Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.


''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!


Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.


Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.


Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.


Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.


Kredit : Sabahanblogger.com
14 Comments

 1. Thank for sharing. Nanti nak g tengok facebook dia..hehe

  ReplyDelete
 2. pernah baca pasal jelajah zaki bijak nih.

  dan betul tuh, kanser bukan tiket untuk kematian.

  ReplyDelete
 3. Wahhhh, memang satu inspirasi la. walaupon sakit, bukan penghalang bagi semangat dia. Terima kasih share, nanti Iday nak check FB dia. Menarik ni. hehe

  ReplyDelete
 4. Alhamdulillah.
  #cancerbukantikeruntukmat

  ReplyDelete
 5. wahh.. baru jumpa dia hari tu untuk Start-in-Tioman. dia buat diving license! memang kuat semangat dan memberi inspirasi! :D

  ReplyDelete
 6. Jom kita sokong perjuangan beliau

  ReplyDelete
 7. Kuat semangat Zaki ni even sedang bertarung dengan penyakit.

  ReplyDelete
 8. this seems like a meaningful event. thanks and I will support

  ReplyDelete
 9. hebat..alhamdulillah..nk kena follow juga journey die ni

  ReplyDelete
 10. He's Really inspire many people and me. All cancer fighter must read this. Most of cancer fighter just buried their self in wrong perception. No one knows if they can become healthy again or not. But, if they're not give up in their life, God will show them a way.

  ReplyDelete
 11. Esakit cancer masih ada peluang untuk hidup. Kena kuat semangat sahaja.

  ReplyDelete
 12. Yes, 100% support him.. May he recover soon.

  ReplyDelete
 13. This is so inspiring, never give up and keep fighting. All the best.

  ReplyDelete