Shopping Novel Lagi!


Pada  hari isnin yang lepas, Pesta Buku Kelantan 2013 telah
berlangsung di Dewan Jubli Perak. Hajatnya nak pergi pesta buku ni
hari sabtu ini sebab masa tu ramai penulis yang datang

Tapi hajat terpaksa dibatalkan sebab esok, Jumaat nak pergi ke Melaka.
Jadi saya pergi lepas solat Zohor dengan kawan saya.
Kelabu mata dibuatnya tengok novel-novel tapi rasanya tahun ni tak berapa best.
Sebab banyak novel yang saya nak tak ada. huhu

Tapi tak kisahlah. Still dapat pancing beberapa novel. hehe
Hari tu dah pancing novel kat PBAKL di entry INI.
Dan sekarang pancing lagi!


Yeah! Itu dia....
Kalau ikutkan nafsu memang nak beli lagi.
Tapi tak kan lah nak habiskan semua duit yang ada kan?
Jadi berpada-pada aje lah.... Ni pun novel yang saya tercari-cari,
Pergi Tanpa Alasan dan Dia Bukan Arissa tak ada.
So ini jealah hasil tangkapan pada kali ini.

Nampaknya koleksi novel saya dah semakin bertambah.

 (Yang kosong kat sebelah kanan tu muka surat)
*klik untuk kanta pembesaran*

71 naskah novel yang saya ada. Bulan 12 ada pulak pesta buku
kat Kelantan. huhu entah bila nak habis baca kalau asyik beli-beli
tapi tak baca-baca pun. Kan kalau saya dah mula baca kerap kali seperti dulu,
satu novel semalaman. Memang buku entah kemana, result exam jatuh menjunam.

Masa tu barulah tahu langit tu tinggi ke rendah. heh.

Tips Tingkatkan Trafik Blog Anda



Assalamualaikum! 
Hari ini saya nak kongsi sedikit tips untuk
tingkatkan trafik blog kita. Semua tips ini adalah cara
yang pernah saya gunakan.

Sebelum itu, buat pengetahuan anda. Jika dalam blog anda mempunyai
sebarang iklan, contohnya Nuffnang. Trafik blog anda sebenarnya membantu kita
mendapat earning yang lebih banyak.

Maksud Trafik Blog Yang Saya Fahami

Apa yang saya faham tentang trafik blog adalah jumlah pelawat yang melawat/datang ke blog kita. Contoh yang mudah, apabila datang seorang pengguna internet ke blog kita, maka trafik blog juga akan meningkat satu. Kira trafik blog itu merupakan jumlah pengguna internet yang datang ke blog kita.


Cara - Cara Tingkatkan Trafik Blog

(1) Blogwalking

Blogwalking bermaksud anda melawat dari satu blog ke blog. Pastikan setiap kali anda melawat blog blogger lain, tinggalkan link blog anda di chatbox blog mereka dan jika dalam blog mereka tidak mempunyai chatbox, tinggalkan dibahagian comment. Anda juga boleh follow blog mereka jika anda mahu dan kalau anda merasa dengan tindakan itu akan menarik tuan punya blog untuk membalas lawatan anda.

CONTOH :

PERINGATAN buat blogger, jangan sekali-kali tinggalkan link iklan di chatbox blogger lain kerana boleh mendatangkan amarah pada tuan blog.


(2) Join Giveaway/Segmen/Contest Blog

 Anda perlulah rajinkan diri untuk join GA yang diadakan oleh blogger-blogger lain. Pastikan anda mengikut syarat-syaratnya dan melawat kesemua peserta yang turut mengikuti GA itu. Dan guna cara (1) semula. Jika terlalu ramai, melawat sahaja setakat mana yang anda mampu. Buat pengetahuan anda, trafik blog saya start meningkat apabila saya join GA salah seorang blogger Malaysia dan saya melawat dan follow kesemua blogger yang join GA tersebut. Sejak itulah trafik blog saya semakin meningkat dari hari ke hari. Tapi janganlah sepanjang masa entry anda berkaitan dengan GA dan jangan kerap sangat. Anda hanya perlu join GA kurang daripada 3 GA dalam seminggu


(3) Kerap Kali Update Entry

(A)
Cara yang berikutnya adalah selalu update entry. Sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Pastikan entry anda mengandungi isi yang berguna seperti tips atau tutorial berkenaan blog, tips kecantikan atau kesihatan, cerita-cerita yang menarik untuk dikongsi seperti cerita pengalaman travel anda atau apa-apa kisah yang anda alami, cerita-cerita yang sedang hangat di negara, perkongsian ilmu agama atau apa-apa lagi ilmu yang lain.

(B)
Dalam entry anda, perkara yang  anda perlu elakkan ialah elakkan menggunakan perkataan singkatan atau lebih dikenali bahasa SMS. Jangan menggunakan font/tulisan yang kecil dan bewarna muda pada entry anda. Jangan update entry yang panjang jika entry anda itu adalah merapu atau tidak menarik untuk dibaca. Jangan update entry yang berunsur cacian terhadap seseorang/blogger lain atau terhadap politik. Ini boleh menimbulkan benci terhadap pembaca.

(C)
Pastikan tajuk entry anda adalah tajuk yang hot dan boleh menarik minat kepada siapa yang terbaca tajuk entry anda. Dan sila pastikan tajuk entry anda bersesuaian dengan isi entry.


(4) Rajinkan Diri Promote Blog Anda dalam Facebook, Twitter dan Lain-2 Laman Sosial

Anda perlu join group-group blogger dalam FB dan promote link blog anda disitu. Promote blog anda sekurang-kurangnya satu kali sehari. Pastikan bukan satu group sahaja yang anda join, kalau boleh join group sebanyak yang mungkin supaya lebih ramai yang kenali blog anda. klik SINI untuk lihat group-group blogger yang terdapat dalam FB. Promote juga link di twitter dan mana-mana lagi laman sosial.


(5) Share Entry Blog Anda Dengan Google Dan Laman Web Lain


Seperti anda lihat gambar di atas, ada button share di dashboard. Klik pada button share itu dan dia akan keluar seperti bawah ini.


Anda perlu add laman web lain. Caranya klik sahaja pada 'browser people' atau yang ada gambar orang itu dan tick kepada siapa yang anda mahu share. Anda boleh lihat dalam gambar di atas itu, saya ada share kepada 'technology'. Buat pengetahuan anda, dalam technology yang saya share itu ada beberapa laman web yang tersohor seperti busuk.org, facebook+fanpage, Google Ads, Mashable, Twitter Followers, Youtube dan banyak lagi. Cara inilah yang sebenarnya banyak membantu kita menaikkan trafik dengan cepat. Yang kedua, dengan cara (4).


(6) Ramah Mesra Bersama Blogger Lain

Bagaimana cara nak beramah mesra dengan blogger lain? Cara pertama anda add lah beliau dalam FB atau Twitter dan berbuallah dengan mereka. Tapi saya pasti perkara ini tidak ramai yang melakukannya. Ada cara yang lain, cara yang selalu saya buat iaitu dengan like fanpage blogger dan comment pada statusnya dan cara satu lagi comment entry blog blogger lain. Pastikan anda membaca terlebih dahulu isi kandungan entrynya dan barulah anda comment. Nyatakan pendapat/respond anda tentang isi entrynya.


(7) Jadi Sponsors Dalam Giveaway

Yang ini kepada yang ada kemampuan sahaja. Tapi cara ini memang boleh meningkatkan trafik blog malah juga dapat tingkatkan follower blog anda. Beri syarat kepada penganjur blog untuk peserta follow blog anda. Anda boleh sponsor top up, shawl, blouse, novel/majalah/buku ilmu atau lain-lain benda lagi. Tak perlu sponsor benda yang mahal-mahal, serendah RM10 pun sudah memadai. Atau jika anda berkebolehan dalam mengedit/menghiasi blog, boleh juga anda gunakan kemahiran anda itu untuk dijadikan barang/benda sponsor (Sponsor edit blog).


(8) Link Anda Dalam Bloglist & Blog Direview

Yang ini anda boleh bertukar bloglist dengan blogger lain. Anda letakkan link blog dia dalam bloglist anda dan dia letak link blog anda dalam bloglist dia. Tapi janganlah pula anda memaksa. Cara membolehkan link blog anda berada dalam bloglist dan direview blogger lain ialah guna cara (2). Manalah tahu kalau rezeki anda menang bloglist atau review blog.


(9) Pastikan Blog Anda Kemas Dan Ringan

Dan yang paling utama sekali jangan sekali-kali biarkan blog anda berat. Maksudnya apabila hendak masuk ke blog anda, pelawat terpaksa menunggu loading yang lama. Ini akan membuatkan pelawat terus klik pangkah(keluar daripada blog anda). Pastikan juga template blog anda kemas dan gadget yang penting mencukupi. Seperti gadget follow, chatbox dan archive entry yang lama. Pastikan ketiga-tiga gadget ini ada dalam blog anda kerana ianya adalah gadget yang penting. Jangan guna button follow seperti bawah ini.


Jika anda mahu menggunakannya juga, sila pastikan gadget follow yang ini turut sekali ada.


Ini kerana sesetengah blogger tidak boleh follow kalau follow mengikut button follow gambar pertama itu. Seperti saya, saya tidak boleh follow jika blog itu tidak ada button follow gambar kedua. Masalah apa belum saya ketahui tapi memang tidak akan menjadi jika saya follow menggunakan gadget seperti gambar pertama. Elakkan meletakkan gadget yang tidak terpakai.


(10) Elakkan Meletakkan Like Fanpage Sebelum Masuk Blog Tanpa Button Close

Perkara inilah yang paling membuatkan ramai pelawat ke blog yang marah. Lebih-lebih lagi apabila like fanpage yang keluar sebelum masuk ke dalam blog itu mengambil masa yang lama. Jika anda mahu letakkannya ke dalam blog anda, pastikan ada button close.

contoh gambar like fanpage sebelum masuk blog :
gambar sumber google


Itu sahaja tips daripada saya.
Harap tips ini membantu anda dalam usaha meningkatkan
trafik blog anda. Silalah share jika mahu tapi pastikan nyatakan credit to siapa ya.
muihmuihmuih  = 3

Hadiah Birthday Tahun Ini



Hari itu saya sudah update entry BIRTHDAY saya.
Dan ada saya nyatakan hadiah-hadiah yang saya dapat kan?
Tapi hadiah semakin bertambah. Yeaaa!!  =)

Entah apalah yang special tahun ni sampai ramai orang tersayang
yang bagi hadiah. Sebelum ni hanya mak ayah saya dan kakak ipar saya dan
kadang-kadang kakak angkat saya aje yang bagi. 
Tapi kali ini bertambah sedikit hadiah dan yang paling penting semua hadiah
yang dapat apa yang saya suka dan cinta.

First and foremost, orang pertama yang bagi hadiah kepada saya adalah
kakak ipar saya. Kakak ipar tersayang masakkan chicken chop dan beli kek
Red Velvet. Wah, my favourite. Memang kalau makan kat luar, saya akan order chicken chop.
Sodaaaap!!

Hadiah kedua yang saya dapat, abang saya kedua yang selama ini tak pernah-pernah
nak bagi hadiah birthday tiba-tiba aje belanja Pizza Hut special punya.
Dia cakap siap-siap dah pizza tu untuk birthday saya. muehmueh.

Hadiah ketiga saya dapat benda yang memang saya suka sangat. Iaitu novel !!!
hehe. Novel tu hadiah daripada abang ketiga saya dan kawannya.
Novel tu bertajuk Terima Kasih Cinta terbitan Kaki Novel.



Hadiah keempat ialah bantal comel bewarna merah! My favourite colour!
Hadiah ini daripada kakak angkat saya. hehe



Dan hadiah seterusnya yang saya baru dapat petang tadi.
Adalah....


hahaha petang tadi mak saudara saya datang.
Dia heret saya kat kotak ni dan suruh buka. Lepas tu saya sentuh
kotak tu, nak buka. Tapi kotak tu bergerak. Bergoncang! Terus tak jadi buka.
Takut pula. Tanya mak saudara apa ada kat dalam, dia tak nak bagitau.
Sepupu saya pula dah tersengih-sengih.

Lepas tu dengan perasaan teruja dan tertanya-tanya, saya buka kotak tu dan......

(gambar setelah saya letak dalam kandang. gambar arnab dalan kotak
tak ada)

Ada dua ekor ARNAB !! Hahaha
Besar sungguh arnab tu! Sampai saya takut nak pegang.
Saya memang minat haiwan-haiwan comel ni tapi belum pernah pelihara arnab.
Biasa pegang arnab tapi arnab yang pernah saya pegang kecil. Masih anak lagi.

Tapi yang ni bapak arnab! huhu
Dua-dua warna putih tapi warna telinga dan mata lain.
Seekor warna telinga kelabu dan mata hitam. Yang seekor lagi
telinga warna pink dan warna matanya merah! Eeee.... Comel!  >_<

Alhamdulillah! Rezeki tahun ini.
^_^

Entry Ini Mencecah 20,000+ Pageviews



Pageviews entry yang paling tinggi di blog saya
ialah 23,004 buat masa sekarang [6:53PM/21082013].
Entry INI lah yang saya maksudkannya.


klik pada gambar untuk kanta pembesaran


Seperti yang tertera, entry INI dipublish oleh saya pada 5 Jan 2013.
Bermakna entry INI sudah berusia 7 bulan. Siapa sangka entry yang
 simple INI mampu menjadi pageviews tertinggi di blog saya ini.

Dan ada satu lagi entry yang mencecah pageviews 20,000+.
Boleh dapat dilihat dalam gambar di atas.
Entry drama teduhan kasih mencapai 20,868 pageviews.

Entry teduhan kasih dipublish pada 9 May 2013 tapi pernah menjadi pageviews
yang tertinggi di blog saya. Dalam masa yang singkat entry teduhan kasih mampu
mencapai 20,000+ pageviews.

Siapa yang belum baca lagi entry-entry tersebut boleh lah singgah membacanya.
Dan ini adalah sambungan entry pageviews tertinggi di blog saya.

Mini Giveaway by Puteri & Nina

[ klik banner di atas untuk join sekaki ]

Wah, dah lama tak join GA.
Kali ini saya nak join GA yang kak Nina buat
bersama partnernya, Puteri.


Hadiah-hadiahnya seperti berikut :
  1. 4x doodles - Nasuha
  2. 1x topup RM5 - Yong Atira
  3. 1x topup RM5 - Ika
  4. 1x topup RM10 (maxis) - Amira Idayu
  5. 3x header  Aina Syafiqah
  6. 1x topup RM5 - Shinda Saidi
  7. 2x topup RM5 - Raja Farah
  8. 1x tudung - Puteri Damia
  9. 2x button badge - Alyaa Najlaa
  10. 2x shawl & 1x tudung bawal - Nur Azwa Edora
  11. 3x topup RM5 - Bubu Lalola
  12. 1x novel & keychain - Sarah Arfa Adira
  13. 3x review blog -  Engku Muzahadin
  14. 1x tasbih - Kamalia 

mangsa tag : comel, cun, cantik, hot 

#Nuffnang: Terima Cek Ketiga



Sebenarnya cerita ni dah basi. huhu
Saya terima cek ketiga daripada Nuffnang dalam 3 hari
bulan 8 tak silap. Awal-awal bulan lapan nilah. Tapi baru sekarang
nak share story dengan korang. Kan... dah cakap kat entry INI yang banyak cerita
yang nak dishare tapi tak sempat. 

Tapi nak share juga walaupun cerita dah basi.
hehe



Alhamdulillah!
Nilai cek kali ini lebih tinggi berbanding
cek yang lepas-lepas. Tinggi sikit jea. Apa-apa pun
cek dah selamat tebus sebelum raya hari tu. Sambil-sambil nak
update buku bank. huhu

"TERIMA KASIH KEPADA YANG SUDI SEDEKAH KAT SAYA MELALUI NUFFNANG INI"

Siapa belum daftar Nuffnang lagi? Tak perlu ragu-ragu lagi.
Bukti Nuffnang mampu tambah pendapatan kita boleh dilihat di SINI.

[19/08/13] - Genap 16 Tahun



Alhamdulillah!
Hari ini, 19 ogos 2013, genaplah 16 tahun
saya bernyawa di bumi yang fana ini. Alhamdulillah.

Terima kasih kepada sahabat yang dikasihi, ingat befday sahabatmu ini.
Terima kasih kepada kawan-kawan FB yang tak henti-henti wish saya di ruang FB saya.
Terima kasih kepada kakak ipar saya sudi buatkan chicken chop dan beli kek red velvet.
Terima kasih kepada abang kedua saya sudi belanja makan pizza semalam.
Terima kasih kepada abang ketiga saya dan sahabatnya, kak anis beri hadiah novel.


TERIMA KASIH. TERIMA KASIH. TERIMA KASIH.


TERIMA KASIH SEMUA !! LOB U MUAAH MUAAH !! 



Sebab Lama Tak Update Blog

Assalamualaikum!


Rasanya belum terlambat saya nak ucap SELAMAT HARI RAYA
kepada rakan-rakan blogger yang lain. hehe
Raya kan sebulan. = P

Lama tak saya tak update blog?
Entry yang paling latest adalah bertarikh 27/07/13.
Maknanya 21 hari dah tak update blog. Tak ada entry baru.
huhu lama jugak lah kan.

Ini disebabkan buat persediaan untuk trial exam lusa, hari selasa.
Hafal-hafal madah yang mana kena hafal. And then cuti sekolah 2 minggu.
Fuhh!! Baru aje cuti tengah tahun 2 minggu dah dapat cuti lagi.
Untung budak sekolah tahun ni. hehe

Cuti sekolah saya tak update sebab malas. hoho
Lagipun abang saya yang duk belajar Jordan dan yang bekerja kat
Negeri Sembilan ada balik. So nak luangkan banyak masa dengan family.
Lepas abang-abang saya pergi, tinggal saya dengan mak ayah saya ajelah. Sunyi rumah.
huhu

Busy dengan raya lagi, demam lagi. Banyak yang berlaku 2 minggu ni.
Banyak cerita yang nak dikongsi dengan sahabat-sahabat blogger 
tapi tak ada masa nak update. Malas tu satu hal. Esok jamuan raya kat sekolah. 
Lusa trial exam untuk SMU (Sijil Menengah Ugama).

Tolong doakan saya yang terbaik ya.
=)

Fuh! Memang penuh jadual ni.
Entah bila nak update cerita-cerita hot.
Apa-apa pun, hope korang masih sudi ke blog saya
walaupun blog ini berkemungkinan akan bersawang lagi.
=(

"Saya Tahu Dayana Terluka" - Ashraf Muslim

 
 
Saya tahu Dayana terluka - Ashraf Muslim | "SAYA tahu dia (Dayana) terluka," demikian reaksi pelakon, Ashraf Muslim ketika diminta mengulas tentang kontroversi yang melibatkan dirinya dengan isteri pertamanya, Noor Dayana Lokman.

“Semoga segala penjelasan saya ini... Saya minta semua dapat membantu saya dan mungkin ada salah silap, saya minta maaf.

“Saya harapkan apa yang saya beritahu ini tidak mengaibkan orang lain,” ujar Ashraf ketika mengadakan sidang media khas di ibu kota, hari ini.

Ashraf mengadakan sidang media berkenaan bagi menjelaskan kedudukan sebenar berhubung perkahwinan keduanya dengan Wan Sakinah Ahmad Shaburi.

Berikut adalah sesi soal jawab Ashraf bersama pihak media.

MEDIA : Kenapa baru sekarang Ashraf mahu menjelaskan kepada media?

ASHRAF:Saya lihat, apabila saya terlalu berdiam diri, terlalu banyak spekulasi dan cerita-cerita tak baik saya dengar.

Banyak perkara yang boleh menjatuhkan, memalukan, menghina saya, menghina isteri-isteri saya, menghina keluarga saya boleh berlaku.

Ini menyebabkan saya agak terkilan dan saya rasa ini masanya untuk saya beritahu kepada orang di sekeliling saya.

MEDIA : Bagaimana hubungan Ashraf dengan isteri (Dayana)?

ASHRAF:OK. Alhamdulillah. Saya dan Dayana OK tak ada masalah.

Dengan Sakinah juga tak ada masalah. Cuma, iyalah, apabila...saya tak nak apa yang berlaku di luar sana, orang mengata menyebabkan kerosakan dan hubungan kami menjadi tak baik.

Saya juga tak nak disebabkan orang luar juga, hubungan antara keluarga dengan bapa mertua dan orang sekeliling dengan keluarga saya menjadi tak baik.

Dalam keadaan sekarang ini alhamdulillah.

Saya baru hantar ibu dan bapa mertua saya (ibu bapa Dayana) ke lapangan terbang untuk menunaikan umrah.

MEDIA :  Jadi, hubungan dengan keluarga mertua tak ada masalah?

ASHRAF:Tak ada masalah sebenarnya cuma ada yang marah.

Memanglah kita tak boleh nak halang orang marah kan?

Macam-macamlah yang diperkatakan tetapi macam mana pun mereka keluarga mertua saya. Ini mengambil masa.

MEDIA : Pagi tadi Asyraf dikatakan ke mahkamah. Betul?

ASHRAF:Saya rasa itu berita tak betul. Sebab pagi tadi, saya pergi menghantar keluarga mertua saya ke lapangan terbang.

MEDIA :  Bagaimana hubungan Dayana dengan Sakinah?

ASHRAF:Sekarang mereka(Dayana dan Sakinah) sedang keluar sama-sama.

MEDIA : Adakah hubungan mereka baik?

ASHRAF:Dalam proses. Kena berbaiklah. Ini memanglah, dalam peringkat permulaan memang cakap tak sukalah apalah tapi ini tugas saya.

Saya sebagai ketua keluarga kena jagalah semua sekali.

Dari sudut isteri-isteri saya, keluarga mertua, keluarga saya semua. Jadi, kalau ada orang luar yang buat kucar-kacir yang mencucuk sana sini, itu yang tak betul.

Tetapi alhamdulillah sekarang ini mereka OK.

MEDIA : Sebelum ini Ashraf dakwa ada media yang memfitnah dengan mengatakan Ashraf berpoligami. Tapi ternyata benar Ashraf berpoligami. Apa komen?

ASHRAF: Yang dikatakan fitnah itu, sebab kenyataan itu (disiar media) bukan datang dari saya, Sakinah atau Dayana. Tidak ada.

Tetapi saya tidak menafikan. Saya cuma mengatakan perkara itu tidak datang kami.

Macam mana kenyataan itu boleh keluar. Kalau diikutkan etika kewartawanan, ia tidak boleh.

Setahu saya lah tapi tak apa, perkara itu dah lepas.

Saya minta maaf banyak-banyak. Kalau boleh nak rahsiakan perkara ini tetapi disebabkan orang dah tahu, nak elak-elak pun dah tak boleh juga.

Jadi, sekarang nak kena betulkan balik.

MEDIA: Bagaimana penerimaan keluarga Ashraf sendiri?

ASHRAF: Setiap pergerakan saya, setiap niat saya, saya beritahu mereka awal-awal dan saya beritahu awal-awal.

Cuma, ada yang tidak terima. Apabila tidak terima itu yang bertindak di luar jangkaan. Siapa itu kena nilai sendiri.

Saya tidak mahu mengaibkan sesiapa. Tak apalah sebab, tidak semua yang kita buat orang terima.

MEDIA: Mengapa berkahwin kali kedua sedangkan perkahwinan pertama masih baru?

ASHRAF: Kalau orang itu berniat hendak kahwin, dia akan kahwinlah.

Kita ini manusia. Saya bukan sempurna. Saya tidak mahu berlaku fitnah di dalam hati saya.

Ini bukan sebab zuriat atau keluarga. Bukan! Apabila kita ada rasa perasaan itu, kalau kita elak-elak macam manapun, nanti ia akan...

Saya takut saya akan buat benda yang tidak baik.

Lebih baik saya berkahwin. Apabila buat keputusan kahwin, itu yang macam saya cakap tadi.

MEDIA: Mengapa berkahwin di Thailand?

ASHRAF: Itu satu keputusan yang saya susah hendak lakukan. Pertama untuk poligami, lama saya fikir.

Bukan senang hendak berpoligami, saya tahu susah.

Saya tanya kepada banyak ustaz, pakar kaunseling dan berbincang.

Bukan saya buat satu keputusan mahu terus berpoligami. Tidak.

Semuanya ada pro dan kontra.

Keputusan bernikah di luar negara pun, saya fikir beribu kali.

Tapi disebabkan pada peringkat permulaan, niat saya ini saya sudah beritahu keluarga saya, Dayana, ibu dan bapa mertua saya.

Apabila saya sudah terangkan, ada yang tidak terima dan apabila saya failkan untuk berpoligami, ada tindakan di luar jangkaan yang saya agak terkejut juga.

Jadi, tidak mengapalah, mungkin itu menyebabkan saya membuat keputusan untuk kahwin di luar negara.

Sebab kita tahu, apabila di mahkamah, perjalanannya agak panjang sedikit. Disebabkan ramai yang sudah membuat spekulasi yang macam-macam, akan banyak mengaibkan keluarga saya dan orang lain, perkara ini akan berpanjangan.

Nanti, ia akan menyakitkan hati ramai orang. Saya buat keputusan untuk berkahwin di luar negara.

MEDIA: Siapa yang ada ketika majlis nikah di luar negara?

ASHRAF: Keluarga saya, adik beradik semua ada. Keluarga Sakinah, mak ayah dia, adik beradik dia, saudara mara semua ada. Saya bawa dalam 30 orang.

Bukan kahwin lari. Orang kata kahwin lari...tidak.

MEDIA: Adakah Dayana mengetahui mengenai perkahwinan itu?

ASHRAF: (Dayana) Tidak tahu. Memang saya tak beritahu pada peringkat permulaan. Memang saya nak beritahu selepas itu.

Saya tahu hati dia terluka, saya tahu hati dia bersedih. Saya minta maaf banyak-banyak pada dia.

Saya terangkan pada dia, sebab apabila saya minta elok-elok, jawapannya begini. Tak apa, saya buat cara ini untuk menerangkan pada dia selepas itu.

Tetapi, tentang tiket pernebangan itu...apabila saya balik itu, dah tentu dia kemaskan. Saya pun tak sempat nak beritahu. Saya baru sampai semalam (ketika kejadian).

Esok paginya, baru saya nak beritahu. Memang Tuhan nak tunjuk. Saya pujuk dia, bincang dengan dia, cakap elok-elok.

Hati perempuan kan, saya kena fahamlah.

MEDIA: Perancangan untuk buat kenduri?

ASHRAF: Ada. Apabila semua sudah selesai, semua sudah redha. Saya mahu buat yang terbaik untuk semua, untuk isteri-isteri saya, untuk keluarga saya. Tengoklah macam mana nanti.

Kenduri mungkin tak adalah besar-besar. Untuk keluarga-keluarga saja. Mungkin awak semua (media) saya jemputlah.

Kenduri doa selamat saja.

MEDIA: Sudah ada dua rumah, jadi beraya di mana?

ASHRAF: Saya belum merancang lagi tentang itu. Fokus saya sekarang ini adalah untuk meredakan keadaan dulu.

MEDIA: Isteri tinggal sebumbung?

ASHRAF: Asing-asing. Dayana tinggal dengan saya.

MEDIA: Bagaimana keadaan Sakinah apabila dia dihentam teruk oleh orang di luar sana?

ASHRAF: Kita mesti tertekan apabila orang asyik kutuk kita, cakap macam-macam, hina kita. Tapi, apa yang saya boleh pesan pada dia, sabar. Itu saja.

Mulut orang kita tidak boleh tutup. Sabar, sabar, sabar dan dengar apa yang saya cakap.

Sebagai seorang isteri, kalau hendak bahagia, dengar saya cakap. Kalau tidak dengar, memang tak bahagialah.

Kalau melawan, melawan, melawan, tidak jadi juga. Itu yang saya nasihat pada mereka supaya mereka bersabar.

MEDIA: Tentang mereka keluar bersama, pertama kali mereka keluar bersama atau pun...?

ASHRAF: Ada (keluar) sebelum ini. Biar mereka berbincang ke apa ke, ikut merekalah. 'Women talk'. Biarlah.

MEDIA: Dayana sudah boleh terima Sakinah?

ASHRAF: Dalam proses. Kita tak boleh hendak cakap 100 peratus sebab ini perempuan.

Kita sebagai seorang lelaki kena faham perempuan. Nak terima itu hak dia. Kita tak tahu dia nak terima macam mana.

MEDIA: Ada Dayana minta dilepaskan ke?

ASHRAF: Tak adalah. Jauh sekali. Tak ada. 'Think foward' kalau kita 'think backward' macam-macam jadi tak betul. Benda dah selesai dan kita fikir macam mana nak jadi lebih baik.

Saya nak minta maaf kepada pihak media. Sebelum-sebelum ini, mungkin ada benda yang saya terpaksa nak rahsiakan, ada benda yang saya perlu beritahu.

Hal berkaitan keluarga ini, kita banyak benda nak kena jaga. Kadang-kadang terlepas itu, terpaksa kita...iyalah benda-benda terlepas itu...

Sebenarnya saya tak nak beritahu, nanti baru saya beritahu, tetapi entah macam mana boleh terbongkar.

Macam-macam sudah berlalu, kena sabar, kena telan. Tapi itu silap saya.

Saya mengaku silap saya. Macam ada yang cakap berkahwin di luar sana tak betul...bagi saya, kahwin di luar di mana-mana pun sama. Saya kahwin dulu pun di luar negara juga.

Cuma, persepsi saja. Apabila kita berpoligami, orang cakap macam-macam.

MEDIA: Apa komen Ashraf tentang puisi 'Dayana' yang tersebar.

ASHRAF: Tak ada. Dayana langsung tak buat puisi. Dia pun tak ada masa, dia pun bukan orang berpuitis, saya kenal dia. Itu bukan dia. Bagi saya, orang ambil kesempatanlah.

Benda ini sudah jadi kecoh begini, ditambah lagi (dengan puisi).

Ada yang cakap Dayana masuk hospital sebab sakit apa semua, tak ada.

Dayana memang demam. Dia sendiri cakap, 'kenapalah buat kenyataan seperti itu'. Tapi saya faham apabila orang marah, kita kena terimalah.

Saya sayang keluarga mertua saya, isteri-isteri saya, keluarga saya.

MEDIA: Ada dakwaan mengatakan Ashraf penyebab Sakinah putus tunang.

ASHRAF: Itu saya tidak tahu. Saya tahu pasal dia putus tunang tetapi ia tidak ada kena mengena dengan saya.

MEDIA: Apa harapan Ashraf selepas ini?

ASHRAF: Harapan saya, doakanlah. Kadang-kadang kita tulis atau dalam blog, salah satu doa.

Sebab saya tidak pernah mengaibkan orang lain. Jadi, janganlah nak mengaibkan saya dan keluarga saya.

Saya harap di luar sana, janganlah kita fikir yang ini salah, yang itu salah. Saya nak yang terbaik untuk saya dan keluarga saya.

Kalau boleh kami dapat meneruskan perjalanan hidup ini dengan baik.

-sumber: media-siber.blogspot.com

Pemenang Giveaway Gempak Raya 2013

Alhamdulillah!
Tamat sudah GA Gempal Raya 2013.
Terima kasih kepada 180 peserta yang join GA ini.
Hope korang semua bersikap jujur lah ya, lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan ini.

Tak nak corner-corner, kita terus kepada pemenang-pemenangnya ya....
Tapi sebelum tu, kepada pemenang barangan pos, hantar detail seperti kat bawah
ni apabila nak tuntut ya.

- NAMA :
- LINK PENYERTAAN :
- BARANG YANG DIMENANGI :
- ALAMAT :
- NO. TELEFON :

Kepada pemenang TOPUP RM5 pula, anda hanya perlu PM sponsor
link penyertaan dan no telefon sertakan rangkaian yang anda guna.
..............

Tarikh tamat tuntut hadiah 31/7/13. Kalau tak hadiah dikira burn!!

Sila bagi masa kat sponsor untuk balas, jangan hari ni awak tuntut esok
awak terus buat aduan sebab tak ada respond. Kita bagi tempoh masa kepada sponsor
untuk bagi respond sehingga Isnin ini(29/7/13). Sila belajar sikap bersabar ya...

Kalau hari selasa belum ada respond, PM saya SINI.


Dan inilah senarai 44 pemenang :

- PEMENANG SKIRT STYLISTA - 


- PEMENANG TOP -


- PEMENANG  DRESS -

- PEMENANG PERFUME -


- PEMENANG TOPUP RM5 dr FAREZ SHAH - 


- PEMENANG NOVEL ADAM & HAWA -


 - PRETTY LITTLE BADGE -

(173)http://nurhazirahziera.blogspot.com/2013/07/giveaway-gempak-raya-2013.html

- PEMENANG TUDUNG NUR KASIH -


-PEMENANG INSTANT HIJAB-

-PEMENANG BEG-


 - PEMENANG GELANG-


- PEMENANG SHAWL dr BISMIL AZIAN -


 - PEMENANG TOPUP RM5 dr AIN SAHARA -


-  PEMENANG EARRING -


- PEMENANG NANO WHITE INFINITY TRIAL CREAM -


- PEMENANG SHAWL + INNER -


-PEMENANG SHAWL dr NANA AMEER- 


- PEMANANG HAIR RIBBON CLIPS-


- PEMENANG CURSOR BERTEMA-


FUUUHH!!!! Selesai jugaaaak!!
hehe Sebenarnya tengah pening ni. Rasa-rasa kira hari tu
hanya ada 43 pemenang tapi tengok balik tadi 44. huhu Kalau ada yang tertambah
bilangan maybe saya terpaksa tolak sorang tapi kalau dah betul.

Sponsor tak ada komen apa....
Kira 44 pemenang lah yang ada kan.
Saya dah cuba tak bagi orang yang sama menang tapi kalau
ada juga mohon maaf dipinta awal-awal.

Minta maaf juga jika ada sebarang kekurangan atau kesilapan.
Apa-apa pun tahniah kepada 44 pemenang yang bertuah itu.
Yang tak menang, mungkin rezeki korang bukan kat sini.
=)

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.