ada kulit mengelupas dan parut ruam. Best kan guna bio-oil ni.

Sesetengah orang mungkin tak suka guna bio-oil sebab berminyak tapi boleh je kalau kau orang pakai bila waktu malam, dah nak tidur kan kisah apa rasa berminyak pun. Nak cantik nak hensem kena la berkorban sikit. Kawan Ainaa ada juga tanya boleh ke pakai di muka? Hmm... Tak ada pula Ainaa tengok larangan guna bio-oil di muka tapi larangan jangan sapu di tempat luka tu adalah. Lagi pun selama ini Ainaa sapu di muka tak ada hal, tak ada kesan buruk. Tapi kalau nak sahkan, boleh tanya di farmasi.

Ainaa sangat-sangat syorkan pada sesiapa yang nak hilangkan parut atau masalah seperti yang Ainaa alami untuk menggunakan Bio-oil. Mungkin kalau nak hilangkan kesan parut itu ambil masa sikit tapi yang pasti memang menjadi cuma kena sabar je. Daripada kau orang beli produk lain yang mahal-mahal tapi kesannya nahi, lebih baik guna bio-oil. Tetapi kalau kau orang ada masalah kulit yang sensitif, lebih elok minta pendapat dengan doktor masing-masing. Tanya sama ada bio-oil sesuai tak dengan kulit kau orang. Yang mana kulit jenis semua produk okey, boleh cuba guna bio-oil.

GIVEAWAY JANUARY AL-KHAWLAH GROUP

giveaway, al-khawlah group, shaklee, malaysia, jepun, contest, hadiah percuma, facebook,


Ainaa nak minta jasa baik semua yang mempunyai akaun Facebook untuk join GIVEAWAY JANUARY AKG ini. Dua pemenang bertuah akan dipilih secara random. Pemenang bakal menerima syampoo LUSH FRESH HANDMADE COSMETICS BERNILAI RM 60.


CARA PENYERTAAN GIVEAWAY JANUARY AKG :


1) PERGI KE FACEBOOK ' ANIS FARHANA BINTI IBRAHIM ' <--- KLIK

2) LIKE POST GIVEAWAY TERSEBUT

2) ISI FORM DENGAN KLIK LINK DI BAWAH 


3) TAG KAWAN ANDA (

4) SHARE DI WALL (PASTIKAN PUBLIC)

5) KOMEN "DONE"


giveaway, al-khawlah group, shaklee, malaysia, jepun, contest, hadiah percuma, facebook,

Sebab Bisnes Tidak Laku

peniaga, pernigaan, businessman, sebab perniagaan tak laku, sebab business tidak laku


Bila kita pergi saja ke mana-mana kedai tidak kira lah kedai runcit ke kedai makan ke atau mana-mana kedai, adakah kita mendapat layanan sewajarnya? Adakah peniaga dan pekerja mereka melayan pelanggan mereka dengan cara yang betul? Majoriti di mana-mana kedai melayu atau pekerja melayu memang suka berwajaah 'beku' dan garang! Bukan nak jatuhkan perniagaan mereka, bukan nak jatuhkan orang Melayu, tapi kebanyakkannya memang macam tu. Ada je yang beri layanan first class yang pekerjanya sentiasa senyum walau penat layan macam-macam kerenah pelanggan tapi itulah, sayang tak ramai pekerja atau peniaga contoh macam tu. Mungkin ada yang kata, "Eh kau tak kerja ditempat aku boleh la kau cakap.". Inilah mentaliti Melayu, bila nak maju kalau asyik membangkang bila orang cakap (comment), bukan nak hadam elok-elok dan perbaiki apa yang perlu diubah.

Bukan peniaga-peniaga itu saja, pekerja atau kerani yang setiap hari kena melayan orang awam seperti pekerja di Pejabat Pos, Bank dan Jabatan Pendaftaran Negara juga sama mempunyai pekerja yang tidak mesra alam ini. Kita kalau dah tahu kerja macam tu perlu melayan kerenah ramai orang awam kenalah pandai handle. Ini tak.... orang tanya sikit dah jawab melenting-lenting, orang tersalah buat dah jeling-jeling. Ini apa yang Ainaa sendiri pernah alami dengan kerani Pejabat Pos. Sampai sekarang kalau nak pergi pos barang malas nak pergi pejabat pos situ. Pekerja menyakitkan hati yang kerek dan garang! Kalau tak boleh layan orang awam elok-elok lebih baik kau cari kerja lain lah, yang tak payah kau nak berhubung dengan ramai orang setiap hari.

Inilah sebab perniagaan tak laku, selepas itu tuduh orang hantar 'benda' supaya perniagaan tak laku. Padahal diri sendiri yang cari pasal yang tak reti nak melayan pelanggan. Kalau teruskan sikap macam tu, macam mana nak jadi peniaga yang berjaya dan pekerja yang berdedikasi? Kita patut sedar diri dan ubah diri kita. Dalam business bukan strategi perniagaan saja yang penting...Cara kita melayan pelanggan kita juga sangat penting. Ini businessman yang dah berjaya memang sangat mementingkan konsep "The customer is always right". Redha saja macam mana perangai pelanggan yang kita dapat, layan elok-elok dan paling penting SENYUM! Kenapa lah susah sangat nak senyum, senyum itukan sedekah. Jangan kata pelanggan saja banyak kerenah letih nak melayan sedangkan diri sendiri tak 'mesra alam' dengan pelanggan.

Tolong ya kalau ada peniaga kedai/restoran atau pekerja kerani seperti di atas yang sedang baca ini, tolong ubah sikap dan tolong senyum. TOLONG SENYUM. Baru pelanggan pun senang dengan perniagaan kita.

King Coco Dijadikan Bahan Ketawa

king coco, king coco mix, coco banyak mix, skandal king coco, capt azrin, king coco kahwin, perampas, isteri kedua, curang, bohsia, gadis litar,


Isu King Coco ini makin menjadi-jadi setelah video yang diakuinya kononnya mempunyai banyak mix menjadi viral dan dijadikan bahan ketawa oleh masyarakat. Pada awal tahun 2017, kita dihebohkan dengan cerita "KING COCO SELAMAT BERKAHWIN DENGAN CAPT AZRIN ANAS". Macam mana tak jadi viral bila sebelumnya kenyataan yang king coco mempunyai skandal dengan suami orang (dah jadi laki dia dah pun) turut jadi viral. Memang hebat PENANGAN KING COCO ini, setiap kata-kata atau perbuatan dari dia pasti akan jadi viral.



King Coco dijadikan bahan ketawa:


Memang selepas viral video si coco ni yang bercakap mat salih dan mengakui dirinya mempunyai banyak mix, king coco menjadi bahan ketawa masyarakat kita dan bukan itu saja... Foreigner pun sekaki turut mengetawakan si coco mix ini. Ini apabila video Mat Dan dan Rhys yang meneka nama artis Malaysia namun di last video gambar king coco yang ditunjukkan dan respond Mat dan bersama Rhys terhadap King Coco memang sangat melucukan!


Video Mat Dan dan Rhys Teka Nama Artis Malaysia:


<< KLIK SINI UNTUK LIHAT VIDEO>>




ANDA INGIN SEWA TAPAK ATAU IKLAN PRODUK DI BLOG INI? WHATSAPP SEKARANG 019-9632283 ATAU PRIVATE MESSAGE KE FACEBOOK AINAA AZLAN 

[GAMBAR] Bila Lee Dong Wook Berambut Blonde

Bila Lee Dong Wook berambut blonde semua gadis di luar sana cair, bergetar tulang rusuk lah dan macam - macam lagi reaksi yang diterima. Tapi tidak dinafikan Lee Dong Wook sangat kacak apabila berambut blonde!


GAMBAR LEE DONG WOOK BERAMBUT BLONDE:



korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair

korea, artis korea, lee dong wook, rambut blonde, lee dong wook in blonde hair
credit : images google



VIDEO LEE DONG WOOK IN BLONDE HAIR:




ANDA INGIN SEWA TAPAK ATAU IKLAN PRODUK DI BLOG INI? WHATSAPP SEKARANG 019-9632283 ATAU PRIVATE MESSAGE KE FACEBOOK AINAA AZLAN 

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.