AFB FEEDS

Drive Sendiri Balik Kelantan

Macam poyo je tajuk entry kali ini tapi itulah..... Ainaa memang boleh drive kereta tapi tak pernah bawa kereta malam-malam atau masa hujan sebabnya masalah mata yang kurang jelas penglihatannya. Tapi balik cuti Raya Cina kali ini, Ainaa balik dengan mak saudara dan anak-beranak dia. Nak jadi cerita, suami makcik Ainaa ni sakit jadi tak boleh drive, yang bawa keretanya makcik Ainaa la. Kita orang bertolak dari Shah Alam pukul 1 pagi, sudah tentu laa akan cepat je rasa mengantuk tambah pulak jalan jammed! Sepanjang jalan mak saudara bawak memang Ainaa tidur walau banyak kali terjaga dan bila sampai kat kawasan Raub tahap makcik Ainaa memang tak tahan, mengantuk sangat. Kebetulan masa tu Ainaa terjaga sepenuhnya walau ikutkan hati memang nak sambung tidur lagi.... Tapi kesian dengan makcik jadi bertukar shift la kami, Ainaa pulak yang drive.

Boleh bayangkan tak macam mana berdebar gilernya Ainaa masa tu dengan tak pernah bawak kereta malam-malam tambah dengan jalan memang gelap dan berliku-liku? Lagi takut sebab kita yang jadi pemandu dan penumpangnya satu keluarga makcik Ainaa. Habis semua bacaan keluar kat mulut. Nasib baik hujan renyai-renyai dan kejap-kejap je. Ainaa drive dari Raub sampai ke Gua Musang berhenti untuk solat Subuh. Makan masa 2 jam lebih jugak Ainaa drive. Fuhh. First time ni. Paling Ainaa risau masa drive kat highway baru yang kat Pahang tu..... Jalannya memang la straight je tak ada liku-liku tapi itu yang buat sampai Ainaa rasa mengantuk tiba-tiba. Tapi Alhamdulillah, nasib baik tak jadi apa-apa.

Tapi sangat bahaya memandu masa mengantuk. Perjalanan pulang ke Kelantan hari Sabtu jam 1 hingga 9 pagi itu pun banyak aksiden yang berlaku. Yang highway Pahang jalan straight je tu pun ada kemalangan! 

Inilah pengalaman Ainaa memandu sejauh ni, drive sendiri nak balik Kelantan. Takut tu memang takut tapi kena beranikan diri. Kalau takut-takut tak boleh, berani sangat pun tak boleh. Paling penting bawak berhemah. Jangan mentang-mentang bawak kereta malam-malam tak banyak sangat kereta, kita boleh bawak laju-laju. Ok, bagi nasihat kat orang pulak kita ni. Haha.

You Might Also Like

4 Surat Cinta

  1. oooo Aina lah yg langgar harimau hari tu yee

    ReplyDelete
  2. sentiasa amalkan jarak selamat, hati-hati dan jangan lupa yang utama doa...insyaallah selamat

    ReplyDelete