Koleksi Novel Nik Ainaa & Ceritanya


Tak ada idea nak update entry apa, jadi nak kongsi lah minat Ainaa yang satu ini. Minat membaca novel. HAHA tahu, ramai yang kutuk pembaca novel. Tak kurang juga kutuk penulis dan drama adaptasi. Hado haku kesoh? Ahakk. Yang Ainaa tahu, baca sebagai hobi. Yang positif dan boleh diambil iktibar, kita simpan kemas. Yang negatif, kita tolak jauh-jauh.





[ BERMULANYA MINAT MEMBACA ]


Bermulanya Ainaa minat membaca novel ketika tingkatan satu dengan novel pertama yang Ainaa baca, Salju Sakinah. Dari penulis Zaid Akhtar. Abang Ainaa pun suka baca novel jadi novel Salju Sakinah tu Ainaa ambil yang dia punya. Tahu tak berapa lama Ainaa nak baca novel tu? Hampir setahun! Gila tak gila, tak pernah baca novel tup-tup baca yang tebal. Mana tak lama. Hahaha. Lepas dah habis baca terdetik dalam hati,

" Eh, best jugak baca novel ni."

Dan melangkah je ke tingkatan dua, bermulalah hari-hari Ainaa simpan duit poket untuk beli novel sampailah sekarang. Sekarang tak lah, sebab duit poket tak masuk. Sekarang kan dah penganggur. Uhukk. Sodihnya. Tapi nak buat macam mana. Dari kecil, memang abah Ainaa suruh usahakan sendiri kalau nak apa-apa barang atau benda yang tak patut masuk dalam list keluarkan duit. Kalau pakaian atau makanan atau buku-buku latihan lain lah. Itu memang abah Ainaa yang akan bayar.

Novel? Say sorry morry lah. =P

Tak kisahlah. Itu lebih membuatkan Ainaa lebih menghargai. Tapi.... alah. Al maklumlah, satu-satu anak perempuan abah dan anak bongsunya..... Sekali sekala abah Ainaa akan belanja juga sebab Ainaa suka beli novel online. Jadi kalau nak bank in ke, memang abah lah jadi mangsa. Muahahaha. Masa tu tak payah cakaplah, melebar je sengih. >___<



[ MINAT ORANG JANGAN PERTIKAI ]


Macam marah je? Yeah! Aku marah!! Telinga ni, dah lali dengan cemuhan orang yang hipokrit. Orang-orang yang pertikaikan minat Ainaa dan kawan yang lain. Ketika tingkatan dua, adalah seorang ni. Dia minat je baca novel. Tapi lama kelamaan, dia dah tak minat. Then, boleh dia mengata Ainaa yang masih minat dengan novel? Cis kek kau.

"Oii, kawan. Minat kawan kita, kenalah hormat. Jangan pertikaikan!"

Manusia, kalau dah tak suka. Sogok lah dengan kebaikan atau hujah, dia akan tutup telinga punya. Cakap sampai habis air liur pun, dia akan pandang sinis jugak. So untuk elakkan bermusuhan walau kami ni dah puas berdebat, Ainaa dan kawan Ainaa yang sama minat... kawal diri dari terus teruja kalau berbual pasal novel. Elak diri dari bercakap tentang novel sampai ke telinga dia. Selebihnya, lantak kaulah. Mulut kau orang. T___T



[ HAMPIR SETAHUN, JADI MALAS ]


Tahun lepas, hampir setahun Ainaa tak baca novel sebab persediaan SPM dan exam SPM. Lepas tu? Konon-konon last day, berkobar-kobar nak habiskan novel yang dah berpuluh-puluh menunggu giliran untuk dibaca. Tapi.... tamat je SPM. Habuk pun tak dak sentuh! Kuakuakua. Malas dan malasnya nak baca. Kalau dulu, novel tebal sampai 1000 muka surat pun boleh habiskan dalam masa sehari. Sekarang? Novel tak setebal mana yang hanya 600 muka surat pun makan masa berminggu-minggu. Hikk.

Yang rajinnya, beli novel. Itu yang rajin! Hadoii. Habis tu, sampai bila nak habis pending novel untuk dibaca tu?! =.=


.....................................................

Habis cerita. Panjang tak panjang, dah nama pun cerita. Mana boleh pendekkan. Haha

Sekarang, koleksi novel Ainaa satu almari dah penuh. selebihnya terpaksa letak kat luar almari. Tak muat dah. Banyak sangat ke? Banyak ke? Peminat tegar novel yang lain, lagi banyak. Ada yang sampai beribu- beriban koleksi novel. Pergh. Dasyat. Hebat.


[ KOLEKSI NOVEL NIK AINAA ]
















Lengkap 170 buah novel! Agak-agak, dapat capai 200 tak untuk tahun 2015? Erm.... kalau minat tu sampai ke universiti. Mungkin boleh. Kalau minat dah berkurang........


KITA SENYUM JE LAH ERK. = )

8 ulasan:

  1. Mak aii 170 tuuuuuuuuuuu..Nak capai 200 ..Boleh jer lambat lagi nak abihh tahun ni Ainaa..

    BalasPadam
  2. seronok kan aina bila tambah koleksi ni ,bagus sebenarnya.

    BalasPadam
  3. Wow.. 170 tu. Kagum. Dah boleh bukak library dah dik.

    Akak pon minat jugak baca novel zaman alaf 21 tengah hot dulu. =)

    BalasPadam
  4. Hahaha...kan aina ? Abaikan ape org nk kate..yg penting mnat kita๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasPadam
  5. i know dat feel ;)
    sincerely, kaki novel jugak !

    haha. tapi hebat laaahh. siap ada senarai daftar buku kutt.

    BalasPadam
  6. Wow, banyaknya novel aina. Dulu-dulu pun suka jugak layan novel nie. Sampai ke pagi membaca novel. Skrg dah xsempat nak membaca novel. hehe. Tapi macam kebanyakkan novel sekarang citenye lebih kurang sama jek kan. hehe...

    BalasPadam
  7. Salam Aina, nanti aina jadi macam akak.. bila dah bekerja lagi lah banyak lak beli novel. Akk dah tua2 mcm ni pun masih beli novel, kadang-kadang tu 10 biji sebulan..hehehehe...
    aina.. jemput joint blog akak ya : http://ruzitakitchen.blogspot.com

    BalasPadam
  8. wow, siap buat list tu! hebak la.. saya dulu suka sangat baca novel, serius.. hahaha. novel Melayu la. sampai penuh satu rak. lama-lama minat berkurang then minat terjatuh dekat novel English pula :)

    betul. x patut hina orang pnya minat. padahal dia pernah minat benda yang sama... bayangkan kalau minat dia, kita pertikai, dia pun mesti x suka kan.. kalau x suka, cakap leklok...

    BalasPadam

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.