Merasa Balik Kampung Ketika Hari Raya

Dulu selalu tanya bila abang-abang nak balik beraya, lambat lagi ke, berapa lama. Kawan-kawan bercerita pasal perjalanan balik kampung diorang yang mana jauh, tak macam Ainaa kampung pun di Kelantan jugak. Paling-paling lah dapat rasa balik beraya di kampung yang hanya dua atau tiga jam dari rumah Ainaa.

Tapi kali ni, anak mami abah ni dah besar. Diri sendiri pulak yang akan merasa balik beraya apabila sekarang di perantauan. Kira jauh tu dari Selangor nak ke Kelantan. Merasa jugak macam nak balik kampung jauh. Heee. Walau balik beraya dengan bas atau sorang-sorang tu belum dialami sebab Ainaa ada abang yang tinggal kat Negeri Sembilan, jadi balik kereta dengan dia je.


Tak sabar nak balik rumah! Nak jumpa mak ayah, abang-abang dan dua budak nakal plus cerdik yang Ainaa sayang sangat (ni kalau anak saudara dah pandai baca mesti dia terharu). Eeee tak sabarnya!! >___<

Paling sadis Ainaa dapat cuti sekejap je. Mula-mula sepatutnya mula cuti 15/07/15 hingga 21/07/15, tapi manalah nak cukup. Nasib baik lecturer bagi cuti awal sikit tapi akan kena ganti kelasnya. Hari ini, 10/07/15 kita orang dah boleh balik. Ainaa pun balik hari ini lepas solat Jumaat nanti baru bertolak.

21/07/15 dah kena balik ke UIA ni. Kejap sangat kan cuti. Rasa nak je balik sini 25 hari bulan tapi tak boleh sebab rabu, khamis, jumaat tu Ainaa dah mula kelas. Hmm.... nasib lah.

Terpaksa korbankan demi mencapai kejayaan.

#Cabaran20Hari : Kuih Raya Paling Best

Kuih raya paling best.... yang pasti yang jual di mall tu tak best. Haha Orang sekarang dah jarang buat kuih raya sendiri, biasa beli je senang kan. Tapi kalau beli dekat mall tu, adoi sadisnya. Kebanyakannya tak best. Nak yang sedap-sedap beli dengan orang yang kita kenal atau kawan-kawan kita biasa beli dengan orang tu.

Macam keluarga Ainaa, dulu boleh lah kami buat sendiri kuih raya tapi sekarang mana sempat nak buat. Dulu tak apalah boleh jugak Ainaa tolong buat sikit-sikit, sekarang dah sibuk belajar. Jadi penyelesaiannya beli saja lah.

Tapi sayang Ainaa lupa nama kuih raya yang sedap tu, yang setiap tahun kami sekeluarga pasti beli. Bab nama kuih-muih ni memang Ainaa lupa. Tapi kuih tu memang best sangat! Dengan biskut empat segi, kacang di dalamnya, disalut dengan coklat dan ditabur pula atas coklat dengan kelapa yang diparut. Pergh, memang tip top lah.




Yang ini pulak biskut raya yang mak Ainaa selalu buat dulu. Biskut chipsmore. Yang ni dulu pun kitorang satu keluarga suka. Eh, Ainaa dengan abang Ainaa je sebenarnya. Mak Ainaa selalu terpaksa buat dua tiga tin sebab kitorang akan ngap dulu. Kan tak pasal-pasal belum raya tapi biskut dah habis.

Ada beberapa lagi biskut atau kuih raya yang best tapi Ainaa tak tahu biskut tu nama apa. Gambar pun tak ada. Nantilah raya Ainaa share lagi ya.

Trending Photoshoot II - Centre For Foundation Studies, IIUM.

Hari itu Ainaa dah post entry pasal Trending Photoshoot : Center for Foundation Studies, IIUM dan entry kali ini bahagian dua sambungan untuk entry itu.

Kalau jumaat yang lepas Ainaa photoshoot dengan roommates dan hanya mintak tolong kawan yang lain tolong ambilkan gambar. Tapi kali ini, photoshoot hari selasa dengan classmate Ainaa pulak. Dan kali ini guna perkhidmatan photographer kat situ.











Memang sakan habis berposing bagai! Macam-macam gaya ada. Banyak jugak yang kita orang photoshoot. Dan tema photoshoot tu merah, hitam dan putih. Warna kegemaran Ainaa! Wohoo >__<

Duit Raya Pertama




Yea! Yea! Puasa tak habis lagi tapi kami dah dapat ruit raya!!! Yeay. Haha. Satu kelas excited plus terkejut tadi masa Madam Razia keluarkan sampul raya. Macam tak percaya. Madam Razia tersangatlah baik. Kitorang memang suka kelas dengan Madam Razia, selalu bagi kami balik awal sejam. Kikiki.

Inilah dia duit raya pertama kami. Baru semalam dapat rezeki dari Ustaz Azhar, lecturer bahasa arab kami dan hari ini dapat rezeki lagi. Alhamdulillah. :')

Untuk Ustaz Azhar dan Madam Razia, semoga dimurahkan lagi rezeki dan sentiasa diberkati. Ameen.


#Cabaran20Hari : Bajet Raya

Serius lah Ainaa cakap, Ainaa tak buat persediaan apa-apa dan tak ambil kisah langsung nak beli baju raya ke, kasut raya atau kuih raya. Sejak masuk asasi ni, masa rehat masa tidur malam je itu pun selalu tak boleh tidur sebab banyak nyamuk dan panas. Sadis sangat!

Nanti balik Kelantan ni baru boleh nak cadang pakai warna apa, baju kurung ke jubah, nak kuih raya apa.....


Tapi Ainaa nak jugak sahut cabaran 20 Hari ini. Jadi Ainaa catat sikit-sikit apa yang terlintas.


BAJET RAYA :

Baju Raya : Sehelai dua pun dah cukup lah. Banyak-banyak pun buat apa. Ainaa cuti raya kejap sangat. Bajet untuk RM200 lah kut. 

Kasut Raya : Yang ni tak payah beli. Sebab yang tiga tahun lepas pun masih elok dipakai dan masih cantik. Tak payah nak membazir.

Tudung Raya : Ish... Susah ni. Biasa kalau shopping, Ainaa tak suka shopping tapi kalau ada je bajet, tak boleh tahan dari membeli tudung dan shawl. Kena sediakan paling kurang RM50 pun cukup. Cuma biasa kalau tudung atau shawl yang labuh memang mahal. 

Kuih Raya : Mak dan kakak ipar Ainaa yang uruskan yang ni. Kitorang sekeluarga dah malas nak buat, jadi beli je senang. Ainaa tukang pilih nak kuih raya mana je. Tapi sekali beli tu memang lebih RM200. Sampai kena marah dengan abah. Kikiki bertabah lah ya abahku.


Itu sajalah kut. Itu pun tak tahu beli ke tak baju raya. Tak pun pakai yang mana ada. Tapi kalau tudung tu memang kena beli, sebab nak matching dengan baju. Kononya lah. =P

#Cabaran20Hari : Lagu Raya Pilihan

Assalamualaikum semua! Semakin nak dekat raya ni semakin kerap kali lagu raya berdendang di telinga ya. Tak kira dalam asrama ke atau kat kelas, ada je yang nyanyi lagu raya. Semua dah tak sabar nak balik raya. Yeay! Balik Kelantan. Hehe.

Lagu-lagu yang jadi pilihan tentulah lagu-lagu raya yang sememangnya dah famous dari dulu lagi. Kalau lagu raya moden sekarang, tak berapa nak seronok sangat.

Lagu Raya Pilihan Ainaa :

1) SUASANA DI HARI RAYA - ANUAR ZAIN & ELLIANA

2) DENDANG PERANTAU - P.RAMLEE

3) SESUCI LEBARAN - SITI NURHALIZA

4) MENJELANG HARI RAYA - DJ DAVE

5)ANUGERAH AIDILFITRI-SITINURHALIZA

Kalau boleh, nak kongsu jugak lagu kat sini letak dalam entry tapi wifi UIA ni slow pulak. So search dalam youtube sendiri lah ya.

#Cabaran20Hari : Tetamu Raya Paling Ditunggu

Cepatnya masa berlalu. Tanpa sedar Ramadhan kian labuhkan tirai dan raya pasti akan menjelma. Sedih memang sedih tapi dalam masa yang sama kita turut tidak sabar untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri. Dimana satu-satunya hari yang dapat kita berkumpul ramai-ramai dan kunjung mengunjungi ke rumah jiran dan sanak saudara.

Pada hari raya jugak, mesti ada seseorang atau tetamu yang ditunggu-tunggu datang ke rumah kita. Ainaa boleh dikatakan ramai tetamu yang memang ditunggu-tunggu. Tapi ada satu lagi tetamu yang Ainaa tunggu......


KAWAN KETIKA KECIL DULU

BFF pertama Ainaa ketika itu. Ainaa berkawan dengan dia sejak pra sekolah, umur enam tahun. Tapi masing-masing mula menjauh dan terus lost contact bila sekolah berlainan. Tunggu tetamu yang bagaikan tunggu kucing bertanduk walhal rumah masing-masing hanya berbeza kawasan perumahan. Dekat je.

Sadis kan. Entah bila tetamu yang sangat-sangat ditunggu ni nak datang. Ainaa pun satu hal, malu nak pergi rumah dia. Alahai. Sadis sangat.

#Cabaran20Hari : Kenangan Terawih Di Masjid Masa Zaman Kanak-Kanak

Assalamualaikum semua. Kalau zaman kanak-kanak, memang seronok sangat dikenang kan? Kalau dikenang mesti kita akan ketawa sendiri dan tersenyum-senyum. Betapa seronoknya zaman kanak-kanak yang tak perlu difikir pun masalah seperti orang dewasa. Main je siang malam kan.




Bila tiba bulan Ramadhan, kanak-kanak mula nak ikut atau kena heret jugak dengan mak pergi terawih. Ainaa zaman kanak-kanak pun macam orang lain. Bukan main liat nak pergi terawih. Kalau pergi pun mesti main kat belakang dengan kawan-kawan.

Kalau di kampung mungkin ada kenangan balik dari terawih jalan kaki kan. Tapi Ainaa memang tak sebab selalu pergi dan balik dengan mak ayah naik kereta.

Rindunya kan zaman kanak-kanak ni. Semuanya indah belaka untuk dikenang. Zaman yang paling indah dan suka dikenang.

Trending Photoshoot | Centre For Foundation Studies, IIUM.

Sejak minggu lepas pelajar-pelajar CFS, IIUM buat photoshoot di satu tempat dalam IIUM Petaling Jaya. Memang tempat photoshoot tu dah jadi rebutan dan trending di laman sosial dalam kalangan pelajar.

Sebabnya di padang itu cantik kalau ambil gambar tambah lagi ada dinding berbata-bata macam tu. Memang cantiklah. Ainaa dengan kawan-kawan pun tak ketinggalan nak join photoshoot tu tapi kami mintak tolong kawan yang lain je ambilkan gambar guna handphone.

Jimat sikit duit tak guna perkhidmatan photographer kat situ dan ambil gambar sendiri ni boleh ambil gambar banyak-banyak sampai puas hati. Dan Ainaa dengan kawan atau sebenarnya roommate Ainaa bergambar sakan kat situ pada hari Jumaat selepas semua habis kelas pagi. Hari tu jugak semua bukan main melawa. Haha.

Jom Ainaa belanja gambar seketul dua buat tatapan. 








Sikit je Ainaa letak tapi dalam handphone bukan main banyak lagi gambar. Gambar-gambar yang lain tu biarlah jadi kenangan Ainaa dengan kawan-kawan. Heee

#Cabaran20Hari : Amalan Berbalas Juadah Di Bulan Puasa


Zaman sekarang, sebenarnya susah nak cari kawasan perumahan yang beramah mesra dengan jiran. Kadang-kadang jiran sebelah pun tak kenal. Jumpa pun jarang sangat. Masing-masing sibuk keluar di pagi hari dan balik pulak malam-malam.

Rumah Ainaa kat Kelantan, Alhamdulillah.... masih ada amalan berbalas juadah. Mak Ainaa dengan jiran-jiran selalu jugak bertukar makanan ke kuih.




Bagus sebenarnya amalan berbalas juadah dengan jiran-jiran kita. Boleh merapatkan lagi hubungan dan mengelakkan dari bermasam muka.

Dan memang rasa tak kena je kalau tak bagi apa-apa juadah kepada jiran. Dahlah tengah masak tu mak Ainaa buka tingkap, memang ke jiran sebelah pun dapat bau. Huuu rindu nak balik rumah lah pulak! T_T

Apa-apa pun patut kita praktiskan amalan berbalas juadah ni.

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.