Melawat Ke Pusat Jagaan Al-Fikrah, Kajang

Hormat orang tua, kerja amal, pusat jagaan al-fikrah kajang, kajang, rumah orang tua kajang


Dari zaman sekolah lagi Ainaa berminat sangat nak join aktiviti social macam ni dan akhirnya tercapai juga bila assignment Ainaa untuk satu subjek ni, kita orang perlu buat kerja amal di rumah orang tua. Jadi kumpulan Ainaa seramai lapan orang pun pilih Pusat Jagaan Al-Fikrah di Kajang untuk beramah-mesra dengan orang tua-tua memandangkan kita orang semua tak pernah lagi join aktiviti amal macam ni. Bertarikh kelmarin, 6 Mac 2017, kita orang pun sewa kereta dan pergi ke sana. Mula-mula itu agak janggal la dan tak tahu nak buat macam mana. Lagipun kebanyakkan makcik-pakcik di Pusat Jagaan Al-Fikrah adalah orang tua-tua yang terlantar sakit, ada yang berkerusi roda, ada yang OKU dan tak ramai makcik-pakcik yang boleh berjalan. Jadi kami agak kelam-kabut bila kumpulan kita orang lapan orang je dan semuanya perempuan sedangkan penghuni Al-Fikrah lebih kurang 70 orang semuanya.

Nasib baik juga pada hari yang sama ada pelajar-pelajar politeknik dari Nilai yang datang ke sana dan mereka pula majoriti lelaki, kita orang lapan tu semua perempuan. Jadi lagi meriah bila gabungkan dan kita orang pun dapat layan semua pakcik-makcik tanpa ada yang terasa hati. Yang Ainaa cerita kalut tu, sebab mula-mula datang kami berlapan dan ada lah kumpulan Ainaa buat sandwich untuk makcik-pakcik... Masa itu lah agak kelam-kabut bila seorang pakcik ni panggil, baru jalan nak pergi kat pakcik tu.... Pakcik yang lain pula yang cuit duk panggil-panggil. Haa, sampai tak tahu nak tunaikan perminat pakcik-makcik yang mana dulu.

Hormat orang tua, kerja amal, pusat jagaan al-fikrah kajang, kajang, rumah orang tua kajang
Hormat orang tua, kerja amal, pusat jagaan al-fikrah kajang, kajang, rumah orang tua kajang

Hormat orang tua, kerja amal, pusat jagaan al-fikrah kajang, kajang, rumah orang tua kajang

Hormat orang tua, kerja amal, pusat jagaan al-fikrah kajang, kajang, rumah orang tua kajang


Tapi kejap je kita orang kelam-kabut. Yalah, mula-mula kan. Selepas itu? Seronok sangat! Dapat bawa makcik-pakcik pergi kebun untuk sembang-sembang sementara kita orang pula berkebun, dapat borak-borak dengan pakcik-makcik dan main teka-teki, layan pakcik-makcik karaoke lagu-lagu lama dan dapat suap makanan kat mereka. Pengalaman yang kita orang tak pernah rasa, memang digunakan sehabis-habisnya untuk kutip pengalaman tu. Sebelum ni biasanya mereput dalam bilik, tapi kali ini kita guna tenaga dan kasih-sayang kepada pakcik-makcik. Seronok tahu layan pakcik-makcik berborak. Dia orang semua pandai buat lawak dan kita pun bila dapat hiburkan pakcik-makcik, rasa bahagia je.

Jadi sesiapa yang nak rasai pengalaman ke rumah orang tua-tua, boleh la pergi Pusat Jagaan Al-Fikrah di Kajang. Atau yang mana sibuk, tak sempat nak ke sana tapi mampu dari segi kewangan, boleh salurkan bantuan ke Al-Fikrah. Lagipun mereka memang hanya bergantung sepenuhnya pada sumbangan orang ramai. Jadi di alu-alukan siapa saja yang nak beramal boleh layari facebook, PUSAT JAGAAN AL-FIKRAH MALAYSIA.

Jangan Mengeluh! - "Aku Penat Sangat"



Bermulanya bulan tiga ini, tiba-tiba je rasa semua kerja datang serentak. Biasa lah kan di pertengahan semester memang macam tu lebih-lebih lagi kalau kita ada terlibat dengan kelab, sibuk kita tu sampai bayang roommates sendiri pun tak sempat nak tengok. Pagi-pagi dah keluar pergi kelas balik dah maghrib lepas itu keluar semula ada meeting atau discussion dan bila balik bilik terus cari bantal. Itu lah yang Ainaa rasa untuk minggu ini. Kadang-kadang tu rasa serba salah sebab tak sempat nak tegur kawan-kawan sebilik, bila dia orang ajak makan sama-sama pun kita tak boleh nak ikut tetapi nak buat macam mana kan.... Student life memang macam tu. Tambah pula Ainaa sekarang busy dengan kelab Ainaa yang akan sertai ekspo minggu hadapan. Haa yang tu lagi lah, minggu ekspo lagi, mana nak hadap kuiz dan assignment. Oh, Ainaa bukan nak mengeluh. Tahu diri kita ni mana nak layak mengeluh hanya sebab itu kan.

Ainaa cakap Ainaa busy dengan ekspo yang akan datang minggu depan, sebagai balasan Ainaa dapat ilmu dan pengalaman. Untuk ekspo itu Ainaa jadi program manager buat kali pertama dan Ainaa dapat ilmu cara nak buat proposal walaupun bukan sepenuhnya yang Ainaa buat - Terima kasih president Social Entrepreneurship Club dan terutamanya Tasnim dan Syafaf yang tolong Ainaa buat proposal itu sampai jam satu pagi. Nampak tak kat situ? Buat apa mengeluh kita sibuk, penat sedangkan kita hanya korban sedikit masa rehat dan masa berhibur demi untuk dapatkan ilmu dan pengalaman. Kalau Ainaa tak join kelab ini dan tak sertai pun jadi mainboard club... Ainaa tak rasa Ainaa akan dapat ilmu perniagaan dan pengalaman kecuali la kalau Ainaa join mana-mana program usahawan macam Dr.Azizan ke itu lain la. Ini kita sendiri yang praktis, kita sendiri yang merasainya. Betul tak?


Be A Better Muslim

To be a better muslim, how to be a better muslim, muslim, muhasabah, be a better muslim


Dari hari ke hari berlalu, tak sangka kan sekarang kita sudah masuki bulan ke tiga dari dua belas bulan. Rasa seperti ambang tahun baru 2017 baru je dirasai tapi rupa-rupanya sudah dua bulan berlalu. Sepanjang dua bulan ini apa saja yang kita buat, yang kita lakukan? Dua bulan berlalu, ada ke perbuatan kita yang menyenangkan mak ayah dan menjaga mereka dengan kasih sayang? Dalam tempoh yang singkat ini, sebanyak mana ilmu yang kita peroleh? Tak kisah la ilmu dunia atau ilmu akhirat, apa saja yang kita dapat? Dua bulan ini, ada kita perbaiki diri menjadi yang lebih baik? Sikit pun jadi lah. ADA KE?

Ayat yang selalu orang guna, 'cepatnya masa berlalu', 'eh, pejam celik pejam celik je'. Cakap saja boleh, tapi di mana usaha kita selama tempoh yang berlalu pergi? Fikir balik apa yang kita telah lakukan sepanjang dua bulan tahun 2017 yang telah berlalu ini. MUHASABAH DIRI. Sesekali kena 'sentap' kan diri sendiri sebab bila kita tak muhasabah, sampai bila-bila kita duduk di takuk yang sama. Nak jadi mujahid-mujahidah kena sentiasa perbaiki diri dan terus istiqamah untuk menjadi 'a better muslim'. Tak perlu lakukan perubahan secara drastik, perlahan-lahan juga boleh selagi mana kita kuat untuk lawan nafsu, hasutan dan dugaan.


"O Allah, I need Your help to be a better muslim. I know I make it hard on myself and don't try as hard as I should but please don't give up on me."

Makanan Yang Patut Dicuba Di Kelantan

kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu


Negeri Pantai Timur ini memang kaya dengan pelbagai makanan tradisi turun-temurun dan antaranya sudah tentu lah Nasi Kerabu dan Budu. Uish, sedapnya. Memang kegemaran Ainaa la tu makan budu, tak ada kuah pun tak apa letak je budu depan mata tiga kali tambah nasi jawabnya. Nak pula kalau dalam budu tu letak sekali dengan lada tiga-empat biji dan buah pauh.... MashaAllah rasa nikmat sangat-sangat bagi peminat budu macam Ainaa. Yang bukan orang Kelantan mungkin tertanya-tanya apa lah yang disedapkan sangat dengan budu tu tapi bagi kami seumpama kau makan makanan hotel lima bintang. Haha Hiperbola pulak tapi ada je orang Kelantan sendiri yang tak makan budu atau tak berapa gemar. Okey kita berhenti cakap pasal budu, sekarang ni siapa-siapa yang datang Kelantan sebab bercuti ke, ada kenduri kahwin atau apa-apa saja lah... Kalau datang Kelantan WAJIB cuba makanan-makanan yang disenaraikan di bawah ini. Sedap atau tak itu terserah lidah kau orang lah, tapi makanan-makanan yang ni memang femes di Kelantan.



MAKANAN YANG PATUT DI CUBA DI KELANTAN:


1) NASI KERABU DAN AYAM PERCIK
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu

Nasi kerabu ni best kalau makan dengan daging bakar atau ayam bakar madu. Nak makan nasi kerabu ni tak perlu ada masa, nak makan waktu pagi ke tengah hari ke malam boleh saja tapi kebiasaanya orang makan nasi kerabu pagi dan malam. Nak lagi sedap makan sekali dengan solok lada dan telur masin, itu bagi siapa yang suka makan solok lada dan telur masin la. Kalau Ainaa tak minat sangat. Dan sudah tentu nasi kerabu Kelantan jauh lebih sedap dari nasi kerabu di tempat lain. Sebab itu kena cuba kalau datang Kelantang, original punya lagi sedap.


2) KUIH-MUIH KELANTAN
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu

Sejujurnya walaupun Ainaa anak jati Kelantan, tapi Ainaa tak tahu jenis-jenis kuih Kelantan. Memang tak tahu langsung sebab kuih tradisional Kelantan banyak sangat jenisnya dan Ainaa pun bukan minat sangat kuih-muih ini walaupun sedap. Tapi kau orang kalau datang memang kena cuba makan kuih-muih Kelantan. Ainaa bawa kawan-kawan dari Johor dan Selangor pun dia orang semua pakat nak beli dan cuba sedangkan Ainaa Kelantanese sendiri tak makan.


3) GEARBOX SOUP/KARI & TEA BENG JEBOK (TEH AIS)
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu

Yang ni WAJIB! Sedap sangat-sangat wei kalau datang Kelantan tak cuba ni memang sia-sia je. Gearbox soup ni kalau makan dengan nasi tapi ada juga kari gearbox yang sedap dimakan dengan roti canai. Memang sedap tapi kau orang kena pandai pilih tempat lah. Malam-malam rasa nak makan roti canai cicah pula kari gearbox, pergh nikmat bak hang! Makan tengah hari pula makan nasi dan sup gearbox panas-panas. Itu bukan setakat jilat tangan, dengan tulang gearbox tu sekali kau nak sedut!


4) NASI TUMPANG
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu

Jangan tanya Ainaa kenapa nama dia 'Nasi Tumpang' tapi dalam golongan makcik-pakcik memang femes nasi tumpang ni dan ada je orang belia yang suka makan (yang pasti, bukan Ainaa). Seperti dalam gambar nasi tumpang dibungkus cara siput bergulung macam tu dan intinya pula nasi, serunding, kuah gulai ikan kuning kalau tak silap.


5) NASI KAK WOOK
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu

Zaman Ainaa sekolah dulu-dulu, setiap kali balik sekolah atau pun hujung miggu ada kalanya ayah Ainaa bungkuskan nasi Kak Wook ni. Ainaa suka kuah gulai ayam dan ayam gorangnya sebab memang rasa sedap.


6) BABA ICE CREAM
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu

Ainaa pernah rasa yang di pasar pagi punya je, yang sebenar ada di Rantau Panjang dan dari tempat Ainaa nak ke Rantau Panjang tu sangat jauh. Ainaa tak tahu laah yang Ainaa makan tu sama sedap seperti BABA ICE CREAM tu.


7) GULAI SERATI
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu


8) LAKSAM
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu


9) COCONUT ICE CREAM
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu


10) ROTI TITAB
kelantan, negeri cik siti wan kembang, pantai timur, makanan sedap di kelantan, makanan yang patut dicuba di kelantan, red warriors, kota bharu, budu, nasi kerabu


Nampak sedap kan? Nama memang pelik-pelik tapi bila makan best! Tak percaya kena lah pergi Kelantan dan cari makanan tu semua sebab Kelantan banyak makanan yang sedap dan unik. Yang tak boleh dicari di negeri lain dan kalau ada pun memang tak akan sama.


(SEBARANG KOMEN BENTUK POLITIK ATAU RACIST TAK AKAN DIAPPROVE)

Review: Surga Yang Tak Dirindukan

surga yang tak dirindukan, filem indonesia, syurga yang tak dirindukan, indonesia, fedi nurul, cintya bella, review surga yang tak dirindukan


Siapa dah pernah tengok filem indonesia ini? Ainaa tahu kewudujan filem ini pun sebab heboh di laman sosial tentang filem Surga Yang Tak Dirindukan 2 yang orang-orang kata sedih sampai sepanjang dalam panggung dua jam tu jugak asyik nangis je. Ainaa tak minat sangat cerita-cerita sedih ni itu yang malas nak tengok dan lagipun part 1 punya tak pernah tengok lagi. Tapi terjebak juga sebab roommates Ainaa dia orang rembat Ainaa punya laptop dan tengok Surga Yang Tak Dirindukan secara online. Dengan Ainaa sekali tertengok pula cerita tu tapi bila tengok cerita sedih plus madu ni, memang mulut Ainaa tak berhenti komplain itu ini. Kau orang (roommates) redha je lah ya siapa suruh kacau line aku nak tengok cerita Irie-kun. Apa pun siapa yang nak tengok filem Surga Yang Tak Dirindukan 2, kena la tengok yang pertama dulu baru tahu macam mana ceritanya sebenar. Untuk itu, Ainaa nak review cerita Surga Tak Dirindukan 1 ini serba sedikit.


REVIEW FILEM SURGA YANG TAK DIRINDUKAN:


Ceritanya kisah pasangan suami isteri yang bahagia, Prasetya (Pra) dan isterinya, Arini. Pada mula-mula cerita Pra dan Arini hidup bahagia dengan anak mereka Nadia dan tambah pula Pria adalah seorang yang penyayang dan setia pada isterinya. Tapi tak lama selepas itu, ada satu kejadian malam tu Pra selamatkan Meirose yang terlibat dalam kemalangan dan bawa ke hospital. Meirose ni belum kahwin tapi sedang mengandung dan time eksiden tu pula doktor terpaksa bedah untuk keluarkan anak Meirose. Entah apa yang gila sangat Meirose ni dia nak terjun bangunan tapi datang la Pra sekali lagi untuk selamatkan Meirose dari bunuh diri dan boleh pula Pra ni pun sengal tawarkan diri kahwin dengan Meirose. Jadi selepas tu Meirose sah jadi isteri kedua Pra dan perkahwinan dia orang ni tanpa pengetahuan Arini, iaitu isteri pertama Pra.

Nak pendekkan cerita, Arini ni bijak. Cepat je dia dapat tahu yang Pra kahwin lain dan Arini sendiri yang pergi cari Meirose di rumahnya. Okey, dah boleh agak lepas tu? Mesti la dia Arini ni mengamuk dan gaduh-gaduh dengan Pra. Nasib baik tak ada scene tarik-tarik rambut antara Arini dan Meirose ni, sebab Meirose pun baik je dalam cerita tu. Pra keluar dari rumah isteri pertama dia lepas Arini ugut nak lari dari rumah. Tapi lama-lama dia orang berbaik semula sebab anak mereka Nadia dan dalam masa yang sama dah kena tazkirah dah dengan mak Arini. Maka berbaiklah mereka semua, Pra, Arini, Meirose, Nadia dan baby Meirose (lupa nama apa). Tak lama lepas itu Meirose buat keputusan untuk tinggalkan anak dia pada Pra dan Arini, dan Meirose pula bawa diri sebab tak nak kacau rumah tangga Arini. TAMAT.


Haha Memang betul-betul tamat macam tu je. Nak tengok sambungannya kena lah tengok pula SURGA YANG TAK DIRINDUKAN 2 di pawagam. Petang tadi kawan Ainaa ajak sebenarnya tengok Surga Yang Tak Dirindukan 2 tapi sebab kita orang tak nak lah sampai balik malam, jadi lain kali je lah. Tunggu je nanti tengok dalam internet mesti ada punya. Yang nak tengok SURGA YANG TAK DIRINDUKAN 1 boleh klik link di bawah ini.




Untung Lebih Dengan Menjana Pendapatan Bersama ezbuy.my

Hai semua, mari kita mulakan hari-hari kita dengan senyuman walau pun banyak masalah yang sedang dialami. Sudah menjadi lumrah hidup manusia, setiap orang pasti mempunyai masalah masing-masing tak kira lah masalah dalam segi keluarga, kerja, kesihatan mahupun masalah kewangan. Tetapi, kalau diikutkan zaman sekarang ini memang ramai rakyat yang mengalami masalah kewangan, ditambah lagi dengan tiada peluang pekerjaan dan harga barangan yang naik mendadak. Siapa saja yang tidak susah hati kan kalau harga barang naik dan pendapatan kita pula tidak cukup untuk menampung kehidupan harian atau kita tidak mempunyai langsung pendapatan. Memang berat kepala bila difikirkan dan sebab itu lah kita digalakkan untuk mulakan bisnes sendiri untuk menjana pendapatan.


ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business, menjana pendapatan dengan ezbuy.my, untung lebih dengan menjana pendapatan bersama ezbuy.my
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business

MENJANA PENDAPATAN DENGAN EZBUY.MY


APA ITU EZBUY.MY ?

Ezbuy adalah pembekal yang menyediakan perkhidmatan membeli-belah di atas talian (online) yang ditubuhkan pada 2010. Ezbuy juga adalah platform membeli-belah terbesar di luar negara dan sangat terkenal pada masa ini. [READ MORE ABOUT ezbuy]. Ezbuy.my ini tidak seperti platform membeli-belah yang lain, pelanggan hanya boleh membeli dengan harga pasaran namun berlainan pula dengan ezbuy, pelanggan dapat membeli dengan harga yang sangat murah iaitu harga borong dan boleh dijual semula kepada orang lain untuk dapatkan untung yang lumayan. Sebagai contoh, kita membeli kasut dari ezbuy.my dengan harga RM8 dan dijual semula dengan harga pasaran, RM39.90.... Memang banyak kan untung yang kita dapat dari menjual barangan di ezbuy.my. Selain dapat menjana pendapatan, kita juga dapat memenuhi kehendak pasaran atau pelanggan dengan menjual barangan tersebut dengan harga murah.


SENARAI BARANGAN YANG BERPOTENSI UNTUK DIJUAL SEMULA 

Terdapat banyak barang dan benda yang yang boleh dijual semula bersama ezbuy.my tetapi senarai di bawah ini adalah barang-barang yang berpotensi untuk dijual semula kerana permintaan yang tinggi. Antaranya,

1) Produk dan Barang-Barang Kecantikan
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business, menjana pendapatan dengan ezbuy.my, untung lebih dengan menjana pendapatan bersama ezbuy.my
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business

Produk kecantikan ini mendapat permintaan yang tinggi kerana wanita-wanita di luar sana pasti ramai yang ingin membeli produk kecantikan untuk kelihatan lebih cantik dan menawan. Selain itu, seperti yang diketahui ramai produk kecantikan dari Korea memang sangat terkenal dan ramai yang berebut-rebut untuk dapatkan produk kecantikan dari Korea. Jadi produk kecantikan yang dijual di ezbuy.my ini ada potensi untuk dijual semula dan mendapat untung dari menjual produk-produk kecantikan ini.


2) Pakaian Wanita dan Lelaki
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business, menjana pendapatan dengan ezbuy.my, untung lebih dengan menjana pendapatan bersama ezbuy.my
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business

Pengikut fesyen yang ingin kekal bergaya pasti tercari-cari pakaian yang kelihatan elegant namun dengan harga berpatutan. Ezbuy.my juga pembekal pakaian wanita dan lelaki yang mengikut fesyen terkini.


3) Kasut, Beg dan Aksesori
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business, menjana pendapatan dengan ezbuy.my, untung lebih dengan menjana pendapatan bersama ezbuy.my
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business

Kasut, beg dan aksesori-aksesori yang dijual di ezbuy.my ini berpotensi untuk dijual semula kerana selain harganya murah, kasut dan beg juga sangat cantik dan sudah tentu dapat menarik minat ramai untuk membelinya. Lebih-lebih lagi sekarang ini beg yang dijual di Internet menjadi buruan remaja di luar sana tak kira lah sama ada purse, beg galas atau handbag. Kesemuanya mendapat permintaan yang tinggi.


4) Aksesori Telefon
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business, menjana pendapatan dengan ezbuy.my, untung lebih dengan menjana pendapatan bersama ezbuy.my
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business

Aksesori-aksesori gadget juga salah satu barang yang berpotensi untuk dijual semula jika membeli di ezbuy.my. Jika dilihat di Facebook dan Instagram, ramai penjual aksesori telefon yang menjual barangan ini dan kebanyakannya aksesori yang di import dari overseas. Begitu juga dengan ezbuy, kita boleh membeli dan menjualnya semula untuk dapatkan untung yang lebih.


DAFTAR PRIME DAN DAPATKAN MANFAATNYA!

ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business, menjana pendapatan dengan ezbuy.my, untung lebih dengan menjana pendapatan bersama ezbuy.my
ezbuy.my, ezbuy, ezbuy prime, prime membership, ezbuy business

Selain itu, dengan ezbuy.my juga kita boleh mendaftar Prime dengan harga trial RM18.80 atau RM188 setahun. Jika mendaftar Prime, kita boleh membeli-belah sebanyak mana pun barang (yang bertanda Prime) dengan harga shipping HANYA RM8.80 PER CHECKOUT! Murah sangat-sangat kan. Sangat berbaloi dengan mendaftar Prime untuk menikmati harga shipping RM8.80 per checkout walau banyak mana pun barang Prime yang dibeli dari ezbuy.my.


Sangat rugi kepada siapa yang lepaskan peluang untuk dapatkan untung lebih dengan menjana pendapatan bersama ezbuy.my ini. Peluang sudah berada di hadapan mata, kita hanya perlu bertindak sekarang dan rajin promosi kan produk yang di jual. Jangan lepaskan peluang yang ada dan rebut peluang ini sepantas mungkin. Jangan lupa untuk mendaftar Prime juga jika ingin menikmati harga penghantaran dengan hanya RM8.80 per checkout. Semua mudah, cepat dan untung bersama ezbuy.my.


Pemenang Giveaway Sephia By Nik Ainaa

Seperti yang dijanjikan, hari ini Ainaa akan umumkan PEMENANG TOP REFERRAL yang bakal miliki minyak alga Sephia by Janna Nick. Sekali lagi, terima kasih kepada semua yang sudi sertai GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA dan minta maaf ya sebab Ainaa hanya pilih seorang pemenang. Lain kali insyaAllah ada rezeki lebih Ainaa buat giveaway lagi tapi dengan lebih banyak lagi hadiah jadi peluang untuk kau orang menang itu tinggi. Bila? Tak tahu lah, bila-bila rasa gatal tangan nak buat kita buat lah. Okey, berhenti merapu. Mesti semua peserta tak sabar kan nak tahu pemenangnya.


pemenang giveaway sephia by nik ainaa, nik ainaa, giveaway, sephia by janna nick

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
.................................................................................
pemenang giveaway sephia by nik ainaa, nik ainaa, giveaway, sephia by janna nick





TAHNIAH KEPADA PEMENANG SEPHIA BY JANNA NICK! Yang lain, tak usah sedih tak dapat miliki Sephia ini. Di lain giveaway, jemput lah sertai lagi ya... mana tahu time tu rezeki kau orang pula menang hadiah. Apa-apa pun kepada pemenang, sila PM Ainaa di SINI nama, alamat dan nombor telefon untuk pengeposan. Terima Kasih :)

Bila Ke Pasar, Nafsu Berkobar-Kobar

Tipu lah kalau cakap nafsu tak berkobar-kobar bila ke pasar. Ainaa rasa majoriti yang pergi ke pasar tak kira lah lelaki ke perempuan mesti akan bernafsu. Nafsu makan lah, jangan pikir lain pula. Betul kan kita akan habiskan banyak duit dan beli apa-apa saja yang kita terliur bila ke pasar, lebih-lebih lagi pasar malam. Macam kat PJ dulu dengan Gombak, pasar malam hanya pada hari Rabu setiap minggu dan itu pun dari pukul 4 petang sampai 8 malam macam tu je. Sudah tentu lah akan ramai yang serbu kan. Kalau pasar kat tempat Ainaa ni, pelajar Uia dan UniKL sekaligus yang serang itu sampai panjang betul nak kena beratur. Lain pula dengan pasar malam Wakaf Che Yeh di Kelantan, setiap hari ada pasar malam dari pukul 6 petang sampai jam 2 pagi kut. Entah lah Ainaa pun tak pasti sebab jarang sangat ke pasar malam (setahun tu sekali je kut pergi) dan tak pernah pun lepak sampai pagi. Jadi pasar kat sana tak adalah sesak dengan orang tapi kalau hari cuti atau perayaan... Itu jangan cakap, memang jalan jem terus.


pasar, pasar malam, pasar malam wakaf che yeh, pasar malam uia
gambar hiasan


Kelmarin hari rabu, pertama kali Ainaa keluar pergi pasar. Tak sangka pula pasar kat sini jenis memanjang dan di sebelah kiri saja ada gerai tapi tak ada lah besar kalau nak dibandingkan pasar malam WCY tiga kali ganda besarnya. Kelmarin habis kelas pukul 6:30 tu terus ke masjid solat Asar dulu dan baru kita orang jalan kaki gi pasar. Kena jalan kaki sebab bas dah tak ada waktu tu dan balik ke hostel (Mahallah) pun terpaksa jalan walau jauhnya yang amat. Bila dah lama tak ke pasar ni tentu lah macam-macam nak beli kan. Lebih-lebih lagi banyak benda yang dah lama tak makan dan bila terjumpa kat pasar tu terus nafsu makan berkobar-kobar.

Banyak makanan yang terliur tapi Ainaa hanya habiskan RM3 sahaja! Ainaa dapat beli Cempedak goreng je memandangkan masa nak beli ayam gunting dan manggo jus tu ramai sangat orang. Fuhh, jimat juga duit tapi dalam masa yang sama macam tak berbaloi je pergi pasar jalan jauh-jauh tapi beli cempedak goreng je. Tak pernah dibuat den la, ini kali pertama tapi selamat la duit. Hehe Dekat PJ dulu biasanya kalau Ainaa pergi pasar mesti akan habiskan RM10 ke atas dan kurang dari RM20, yang itu bila balik ke mahallah mula la rasa menyesal. Dan tidak untuk kali ini! Tak menyesal sebab dapat jimat duit.

Konklusinya, nak ke pasar sila kawal nafsu makan masing-masing ya. Memang puas dapat makan apa yang kita nak tapi kadang-kadang beli banyak pun tak habis, buang, membazir je. Lepas itu mula lah nak rasa menyesal sebab duit dah banyak melayang. Kalau memang tak boleh kawal, bawa je duit cukup-cukup apa yang kita nak beli... Jangan bawa lebih, beg duit tinggal. Itu baru dapat jimat tapi jangan pula bawa sampai RM50, itu kira banyak juga. Cuba lah buat bawa ke pasar RM10 je ke, selamat duit kita.

JIMAT CERMAT ITU KAN AMALAN MULIA

BATERIKU.COM : Perkhidmatan Percuma Jika Bateri Kereta Kong

bateri kereta kong, bateriku.com, percuma perkhidmatan bateri kereta kong,
bateri kereta kong, bateriku.com, percuma perkhidmatan bateri kereta kong,

BATERI KERETA KONG? 


Haa sudah. Sudah lah kita ni bukan yang jenis tahu pasal kereta tapi bila tiba-tiba je kereta tu nak mati tengah jalan ke atau elok-elok keluar pergi mall, bila nak balik tu kereta tak boleh nak start memang haru. Lebih-lebih lagi kalau pemandunya adalah wanita, haish kalau Ainaa tu ada juga meraung tepi jalan sorang-sorang.  Tetapi masalah bateri kereta kong ni memang sesiapa saja yang memiliki kereta dan yang membawa kereta akan mengalami pengalaman ini kan. Memang dah tak boleh lari. Ainaa banyak kali kut kena bila keluar bercuti dengan keluarga, kereta tiba-tiba je tak boleh start dan bila kereta buat hal macam tu sudah tentu akan dibawa ke bengkel.


PERGI BERCUTI, TAPI BATERI KERETA KONG LA PULA!


  Ada satu kali terkena di Cameron Highland dan rasanya ini yang paling ngeri. Yalah, jalan Cameron tu sudah la bengkok je dan kereta pula buat hal. Nasib baik kami sekeluarga selamat tapi duit yang tak selamat. Kereta masuk bengkel dan kami nak pakai kereta on the spot jadi duit berates-ratus melayang sebab katanya bateri kereta kong dan macam-macam lagi yang dia orang cakap yang rosak. Kena baiki itu ini, kita ni pun angguk-angguk, keluar duit. Biasa lah kan, kebanyakkan workshop tidak memberi info yang tepat dengan memberitahu pelanggan, “ini banyak benda kena tukar/rosak” padahal bukan ada kerosakan pun, hanya bateri kereta kong.

bateri kereta kong, bateriku.com, percuma perkhidmatan bateri kereta kong,
bateri kereta kong, bateriku.com, percuma perkhidmatan bateri kereta kong,

bateri kereta kong, bateriku.com, percuma perkhidmatan bateri kereta kong,
bateri kereta kong, bateriku.com, percuma perkhidmatan bateri kereta kong,


TAK PERLU RISAU LAGI, BATERIKU.COM KAN ADA


 Tapi itu dulu lah, bila Ainaa sekeluarga tidak tahu menahu pasal BATERIKU.COM yang memberi perkhidmatan penghantaran, pemeriksaan dan pemasangan  bateri kereta jika bateri kereta kong di mana-mana saja (lokasi yang berkenaan). “Eh, kalau dah siap hantar terus ke tempat kita ni mesti mahal kan?” Tak, awak silap. Jangan terkejut kalau perkhidmatan BATERIKU.COM adalah PERCUMA dan kita hanya perlu bayar harga bateri yang ditukar tu je. Haa, bagus sangat kan. Memang bila dah tahu tentang BATERIKU.COM ini, Ainaa terus bagi tahu family tentangnya dan siap-siap save nombor dah. Senang, lepas ini kereta tak boleh start je terus call BATERIKU.COM dan dengan sepantas kilat mereka akan sampai! Nanti tak adalah beratus-ratus duit melayang kalau ke workshop.


Alamat BATERIKU.COM: No.17, Jalan Saujana Indah 10 Taman Perindustrian Saujana Indah Shah Alam

NAK TUKAR BATERI KERETA?
#JanganTukarDulu
MUNGKIN BATERI OK LAGI !
#DapatkanKepastian
#GetSecondOpinion
JIMATKAN DUIT ANDA

Panggil BATERIKU.COM @ Tol Free 1-800-22-2324 | Whatsapp 012-245-8027 & 019-699-8279

Mereka datang ke lokasi anda | Pemeriksaan PERCUMA | Tidak perlu beli bateri & DIJAMIN tiada sebarang caj sekiranya bateri anda masih elok.

Isnin ~ Ahad | 7am~1am | Johor ke Perlis

Anda berminat menyertai BATERIKU.COM di seluruh negara ?? Sila mohon secara on-line di www.bateriku.com >> Dealer >> Runner ( Full Time/Part Time/Freelance) >> Rakan Wokshop >> Rakan Tow Truck








Senarai Peserta Giveaway Sephia By Nik Ainaa

giveaway, giveaway sephia by nik ainaa, sephia by janna nick, minyak alga


Alhamdulillah, tamat sudah GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA yang dilangsungkan selama 3 minggu itu. Terima kasih banyak-banyak kepada semua yang sudi sertai giveaway Ainaa, iaitu seramai 65 blogger yang sertai. Giveaway sephia itu dah tamat semalam dan hari ini Ainaa nak update senarai peserta terlebih dahulu walau pun sebenarya Ainaa dah tahu siapa pemenangnya. Memandangkan penyertaan tidak melebihi 100 peserta, jadi seperti yang dijanjikan hanya TOP REFERRAL yang bakal memiliki minyak alga Sephia by Janna Nick ini. Siapa yang bertuah itu, kita rahsia kan dahulu. Tunggu Jumaat ini baru Ainaa akan update siapa pemenang Sephia. Sambil itu boleh la kalau nak blogwalking peserta yang lain, sambil-sambil boleh tambah trafik blog.



SENARAI PESERTA GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA:


1- http://kanvaskehidupanku.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
2- http://www.maisarahsidi.com/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
3- http://akupenulisluarbiasa.blogspot.com/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
4- http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
5- https://belogsjm.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html?m=1
6- http://messarah.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
7- http://cikdylah.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
8- http://littlesnorlax.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
9- http://www.syuhadasalleh.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
10- http://www.huhahuhajerr.com/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
11- http://presntisgift.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
12- http://stnrsyfh.blogspot.com/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
13- http://www.kasihjuju.com/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
14- http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
15- http://mellyacrayola.blogspot.com/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa-19022017.html
16- https://cikqenari.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
17- http://www.cekgunorazimah.com/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
18- http://husnahusainin.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
19- http://fws00blog.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
20- http://ape-kinah.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
21- https://farhannajafri.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
22- http://www.suriaamanda.com/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
23- http://www.azlindaalin.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
24- http://min-mi.blogspot.my/2017/02/1922017-giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
25- http://www.sayidahnapisah.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
26- http://cikmijah.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
27- http://radenotion.blogspot.com/2017/02/segment-bloglist-february-by-nikainaa.html
28- http://www.amysyeera.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
29- http://www.bondezaidalifah.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
30- https://kanvasdakwat.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
31- https://zahiyazainuddin.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
32- http://deariescouple.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
33- http://muslimahsejati96.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
34- http://syazdanny2329.blogspot.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
35- http://cikilamenari.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
36- http://jombercontest.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
37- http://theaaisy.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
38- http://masturanasarudin.blogspot.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa-19-feb-17.html
39- http://sishawa.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
40- http://www.atiehilmi.com/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
41-https://umienurpu3.blogspot.sg/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
42- http://umienurpu3.blogspot.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
43- http://www.jun-zie.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
44- http://manisnyacekelat.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
45- http://sweetsourleyra.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa-dl190217.html
46- http://www.inanihazwani.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html#.WJXJC9V97IU
47- http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
48- http://edrinazulkafli.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
49- http://ilarvyou.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
50- http://kasihkuamani.blogspot.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
51- http://aimanziyad.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
52- http://missatikahrashid.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
53- http://anzrarizalbuddy.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
54- http://msvelentine.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
55- http://muffincokelatcinta.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
56- http://chanchueshahida.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
57- https://cikash.blogspot.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
58- http://mayzuraberkat.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
59- http://macammacamcite.blogspot.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
60- http://macammacamcite.blogspot.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
61- http://ayubarbydol.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
62- http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
63- http://kimchaa.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
64- http://www.azirahman.com/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html
65- http://at-tarmizi.blogspot.my/2017/02/giveaway-sephia-by-nik-ainaa.html


DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.