Cantik Mencarut


CANTIK MENCARUT?

Masuk ke alam universiti ni, macam-macam 'feel' orang yang ada. Dan salah satunya, m.e.n.c.a.r.u.t! Ainaa memang tak suka dengan mencarut, dan memang benci kalau perkataan yang mencarut tu keluar dari mana-mana mulut lebih lagi dari mulut perempuan. Sekolah dulu, alhamdulillah kawan-kawan Ainaa semua jaga mulut, jaga kata-kata. Ainaa bukan nak kata kawan-kawan sekarang tak jaga mulut tapi memang setiap hari telinga ni ada je terdengar orang mencarut. Ada je terdengar perkataan yang tak elok.


Si cantik mencarut. Kalau tengok orang cantik (maksud cantik kat sini merujuk semua perempuan) sedap je mata memandang tapi sayang.... Ramai orang kecantikannya dikaburi dengan kata-kata carut. Mulut langsung tak jaga. Kalau melatah ke, bercakap dengan kawan ke ada je yang dicarutnya apatah lagi kalau marah. Memang sakit telinga dengar. Macam-macam yang keluar dari mulut. Mungkin bagi mereka itu hanya gurauan dan memang dah terbiasa tapi yang terbiasa itulah yang bahaya.

Tolonglah kaum hawa terutamanya, jaga lisan kita! Bukan nak menunjuk-nunjuk sopan atau berlagak atau nak hipokrit tapi tolonglaaaaaaah ada perasaan malu untuk mencarut. Nampak elok ke perempuan mencarut? TAK, kan. Kaum adam, elok ke perempuan yang suka mencarut? Ainaa khususkan soalan tu pada kaum adam. 


JANGAN BIASAKAN DIRI DENGAN MENCARUT!!

3 ulasan:

  1. Setuju. Sopan lah perbuatan percakapan dan segalanya

    BalasPadam
  2. kena jaga tatasusila dan tatabahasa.....jgn mencarut

    BalasPadam
  3. Betul. Sekali dah mencarut mmg susah nak kawal mulut. Mrncarut tanda kurang brzikir

    BalasPadam

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.