Hudud: PU Rahmat Balas Hujah Aisyah BFM






[ PETIKAN DARI http://www.sinarharian.com.my/ ]

SHAH ALAM - Bekas peserta Program Mimbar Pencetus Ummah (PU), PU Rahmat atau nama sebenarnya Rahmat Ikhsan Mohd Sofyan tampil menjawab beberapa perkara yang disentuh penyampai radio BFM, Aisyah Tajuddin melalui sebuah klip video, semalam.

Video berdurasi 5 minit 45 saat itu menunjukkan PU Rahmat menjelaskan serta membetulkan kesilapan Aisyah termasuk kenyataan wanita itu yang mengatakan bertudung hanya di negeri Kelantan.

“Cik Aisyah pemilik nama isteri Rasulullah SAW. Kita ini pakai tudung bukan setakat di bumi Kelantan. Sebab apa, ALLAH pemilik langit dan bumi serta seisinya. Bererti bagaimana?

“Selagi saya dan cik Aisyah duduk di muka bumi ini, bergantung pada nikmat-nikmat ALLAH, kita kena patuh perintah ALLAH,” katanya melalui video yang telah siap disunting bersama dengan video Aisyah tersebut.

Sebelum ini, Aisyah dikecam gara-gara aksinya dalam sebuah video berjudul ‘Aisyah BFM Kupas Hudud di Kelantan’ yang didakwa menghina langkah kerajaan Pas Kelantan membentang dan meluluskan undang-undang hudud di negeri itu.

Antara babak dalam lakonan itu yang memperlihatkan dia mempersendakan hudud apabila dia yang tidak berhijab tiba-tiba berubah imej (berhijab) sambil berkata ‘Eh sejak bila ini? Oh lupa pula mak...Kelantan’, merujuk kepada kewajipan wanita untuk menutup aurat selepas undang-undang hudud diluluskan di Kelantan.

Dalam pada itu, mengenai kenyataan Aisyah yang menyebut Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob dikatakan menuduh orang mengkritik hudud sebagai tidak beriman, PU Rahmat menyifatkan kemungkinan wanita itu hanya membaca tajuk berita tanpa melihat isi berita tersebut.

“Kritik hudud tidak beriman? Saya pun tidak setuju kenyataan ini sebab apa, kritik mengkritik menambah pembaikan. Sayidina Umar, Sayidina Abu Bakar...Rasulullah SAW dikritik. Cuma barangkali Aishah hanya baca kepala akhbar...kepala tajuk sahaja berkaitan dengan menteri besar gelar orang yang tidak beriman kritik hudud.

“Cuba tengok perincian ayat Menteri Besar Kelantan. Dalam ucapan beliau di Dun Kelantan, menteri besar merujuk kepada pihak yang mendakwa undang-undang itu zalim dan tidak berperikemanusiaan itulah golongan yang tidak beriman,” katanya.

PU Rahmat turut membetulkan kembali kenyataan penyampai radio itu yang mendakwa hudud sebagai satu mimpi Pas.

“Aisyah, itu (hudud) bukan mimpi, itu cita-cita. Pemisah antara mimpi dan cita-cita adalah usaha. Hudud adalah cita-cita bagi setiap orang yang beriman. Saya orang beriman, Aisyah pun orang beriman.

“Macam ini Aishah, saya buat analogi. Saya ajak seseorang pergi sembahyang. ‘Eh jom pergi sembahyang’. Dia kata, ‘tak apa. Tak nak’.  Di sini, orang itu berdosa sebab dia tak nak sembahyang. Cuma ada satu lagi situasi, saya ajak seseorang sembahyang dan dia kata ‘tak naklah sembahyang. Buat apa pergi sembahyang, muka letak di tanah, punggung di langit, benda sia-sia, habis masa.’

“Nampak perbezaan pertama dan yang kedua? Yang pertama tadi dia tolak tanpa menghina. Orang yang kedua, sudahlah menolak, dia hina, kutuk, caci syariat ALLAH. Di sini, orang kedua menambah dosa serta menunjukkan ciri-ciri orang yang tidak beriman,” jelasnya.

PU Rahmat turut menekankan bahawa peningkatan kes jenayah di negara ini sebagai bukti bahawa kegagalan sistem perundangan manusia yang perlu diganti dengan sistem ALLAH SWT.

“Dadah, rogol, rompak, samun, 3GP meningkat, ia membuktikan undang-undang yang sedia ada tidak mampu mendidik manusia menjadi baik.

“Kerana itu Aisyah, kita kena ubah dengan sistem ALLAH...hukuman ALLAH,” katanya.

Penyebaran video Aisyah tersebut Khamis lalu mengundang kecaman hebat malah dia turut menerima pelbagai ugutan termasuk rogol dan bunuh.

Namun, stesen radio BFM yang menerbitkan video kontroversi memohon maaf selepas video itu mendapat kecaman hebat dan menimbulkan kemarahan rakyat.



PU Rahmat balas hujah dengan tenang dan lembut je. Inilah cara sebenar mahu menegur orang, bukan mencaci. Terbaik PU Rahmat! ^____^

[Sembang Blogger] - Biskut Mayat


Biskut MAYAT??!! Ini bukan 'mayat' yang dikeringkan dan dijadikan biskut. Bukan! Hik.




Ini hah.... Saya tak tahulah sama ada hanya orang Kelantan saja yang panggil biskut ni biskut mayat atau memang namanya. Hahaha Yang saya tahu, orang-orang tua atau orang-orang lama memang panggil biskut mayat. Sampai saya sendiri terlekat sebut 'biskut mayat' sebab tak tahu nama biskut ni apa. Hoho

Apa yang pasti, golongan nenek-nenek memang suka makan biskut mayat cicah air kopi. Sedap memang sedap tapi sayang saya tak minum kopi! Makan dengan air teh panas boleh lah.


Tapi....... panas-panas terik macam ni tak rasa nak makan aaiih biskut cicah teh panas. Rasa nak makan aiskrim adalah!!

#Nuffnang: Cash Out Yang Ke-9


Uiittt..... Akhirnya setelah september yang lalu cash out, untuk kali yang ke-9 dan untuk kali yang pertama tahun 2015, berjaya juga klik cash out!


ALHAMDULILLAH. REZEKI AKAN DATANG.
*3 BULAN NANTI BARU CEK SAMPAI*




Tak banyak tak apa. Bak kata abah Ainaa, lama-lama letak dalam bank tu nanti membiak lah.
 Hakhak =P

Bersalin Selepas Tiga Hari Disahkan Mengandung

( SUMBER : http://www.bharian.com.my/ )


"Mustahil...tak mungkin dan menipu." Itu antara tomahan diterima Zaidatun Akmam Azmi, 26, sebaik memberitahu ahli keluarganya mengenai kandungan yang berusia 39 minggu.

   Berita mengenai kandungan itu bukan tidak diterima oleh keluarganya, tetapi mereka terkejut kerana sebelum ini Zaidatun Akmam bukan saja tidak bercerita pasal kandungannya, malah langsung tidak pernah menunjukkan perubahan atau tanda-tanda yang dirinya mengandung.

   Lebih sukar diterima akal yang waras, apabila Zaidatun Akmam memberitahu, beliau sendiri tidak sedar selama ini dirinya mengandung dan hanya mengetahuinya apabila kandungan mencecah sembilan bulan. Padahal, ia bukanlah pengalaman kali pertama beliau menimang cahaya mata.

Lebih mengejutkan, selang tiga hari daripada disahkan mengandung oleh pihak hospital, wanita itu terus bersalin.

Zaidatun Akmam atau lebih mesra dengan panggilan Zai berkata, beliau tidak sedar perubahan fizikal dirinya kerana sememangnya berbadan besar dan tinggi serta mempunyai kitaran haid yang tidak teratur.

WAJAH comel bayi ajaib yang dilahirkan Zaidatun Akmah

[ Bagaikan mimpi ]

"Semuanya bagaikan mimpi dan berlaku dengan pantas. Pada 23 Februari lalu, saya mengalami sakit perut yang teruk dan suami membawa ke klinik untuk pemeriksaan.

"Pada pemeriksaan pertama doktor memberitahu, berkemungkinan saya mengandung dan saya memberi reaksi dengan mengatakan tidak mungkin kerana saya tidak mengalami sebarang simptom orang mengandung. Tiada alahan, tiada sebarang sakit atau mudah letih seperti yang saya pernah alami saat mengandungkan anak yang pertama, malah suami juga tidak sedar dengan perubahan fizikal saya," katanya ketika ditemui FAMILI baru-baru ini.

   Zai berkata, sepanjang tempoh sembilan bulan hamil dia bergerak seperti wanita normal dan sering melancong bersama suami, malah baru-baru ini beliau sempat berjalan ke Bukit Bendera di Pulau Pinang.

Laluan ke kawasan peranginan itu juga dikatakan berbukit bukau dan sepanjang percutiannya itu beliau sedikit pun tidak mengalami sebarang kesakitan mahu pun mengadu letih.

"Saya bersyukur kerana dianugerahkan bayi ini justeru nama yang diberi adalah Muhammad Iman Faidi iaitu Faidi yang membawa maksud 'kurnianku'.

"Faidi kini berusia 12 hari dan saya masih dalam pantang, Allah mempermudahkan segala urusan walaupun saya tidak sempat membuat sebarang persiapan menyambut kelahirannya.

"Saya mengalami komplikasi yang teruk sewaktu melahirkan anak yang pertama, termasuk pendarahan dan bayi tidak bergerak serta doktor juga mengatakan bayi mempunyai peluang yang tipis untuk hidup, namun saya percaya kepada kebesaran tuhan yang mempermudahkan segala-galanya. Walaupun saya terpaksa menjalani pembedahan untuk melahirkan kedua-dua anak ini tetapi ia adalah pengalaman yang cukup bermakna," katanya.


FAIDI yang membawa maksud 'kurnianku'.

[ Dituduh mengada-adakan cerita ]

Zai berkata, saat melahirkan Faidi suami tidak berada di sampingnya kerana doktor menyangkakan beliau akan bersalin pada 26 Februari.

"Bayangkan, tiga hari sebelum kelahiran kami dikejutkan dengan berita saya mengandung dan dalam tempoh beberapa hari saja bayi dilahirkan.

"Dalam pada saya bersyukur dengan anugerah bayi yang dikurniakan ini saya juga sedih kerana seandainya berita itu diketahui lebih awal pelbagai persediaan dapat dilakukan lebih-lebih lagi pengambilan makanan berkhasiat seperti asid folik yang baik untuk perkembangan bayi dapat diberikan," katanya.

Kisah Zai ini dikongsi menerusi akaun Facebook miliknya dan ia menerima pelbagai reaksi dan terus menjadi viral dalam kalangan penggunanya.

"Saya mula mengarang kisah saya ini di Facebook sehari selepas bersalin dan waktu itu masih berada di hospital. Siapa sangka saya mendapat maklum balas dari ramai pihak, lebih-lebih lagi pasangan yang belum memiliki cahaya mata. Mereka menjadikan kisah saya sebagai sumber inspirasi dan saya menerima pelbagai mesej di Facebook bertanyakan perkembangan Faidi dan tidak kurang juga yang mendoakannya.

"Namun di sebalik kata-kata perangsang itu ada juga yang menuduh saya menipu dan mengada-adakan cerita. Mahu saja saya katakan kepada mereka yang saya sendiri sukar untuk mempercayai perkara ini apatah lagi masyarakat lain, namun yakinlah dengan kebesaran Allah dan ini adalah bukti kurniaan-Nya yang terindah buat kami sekeluarga," katanya mengakhiri perbualan kami.


PAKAR Obstetrik dan Ginekologi, Dr Suhaimi Isa


[ Bukan kes ganjil ]

Sementara itu, FAMILI mendapatkan penjelasan dari sudut perubatan mengenai kes Zai.

Pakar Obstetrik dan Ginekologi, Dr Suhaimi Isa, berkata kes ini banyak berlaku kepada wanita mempunyai tubuh fizikal yang besar.

Katanya, kebiasaannya wanita berbadan besar cenderung tidak sedar dengan perubahan fizikal dialami berbanding mereka bertubuh badan yang kecil dan kurus.

"Kes ini agak ganjil, tetapi saya pernah berdepan dengan pesakit yang mengalami situasi yang sama. Tuduhan yang mengatakan mereka menipu atau menyembunyikan kandungan tidak benar kerana saya percaya kepada pesakit saya.

"Kebanyakan kes yang saya uruskan ibu dan bayi kedua-duanya normal...mungkin kuasa tuhan, alhamdulilah tiada sebarang masalah.

"Bagaimana pun pesakit dinasihatkan jangan mengambil mudah perkara ini. Sekiranya kandungan tidak diperiksa, pelbagai kemungkinan boleh berlaku. Kita khuatir bayi yang dilahirkan nanti terlalu kecil, tidak cukup bulan, meninggal di dalam perut atau pun mengalami kecacatan serius," katanya. yang bertugas di Hospital Pantai, Ampang.


ZAIDATUN Akmam bersama suaminya, Muhammad Fitri dan anaknya, Muhammad Iman Faidi


[ Kitaran haid tidak normal ]

Suhaimi juga berkata, perkara ini tidak atau jarang berlaku kepada wanita yang normal kitaran haid, sebaliknya mereka yang mempunyai masalah dengan haid berpotensi mengalami situasi ini.

   "Wanita yang berbadan besar ini cenderung mempunyai masalah kitaran haid yang tidak normal. Ada pesakit yang tidak datang haid hampir setahun justeru mereka menganggap perkara itu adalah normal dan mengambil sikap tidak endah serta tidak membuat pemeriksaan," katanya.

Justeru, beliau menasihatkan supaya wanita lebih prihatin terhadap tubuh mereka dan melakukan pemeriksaan sekiranya mengalami sebarang masalah berkaitan wanita.

"Ibu mengandung dinasihatkan untuk membuat pemeriksaan kandungan secara berkala. Ini bagi memastikan bayi serta ibu mengandung itu tidak menghadapi masalah sebelum atau ketika bersalin.

"Kita bimbang, ibu mengandung ini mudah diserang darah tinggi dalam waktu yang sama bayi di dalam kandungan pula memerlukan nutrisi yang berkhasiat.

Peningkatan Pageviews Blog!



Salam jumaat semua! Susah betul nak update blog kelmarin dan hari ini. Wifi rumah buat hal. Cis kek. Sekejap o.k sekejap k.o . Apa-apa pun, yang itu meroyan sorang-sorang lah. Lar nih, nak share dengan kau orang yang pageviews blog Nik Ainaa mencanak naik!

Bukan naik mendadak sangat pun, slow-slow jugak tapi masih nampak ketara. Hehe Macam mana tu? Alah, tengok sendiri lah.


[ Google Analytics ]

8 MAC 2015


9 MAC 2015


10 MAC 2015


16, 17, 18 MAC 2015


Dan yang paling terbaru sekali ialah bertarikh kan semalam, 19 Mac 2015 yang membuatkan saya tengok berkali-kali. Tak percaya kut!


google analytics & pv kat dashboard.


Apalah sangat nak kecoh-kecoh berbanding pv/uv blogger yang dah otai. Tapi bagi blog saya yang hanya biasa-biasa ni dah cukup bersyukur. Harap lepas ni pv/uv tak jatuh menjunam lagi lah. >__<


ALHAMDULILLAH. Semua ni mendadak naik sejak Ainaa join Exchange Feed Group (EFG). Memang semua ahli EFG banyak membantu. Ajar apa itu SEO, kenalkan google analytics ni, permalink dan lain-lain lagi.  Dan sangat-sangat berterima kasih juga kepada Abang Ewan/Wan atau nama glamour Ewento Marcello. Hehe yang bantu SEO Ainaa dari 14% ke 100%. Fuhh! Hebat tak Abang Ewan dari group EFG? Muehmueh


ARIGATOU GROUP EFG!! DAN TERIMA KASIH SUDI TERIMA AINAA JADI AHLI EFG.  ^____^


Kau orang nak join group EFG ni? Nak tahu apa fungsi join EFG? Boleh baca kat blog Mommy Irra [SINI]. Pinjam sat ya Kak Irra. Ainaa belum buat entry lagi pasal group EFG yang ohsem ni. Hee

#Nuffnang: Baru Perasan....


Baru perasan ..............




Baru perasan yang kalau setiap kali saya nak kumpul earning banyak-banyak dalam Nuffnang ni, rasa macam lambat je earning naik. Tapi kalau setiap kali dah boleh cashout, dan terus buat keluar tanpa nak kumpul lebih banyak... cepat pula earning Nuffnang naik selepas dah cashout tu.


Ke haku je berperasan macam ni? Ceh! =.='


Buktinya, dulu setiap bulan saya boleh cashout sebab langsung tak tunggu banyak-banyak. Laar nih? Dah berbulan-bulan tak cashout, konon-kononnya nak tunggu banyak-banyak. Walhal, dari pemerhatian saya... Lebih cepat cashout sikit-sikit. 

Sebagai contoh, sebulan cashout RM50+, bulan seterusnya RM50+. Total dua bulan RM100+. Tapi kalau tunggu nak cashout banyak sekaligus, dua bulan tu belum tentu dapat RM100+!!


Lepas ni..... nak cashout. Tak nak dah kumpul macam tu. Orang yang tamak selalu rugi. Eh? Betullah. =P

Ruangan Iklan Untuk Disewa


Bismillah..... Fuhh, Berdebar nak buat. huhu Tapi kena teruskan juga kalau tak sampai bila nak berjaya kan. Lagipun sejak 2011 dah berblog, kena ada improvement.


Seperti anda semua lihat, ada ruangan sewa iklan yang disediakan.


PM AINAA DI SINI --- > https://www.facebook.com/ainaaazlan


Sewa ruangan iklan ini terbuka kepada blog peribadi atau usahawan dan seller. Caranya bagi banner/gambar dan link facebook/instagram/twitter untuk diletakkan di tapak iklan.



SEWA TAPAK IKLAN (SEBULAN) : RM10
SIZE TAPAK : 125x125


SEWA TAPAK IKLAN (SEBULAN) : RM16
SIZE TAPAK : 782x90



[ KELEBIHAN BLOG ]

1. PAGEVIEWS di blog 500-1000 satu hari.
2. HARGA TERENDAH berbanding blog lain.
3. AKTIF berblog dan blogwalking.


[ KELEBIHAN SEWA TAPAK ]

1- Pageviews blog anda meningkat seiring dengan blog Nik Ainaa
2- Follower semakin bertambah
3- Membantu menambah earning iklan Nuffnang anda


[ SYARAT BERIKLAN DI BLOG NIK AINAA ]

-Banner tidak ada gambar unsur-unsur lucah.
-Banner tidak ada gambar alkohol.
-Banner tidak ada gambar penindasan pada mana-mana pihak.



..................................


Kalau rasa nak sewa ruangan iklan size lain, boleh PM saya ya. Nanti kita bincang.

Yang berminat, PM Ainaa segera. Jangan tunggu lama-lama. =)

Ekspo Selangkah ke Uitm 2015




Sebenarnya dulu, tak pernah terfikir langsung nak masuk uitm. Senang kira memang uitm tak ada dalam list uni mana yang nak masuk. Tapi lepas dah kena 'hasut' dengan siswazah dari uitm paling luas peluang pekerjaan, jadi isilah jugak borang uitm. hahaha tapi belajar mana-mana pun, kalau dah tertulis yang kita jadi penganggur, tak ada rezeki...... memang tak akan dapat jugak! Kan....

Ekspo ini hanya dua hari, sabtu dan ahad. Memandangkan hari sabtu tu, saya ada kelas drive jadi pergi dengan kawan hari ahad. Kalau dah nama pun sekarang penganggur lepasan SPM, pergi hari bekerja pun tak ada hal. kuakua







Tak sempat nak ambil gambar banyak-banyak sebab kat tangan penuh dengan kertas! 



Jadi, pilihan course yang saya pilih............ 


[ to be continued! ]


 HAHAHAHA =P

[SembangBlogger] - Kisah "Aku Nak Raba."





Pergh! Tajuk.... tak menahan betul. Hakhakhak Ini kenangan di sekolah dulu-dulu. Kenangan sengal gila-gila budak sekolah. 

Dalam kelas, kalau ada yang nak pinjam pemadam dan diorang mintak dengan suara kuat-kuat "Aku nak rubber." memang kena kawww-kawww lah sampai malu tahap nak menyorok bawah meja guru. Nasib saya tak pernah mintak pinjam dengan kaum lelaki. Dengan kawan-kawan perempuan pun dah kena baham, ini pulak dengan lelaki. 

Ada pernah salah seorang kawan yang jerit kat kawan sekelas, lelaki. "**, rubber aku!" ( ** <-- nama someone). Memang malu besar lah. Kalau ingat balik, nak gelak tergolek-golek je. Tak boleh bayangkan kalau haku yang kena. Nak sorok kat mana mukaku ini? Hadoii !






Kau orang pernah kena tak macam ni? Bila pemadam disebut rubber, 'raba' pulak yang ditafsir orang lain. HAHA

Aktiviti Hujung Minggu di Taman Tengku Anis


Assalamualaikum! Hadoii... tak sempat nak update blog. Minggu yang penuh dengan pelbagai aktiviti. Entry ini sepatutnya nak buat semalam, tapi ada masalah nak bluetooth gambar-gambar dalam handset. Last-last dah sampai ke bulan purnama sebab letih sangat.

Alkisahnya, kelmarin hari Jumaat... Ajak kawan teman pergi Taman Tengku Anis. Saja nak lepak sana. Lagipun dah bertahun-tahun tak pergi sana. Kuakua. Last pergi masa anak saudara yang sulung belum boleh berjalan. Sekarang anak saudara tu dah genap berumur 4 tahun hari ini. Adik dia pula 25  hari bulan tiga ini genap 2 tahun. Semua dah bosar-bosar. huhu

Ok-ok. Melencong ke arah lain dah. Nah, tatap gambar yang sedikit ni puas-puas!













Rasa macam pergi ke tempat lain je. Memang tak sama langsung dengan Taman Tengku Anis yang dulu. Pergi sana rasa macam..... Ermmm..... suram. Pokok pun menguning je. Erk, menguning? Apa-apa jelah. Yang pasti, rasanya terjejas sebab banjir besar tahun lepas. Tengok kesan banjir pun ada lagi. Paras kepala haku kut!! Pergh! Memang dalam tu. Bukan saya yang pendek. Ahak! =P

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.