Hadiah Buat Ibu Tersayang

hadiah buat ibu tersayang, birthday mami, mami, surprise bithday


Ibu, ummi, mama, mak, mommy. Satu panggilan istimewa buat insan yang telah melahirkan kita, yang tabah membesarkan kita dari baby lagi dan hingga sekarang walau dah besar pun kita masih memerlukan insan yang bernama ibu. Untuk mak Ainaa yang Ainaa panggil mami, minggu lepas adalah hari jadinya dan untuk birthday mami tahun ini.... Ainaa sendiri yang beli hadiah guna duit sendiri. Biasanya sebelum-sebelum ini tumpang je abang-abang dan kakak ipar yang belanja mami makan dan beri hadiah. Tapi tahun ini Ainaa yang plan sendiri, beli hadiah tu diam-diam tanpa berkomplot dengan adik beradik. Yalah, Ainaa pun teringin juga nak bagi kat mami sesuatu berharga dengan menggunakan duit kita sendiri walaupun Ainaa ni masih belajar.

Dalam hati ni selalu terniat, suatu hari nanti kalau dah mula kerja memang nak je bagi gaji pertama tu kat mami abah. Tapi lambat lagi nak tunggu dapat kerja, belajar pun tak habis lagi. Dah alang-alang sekarang pun Ainaa ada buat bisnes online kecil-kecilan... Alhamdulillah, dapat juga bagi surprise hadiah kat mami dan mami pun suka! Ainaa gembira bila tengok mami pun suka dengan hadiah yang Ainaa beri.

hadiah buat ibu tersayang, birthday mami, mami, surprise bithday


Mula-mula Ainaa ingat nak guna khidmat birthday yang orang selalu buat tu, yang penghantaran bunga coklat sampai ke pintu tapi bila fikir balik mami bukannya suka sangat dengan benda macam tu. Jadi memandangkan mami suka sangat shopping bag, Ainaa pun cari lah handbang di laman web Zalora dan order diam-diam. Bila sampai je bungkusan atas nama mami memang heboh dalam group whatsapp anak beranak sebab mami tanya siapa yang bagi tapi semua pakat tak mengaku. Dan Ainaa terus diamkan diri sampai la Ainaa pergi tersengih-sengih depan mami jadi mami dengan abah dah tahu la yang bagi tu Ainaa. Cuma adik beradik yang lain je tak tahu sebab abah pun pandai komplot dengan anak perempuan dia. 

Selesai buat surprise kat mami, nanti nak kena plan untuk abah pula. Kau orang ada cadangan tak kalau nak beli hadiah birthday untuk ayah kita, apa yang patut dibeli selain daripada pakaian dan jam tangan? 

Pencinta Kucing Lah Sangat!

kelab kucing ku sayang, pencinta kucing la sangat, kucing mahal, kucing comel, kucing overseas, pencinta kucing fake


PENCINTA KUCING LAH SANGAT KAN!


Sesiapa yang ada join group "Kelab Kucing Ku Sayang" dalam Facebook akan tahu lah betapa ramainya ahli-ahlinya yang suka sangat dengan haiwan bulus ini termasuk la Ainaa sendiri. Tak kira lah dari muda hingga ke yang berumur, yang perempuan atau lelaki... Memang masing-masing tunjukkan sifat penyayang dan perihatin terhadap kucing ini. Ainaa suka tengok orang post gambar kucing atau cerita pasal kucing-kucing dia orang. Tapi betul ke mereka semua ni pencinta kucing atau mereka hanya pencinta kucing yang mahal dan comel?

Bila Ainaa tengok orang post kucing peliharaan mereka, kebanyakkannya mesti yang jenis kucing-kucing mahal tu. Tertanya juga, dia orang ni pencinta kucing yang sebenarnya ke? Sebab ramai je kan yang mengatakan dirinya pencinta kucing padahal yang mahal-mahal tu je yang kau suka. Kucing jalanan yang berkurap luar sana atau kucing-kucing kampung tu memang tak dipandang langsung malah kau jijik pula ya dengan kucing-kucing tu. Huh! Tak faham sebenarnya dengan orang-orang macam ni. Lebih baik kau tak payah laa nak mengaku pencinta kucing sangat padahal hakikat sebenar hanya suka kan kucing yang mahal-mahal dan comel.

Seumur hidup Ainaa yang suka kan kucing sejak azali lagi dan memang dari kecil dah bela bulus-bulus ni.... tak pernah lagi BELI KUCING. Ainaa hanya pernah bela kucing kampung, kucing jalanan yang dibuang dan si bulus ini datang ke rumah jadi Ainaa ambil dan bela. Ada juga bela kucing yang orang bagi kat Ainaa. Kan banyak lagi kucing yang terbiar di luar sana tu, buat apa la pergi beli dan ada yang sampai import kucing dari overseas. 'PENCINTA KUCING LAH SANGAT' kan mereka ni. Tak tuduh siapa-siapa, nak beli dan bela kucing tu boleh je tak ada masalah. Ainaa hanya tuju kepada PENCINTA KUCING FAKE, yang kucing mahal-mahal sayang tapi yang jalanan ni jijik pula.

Tanda-Tanda Hati Sudah Busuk

Haih, tak tahu kenapa hari ini rasa lemau je dan rasa sangat-sangat sibuk. Ini kes kerja tertangguh macam ini lah kan. Hati pun rasa tak tenang. Mana nak buat assignment, nak tulis entry blog lagi, nak handle busines online yang Ainaa jalankan.... Cabaran student life sudah bermula! Disebabkan Ainaa tak boleh nak fikir nak tulis apa, so Ainaa ingat nak share dengan kau orang tentang TANDA-TANDA HATI BUSUK yang di ambil dari Facebook. Harap ianya bermanfaat untuk kita semua.


9 TANDA HATI SUDAH BUSUK:


9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk

9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk

9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk

9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk

9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk

9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk

9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk

9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk

9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk

9 tanda hati sudah busuk, tanda-tanda hati busuk



Kalau lah apa yang kita lakukan selama ini ada tersenarai di atas, kena istighfar dan cepat-cepat betulkan sikap itu. Tak nak lah hati kita hati yang kotor, yang sudah busuk. Bila hati sudah busuk, serta merta fe'el kita pun berperangai busuk. Tak dapat nak dinafikan, serba sedikit mesti ada sikap kita yang tergolong dalam kalangan hati-hati yang sudah busuk ini kan? Tipu kalau tak ada sebab kita ini manusia biasa yang punya cacat celanya juga, yang punya sikap negetif dan tidak digemari orang. Mungkin dilakukan secara terang-terangan atau sembunyi, orang luar tak tahu tapi diri kita tahu dan Allah tahu. Tepuk dada tanya hati. Jadi penting untuk kita elak dari sifat-sifat begini supaya hati kita adalah hati yang suci dan baik. Bila keperibadian kita baik, orang pun akan suka kita dan Allah lagi lah suka!


Bingsu Di Caffé Bene

bingsu, aiskrim korea, korea, food lover, k-pop, hanbing, caffe bene, ioi mall

















Peminat-peminat korea tentu tahu pasal BINGSU dan mana-mana food lovers pun tentu akan
memburu bingsu ini kan memandangkan ianya sangat menggoda dan tergugat iman dibuatnya. Mula-mula Ainaa tergoda dengan bingsu ni bila ada sponsored di facebook yang cafe korea tu, Hanbing kalau tak silap. Memang menggoda sungguh dan time tu juga dah plan dengan kawan-kawan nak try makan bingsu atau aiskrim korea ni. Jadi dua minggu lepas kita orang pun keluar pergi IOI Mall di Puchong sebab ingatkan Hanbing tu ada juga kat sana... Rupa-rupanya hanya di IOI Putrajaya yang ada dan satu lagi di Bangsar. Sedih juga la sebab dah plan kan tapi boleh pula tersilap tempat. Hahaha. Nasib baik sorang kawan Ainaa tu dia cakap Caffe Bene pun ada jual bingsu ni, maka kita orang pun masuk la ke sana. Jadi tak ada lah kempunan sangat kan.


bingsu, aiskrim korea, korea, food lover, k-pop, hanbing, caffe bene, ioi mall



Tapi bila masuk je, terus kita orang blur. Tak tahu nak order apa sebab bingu manggo yang kita orang nak tu tak ada. Tapi last-last beli je yang Cookies & Cream bingsu (sebalah kiri gambar) yang double punya atau big bowl la tu untuk dikongsi seramai empat orang. Biasala kan time pergi tu hujung-hujung bulan jadi kena berjimat-cermat tapi kira ok lah empat orang share bowl besar. Pertama kali makan bingsu dan ternyata memang sedap walau mula-mula tu Ainaa rasa cookies & cream bingsu tu tak menarik minat. Yalah, warna putih je kan lain la dengan bingsu manggo... menggoda! Nasib baik sedap weh kalau tak ada juga yang balik frust menonggeng. Harga untuk double RM22.8 dan bila dibahagi empat memang ok sangat. Apa pun lain kali nak juga pergi Hanbing dan rasa sendiri manggo tu, cukup-cukup la telan air liur tengok di Facebook.

Tiada Kesempatan

Kepada yang membaca blog Ainaa dan yang tinggalkan komen... Ainaa nak minta maaf sebab belum sempat nak balas kunjung. Kalau dulu Ainaa memang akan balas kunjung ke blog yang tinggalkan komen di blog Nik Ainaa tapi sejak akhir-akhir ni tak ada kesempatan pula. Ingat nak balas kunjungan semalam tapi tahu-tahu lah, kalau balik kampung ni kena jadi babysitter untuk dua orang anak saudara Ainaa. Malam ni pula dah nak naik bas balik Gombak semula. Aduhai, tak boleh jadi ni. Minggu ni nak kena juga blogwalking, sebagai tanda terima kasih pada yang sudi membaca dan komen.


tiada kesempatan, blogwalking, blog, jelajah blog, blogger


Rasa nak bagi penghargaan lah kepada top commentor blog Nik Ainaa pada bulan ni. Nanti hujung bulan Ainaa nak umumkan siapa yang rajin singgah ke blog dan tinggal komen di blog ini. Hadiahnya... Emm biasa-biasa saja. Cukup la tanda kasih. Eceh.

Tips Hilangkan Sakit Kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala


Hari ini Ainaa nak share tips untuk hilangkan rasa sakit kepala memandangkan Ainaa sendiri pun selalu migraine. Kebiasaannya yang kerap migraine ini disebabkan kurang darah, cuaca terlalu panas, silau yang melampau, stress dan boleh juga tanda-tanda penyakit lain. Ainaa ada migraine disebabkan kurang darah tapi itu bukan dari rekod doktor la, maksudnya Ainaa belum pernah buat checkup dan belum disahkan ada darah rendah cuma tanda-tanda orang kurang darah memang ada pada Ainaa. Dari kecil lagi memang kerap sakit kepala dan kadang-kadang sakit kepala yang datang mencucuk-cucuk dan rasa berpusing je.

 Kalau dah kerap kali sakit kepala ini, semua kerja rasa tak tentu. Nak jalan sorang-sorang pun takut, kan pitam tak pasal-pasal tapi setakat ini alhamdulillah tak pernah lagi Ainaa pengsang atau pitam. Dan alhamdulillah juga sekarang jarang-jarang terkena kecuali kalau cuaca panas sangat, berdiri terlalu lama (lebih-lebih lagi berdiri dalam lrt/ktm) dan boleh juga disebabkan suasana terlalu sesak dan penuh dengan orang. Banyak pula kecualinya kan. Hehe Tapi nak berbandingkan sekarang dengan zaman sekolah dulu, memang zaman sekolah lagi teruk migraine.

Sebelum Ainaa nak share cara Ainaa kurangkan rasa sakit kepala dengan cara Ainaa sendiri... Ainaa nak share dulu tips-tips yang diambil dari Facebook KakiNovel. Harap tips-tips ini dapat membantu kita semua.


TIPS-TIPS HILANGKAN SAKIT KEPALA


migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala

migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala




CARA HILANGKAN SAKIT KEPALA - NIK AINAA


migraine, sakit kepala, darah rendah, sebab sakit kepala, tanda-tanda darah rendah, cara hilangkan sakit kepala, tips hilangkan sakit kepala


Cara yang Ainaa gunakan ini memang agak pelik sikit tapi tak ada melanggar mana-mana hukum atau syirik. Tak ada. Ini Ainaa je pandai-pandai buat bila pernah Ainaa kena sakit kepala yang amat sangat dan langsung tak berkesan walau dah tidur dah sapu minyak ubat. Dulu-dulu Ainaa suka sangat guna minyak mestika ini kalau terkena migraine tapi sekarang dah bertukar ke minyak kayu merah yang sangat panas. Apa yang Ainaa buat dengan Minyak Mestika ini? Sebelum itu Ainaa akan sediakan air dalam baldi dan titiskan minyak Mestika ini ke dalam baldi tersebut. Jangan la sikit sangat titiskan minyak tu, titiskan beberapa yang kau orang rasa cukup untuk hilangkan migraine yang dialami. Dan air dalam baldi yang sudah dititiskan dengan minyak mestika, Ainaa akan curah ke atas kepala atau senang kata basahkan kepala dengan air minyak Mestika itu (jangan terkena muka, lebih lagi mata)

Nescaya selepas itu je terus kita akan rasa berangin-angin. Selepas dah basahkan kepala, lap kering-kering terus tidur. Nanti insyaAllah bila bangun migraine nya dah hilang! Itu apa yang Ainaa buat la tapi kalau Ainaa memang basahkan satu badan je dan satu badan juga rasa berangin. Best rasa segar je. Tapi ingat ya, kalau kau orang jenis yang tak suka panas-panas atau berangin.... kurangkan titisan minyak Mestika dan basahkan kepala saja. Jangan basahkan seluruh badan macam yang Ainaa buat. Tak pun jangan buat terus. Takut pula ada juga yang menggelepar.



Cara Ainaa memang pelik tapi Ainaa jarang buat dan kalau memang dah tak tahan sangat sakit kepala je Ainaa akan buat macam tu. Kalau tak macam biasa lah, hanya sapu minyak di pelipis kepala dan tidur! Kau orang pula ada tak tips yang selain daripada ini? Kalau ada boleh la share, mana tahu dapat membantu orang lain juga kan.

Lagi Kes Kucing Tersepit Pintu 'AutoGate'

Ingat lagi tak kes dua minggu lepas pada 30 Januari heboh pasal kucing yang tersepit pintu jenis autogate ini. Sedih sangat tengok video dan gambar kucing yang diberi nama 'Gate' tak boleh jalan selepas diselamatkan oleh beberapa orang penduduk dan ke esokkanya, Gate disahkan mungkin lumpuh. Allahu. Ainaa tak kuat la kalau melibatkan haiwan comel ni... Berair jugak mata dibuatnya bila tengok video dan gambar Gate seret kaki. Kesian sangat dengan kucing Gate tu. Nasib baik ada insan yang baik hati untuk jaga dan rawat Gate, kalau dibiarkan macam tu.... Aish. Tak sanggup nak bayangkan macam mana Gate nak survive di luar sana dengan keadaan kakinya lumpuh. Berterima kasih sangat-sangat kepada insan yang jaga Gate, tolong ya jaga Gate betul-betul. Besar ganjaran kita berbuat baik pada binatang ini.

kucing tersepit pintu autogate, kucing gate, kucing tersepit, kucing lumpuh, autogate, pencinta kucing, kucing, kelab kucing ku sayang

kucing tersepit pintu autogate, kucing gate, kucing tersepit, kucing lumpuh, autogate, pencinta kucing, kucing, kelab kucing ku sayang


Itu kes kucing si Gate. Hari ini Ainaa ternampak pula post yang di share dalam group 'Kelab Kucing Ku Sayang', juga kes kucing tersepit pintu autogate. Ya Allah, kenapa banyak sangat ke kucing tersepit ni? Bila tahu kes macam ni mula-mula ada juga rasa marah kat tuan rumah punya autogate itu tapi bila fikir balik mungkin dia orang tak perasan dan tak sengaja kan. Sudah menjadi nasib kucing tersebut tapi aduhai.... Entah la. Rasa nak juga marah tuan rumah. Huhu Kucing memang tidak berakal tapi tolong ya siapa-siapa yang menggunakan pagar jenis autogate ini untuk pastikan tiada orang dan binatang yang menjadi mangsa tersepit. Ainaa tahu biasanya yang jenis autogate ini mesti akan keluar menonong tanpa tengok dah pintu tu tapi apa salah kalau tuan rumah tunggu dulu pintu tertutup. Eh, atau buat la macam mana pun asalkan tak ada yang jadi mangsa. Sedih tau tengok haiwan tak bersalah ni sekelip mata jadi cacat.


kucing tersepit pintu autogate, kucing gate, kucing tersepit, kucing lumpuh, autogate, pencinta kucing, kucing, kelab kucing ku sayang


Terima kasih sangat pada yang membantu kucing-kucing tidak bernasib baik ini. Mulianya hati mereka. Semoga perbuatan baik mereka dibalas dengan kebaikan, insyaAllah. Kita pun kena contohi sikap macam ni, bantu haiwan tak berdosa ini walau pun mungkin ada yang tak sukakan bulus ini tapi apa salah tunjuk sikap perikemanusiaan yang ada ini.

Viral Kisah 'Tokwan' Yang Masih Belajar

TOKWAN DAH BERUMUR PUN MASIH KUAT ULANG ALIK KE KELAS!






Tengah layari Facebok tiba-tiba ternampak satu posting yang di share dari OHBULAN. Kisahnya seorang 'Tokwan' yang merupakan pelajar uia sedang mencari kelas dan cerita ini di tweet oleh student uia juga di Twitter. Terbaiklah Tokwan walau dah berumur tapi masih gigih belajar dan apa yang paling Ainaa kagum jadual kelas Tokwan itu berterusan tiga subjek tanpa ada gap! Nak pula kalau ketiga-tiga kelas itu berbeza kuliyyah... fuh kalau Ainaa mahu lembik lutut. Setiap kali habis kelas memang akan habis 10 minit awal tapi kalau dah kelas pertama di Kuliyyah HS dan kelas kedua di IRK, memang berlari lah jawabnya. Jauh setakat mana antara dua Kuliyyah itu, Kuliyyah IRK di hadapan berdekatan pintu masuk Uia manakala Kuliyyah HS di belah belakang. Senang kata dari hujung ke hujung la. Tapi itu kelas Ainaa lah. Tokwan itu kelas di Kuliyyah AIKOL dan kalau tak silap Ainaa Kuliyyah AIKOL jauh juga dengan masjid.



NOMBOR 'KOD RAHSIA' SETIAP KELAS, SETIAP KULIYYAH


Kalau tak sesat cari kelas, bukan Uia namanya! Ainaa tak pasti universiti lain juga ada 'kod rahsia' seperti uia atau pun tak tapi student first year macam Ainaa ini memang mula-mula tengok nombor kelas itu dah berpusing-pusing nak cari. Dah rasa macam nombor bilik rahsia je setiap kod tu. Contohnya kelas Ainaa LR 3 1.23... Mula-mula memang tak faham tapi dah beberapa minggu kat sini dan Ainaa pun lebih kurang 4 kali buat campus walk... Boleh la jumpa tapi belum pro lagi. Nak ke kelas kena lalu jalan yang sama yang setiap hari Ainaa lalu dan kalau Ainaa dari tempat lain dan nak ke kelas, memang boleh sesat. Nasib baik selama ini ada kawan-kawan jadi kalau sesat pun sesat bersama. Hehe sorang-sorang mau menangis.



KULIYYAH LAIN, KELAS DI KULIYYAH YANG LAIN


Ada orang Kuliyyah IRKHS, tapi kelas kau di Kuliyyah ADM. Senang kata, jangan ingat kelas yang dapat hanya ada di Kuliyyah kau.... Memang tak lah. Nasib baik kelas Ainaa di HS dan IRK je. Dan setiap kelas mesti ada gap jadi tak ada lah terkejar-kejar sangat.


map iium gombak, map uia, uia gombak, viral tokwan cari kelas, life di uia
map iium gombak



Ainaa pasti setiap universiti ada kelainannya dan ada cabarannya tapi apa pun kita sentiasa bersemangat nak ke kelas. Tak kira lah jalan ke je ke atau naik bas atau ada kenderaan sendiri. Dan sudah tentu pengalaman sepanjang kita belajar di universiti tersebut akan terbinanya banyak kenangan pahit-manis dan kisah lucu ke atau kisah memalukan kita. Hehe Semoga kita dapat terus beristiqamah untuk belajar. Kalau rasa malas ke kelas, cepat-cepat ingat Tokwan yang gigih cari kelas itu. Malu la kalau kita yang muda ini kalah sedangkan Tokwan mampu je.

Sampai Bila Nak Mengelak?

Ini adalah pengakuan Ainaa yang tak suka nak belajar English. Sekolah rendah dulu-dulu, Ainaa mana nak belajar english sangat lebih lagi grammar memang tutup telinga awal-awal. Senang kata memang selalu ngelat la untuk belajar english. Tapi bila masuk darjah 6 macam tu, sekolah ada buat kem english dan entah macam mana terjodoh pula dengan ex-crush (crush pertama tu uolls)... Alah biasa la suka-suka gitu je, selalu skodeng jauh-jauh tapi kejap je suka. Eh, tercerita pulak. Okey, bermulanya Ainaa satu group dengan dia dalam English Camp tu sampai la masuk sekolah menengah Ainaa mula baca komik Jepun yang di terjemah dalam bahasa Inggeris... Dari situ Ainaa dah mula faham bahasa Inggeris, boleh biasa-biasa je lah. Dan dari situ juga Ainaa mula sedar yang English ni penting. Tapi Ainaa nak cakap, bermula dari membaca komik tu sebenarnya yang menambahkan Ainaa punya vocabulary dan bukan sebab crush ke apa. Masa tu tak fokus sangat dengan grammar tapi fokus pada maksud, ya lah kalau tak macam mana nak faham baca komik kan.

English, grammar, vocabulary, uia,


Selepas itu, dah boleh faham kalau orang speaking? Faham.... Tapi Ainaa akan mengelat. Mengelat untuk berbahasa Inggeris dan berkomunikasi dalam bahasa asing ini. Memang langsung tak ada keyakinan nak speaking dan rasa malu tu menebal (perangai orang Melayu heh). Dan bila Ainaa melangkah ke asasi UIA, di situ baru Ainaa belajar betul-betul dari segi grammar, vocab English dan banyak lagi. Tempat di mana Ainaa terpaksa pulun belajar English, grammar terutamanya dan tempat di mana Ainaa terpaksa berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Kalau tak kuasai betul-betul tak adanya boleh graduate. Itulah Universiti Islam Antarabangsa atau International Islamic University Malaysia. Tak ada perasaan nak berbangga tapi tempat ini yang banyak mengubah seorang Ainaa yang tidak suka kan English kepada Ainaa yang dah mula berani nak speaking English.

Ingat lagi selepas SPM, Ainaa ada minta dengan abah nak masuk kursus english tapi sebab kos belajar adalah seribu lebih, abah buat tak layan je. Abah kata, "baca surat khabar english, speaking hari-hari. Nanti lama-lama boleh lah cakap english". Kita ni pun redha la tapi bila mula-mula masuk uia tu memang 'terseksa' la jugak nak cakap English dan ada juga perasaan nak salahkan Abah (jahat kan) tapi tak lama bila Ainaa sedar... Selama ini kita yang selalu mengelat nak belajar, diri sendiri yang tak usaha, diri sendiri yang mengelat nak speaking..... TAPI ITU DULU.

Sekarang, beranikan diri ke hadapan kelas, speak in english! Dulu, mengelat dari berkomunikasi dengan lecturer dan foreigner tapi sekarang? Alhamdulillah. Dah boleh speaking dengan lecturer, dah boleh berkawan dengan foreigner tapi English masih bantai je asal diorang faham. Hahaha. InsyaAllah bila mula berkawan dengan foreign people ini dapat mengasah lagi English kita tu. Tengah usahakan ini memandangkan Ainaa berkumpulan dengan orang Somalia, jadi nak tak nak kena faham dan kena bercakap dalam bahasa Inggeris.

English mungkin berterabur tapi sis cuba yaw! 3:

Milagro Coffee Patawali - Penawar Kencing Manis


MINUMAN KESIHATAN - MILAGRO COFFEE


Pernah dengar tak minum kopi juga boleh menjadi penawar kencing manis? Ha, kopi apa tu? Ada ke? Biasanya kan kita dengar detox je minuman kesihatan, tapi sekarang ni kopi pun ada! MILAGRO Coffee adalah minuman berasakan herba Patawali yang dapat menurunkan bacaan gula dalam darah. Jadi Milagro Coffee ini adalah minuman dan dalam masa yang sama adalah penawar untuk penyakit kencing manis. Bagaimana caranya Milagro Coffee ini bertindak sebagai penawar? Jom kita baca apa rahsia kopi ini.

minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis



RAHSIA MILAGRO COFFEE:


1- PATAWALI
downloadminuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis
Nama lain bagi pokok ini setakat yang diketahui ialah akar seruntun, brotowali, dan batang wali. Ianya adalah sejenis pokok menjalar yang mempunyai batang berkerutu dan berdaun lebar. Batang Patawali digunakan untuk merawat sakit perut, demam, tekanan darah tinggi, kencing manis dan juga penyakit kelamin dikenali sebagai gonorea. Patawali menunjukkan tumbuhan itu mengandungi sejenis bahan yang dipanggil “jattorrhizine” yang dikatakan mujarab untuk menjauhkan penyakit demam malaria.

2- HALIA

minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis
Halia mengandungi air, karbohidrat, serat, kalium, fosforus, kalsium, tenaga, protein, gentian, niasin, asid amino, gingerols, oleoresin, pati minyak, vitamin A, B dan C, lemak dan asid organik. Ia dikatakan dapat merawat penyakit banyak angin dalam badan, sakit kepala, sistem pencernaan bermasalah, sakit jantung, muntah, cirit-birit, disentri, asma, sakit perut, reumatisme, pengaliran darah bermasalah, mati pucuk, lemah tenaga batin, keracunan makanan, badan kesejukan, sakit pinggang, lemah urat saraf, mabuk kenderaan, batuk kering, kejang, buang air berlendir dan darah haid berbau hamis.


3- LADA HITAM
minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis
Lada hitam memiliki manfaat kesihatan kerana mengandungi minyak esensial seperti piperine amina alkaloid yang memberikan rasa pedas pada lada. Selain itu juga, ia mengandungi berbagai monnoterpen hidrokarbon seperti sabinene, pinene, terpenene, limonene, mercenene, yang menghasilkan aroma lada. Lada hitam juga merupakan sumber yang sangat baik dari kelompok Vitamin B kompleks penting, seperti piridoksin, riboflavin dan niacin.


4- GARAM GUNUNG
minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis
Garam gunung adalah garam organik yang paling berkhasiat, paling bersih, dan mempunyai struktur geomatrik kristaline yang maat sempurna.. ia mengandungi semua unsur yang terdapat dalam tubuh manusia. garam gunung ini juga dapat meningkatkan kadar metabolisma dan memecahkan rangkaian lemak dan kolesterol. selain itu, ia dapat melancarkan pengaliran jus hempedu, penting dalam pengawalan berat badan. ia juga dapat menyahkan toksin dan asid uric, dengan itu dapat merawat masalah gout dan sakit tumit.


5- ROBUSTA
minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis
Penggemar kopi yang meminum 1-2 cawan kopi hitam setiap hari memiliki risiko terkena stroke lebih rendah dibandingkan mereka yang tidak minum kopi. Hal ini disebabkan adanya antioksida yang terkandung dalam kopi. Antioksida yang terkandung didalamnya membantu meningkatkan tekanan pada darah dan denyutan jantung.


6 - ARABICA
minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis

Kopi diketahui memiliki banyak menfaat bagi kesihatan. menurut kajian yang dibuat oleh University of Scranton, kopi merupakan sumber antioksida yang sangat baik sehingga minum sejumlah kecil cawan kopi dalam sehari dapat mengurangi risiko terkena diabetes tahap 2, alzheimer, bahkan kanser prostat.


KELEBIHAN MILAGRO COFFEE PATAWALI :


minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis


Ianya boleh membantu merawat, mencegah & mengawal :
  • Penyakit Kencing Manis
  • Darah Tinggi 
  • Sakit Sendi
  • Kanser
  • Cergas Badan
  • Bertenaga
  • Hilang Penyakit Gatal-Gatal
  • Keradangan
  • Alahan
  • Batuk
  • Demam Malaria
  • Menguatkan TENAGA BATIN
  • Awet Muda


Selain dari itu Milagro Coffee juga berkhasiat :
  • Tinggi AntiOksidan
  • Menguatkan Saraf & sistem pertahanan tubuh badan
  • Mengembalikan tenaga dengan segera

*Pesakit jantung, kanser ataupun wanita mengandung, juga boleh minum MILAGRO Coffee ini kerana ianya tidak mengandungi kafein. 



TESTIMONI DARI PENGGUNA MILAGRO COFFEE :

minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis

minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis

minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis




AGEN DAN STOKIS MILAGRO COFFEE DIPERLUKAN:

Bagi siapa yang nak tambah duit poket dan ingin mencuba menjadi agen dan stokis MILAGRO Coffee DAN ingin membeli kopi ini, boleh hubungi 019-9632283 (Ainaa)

HARGA :
 RM55 + postage RM8 (Semenanjung Malaysia)
RM60 + postage RM10 (Sabah Sarawak).
* SEKOTAK MILAGRO COFFEE ADA 20 SACHETS*


minuman kesihatan, kopi, peminat tegar kopi, coffee, milagro coffee, milagro, penawar kencing manis


MAKLUMAT LANJUT MILAGRO COFFEE :


Instagram: www.instagram.com/milagro_coffee/
Facebook: www.facebook.com/kopimilagro/
Website: www.milagro.com.my
Alamat HQ: No 6 Space U8 Persiaran Pasak Bumi Tamam Bukit Jelutong, Seksyen U8, Shah Alam 40150


DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.