Gangnam Style Raya (Malaysia Version)

 



Okey, saya ketinggalan zaman. Hak!
Sebenarnya saya baru aje tahu pasal "Gangnam Style"
 lepas raya hari tu. Tu pun abang saya bagitau.
Yalah, tahun ni saya busy dengan PMR kan so tak
ambik tahu sangat pasal dunia luar ni.

Lepas raya hari lepas, abang saya suh search kat youtube
'Gangnam Style Raya' . Saya yang tak tau apa-apa
search jelah and tengok video tu.
Pergh! Memang superb sporting lah family 'retis'
Suasana Gangnam Style tu.

Family saya tak adalah sampai macam tu sporting.
Family diorang semua sporting plus otak 'gila-gila' kut.
Haha memang kelakar dan memang kena bagi
tabik spring lah kat diorang!

Sebab dah mencipta Gangnam Style versi Malaysia.
Sampai sekarang saya tak boleh lupa video tu.
Sporting habis!




Selamat Hari Raya Aidil Adha

 
 
 
Salam Aidil Adha sahabat sekalian !! 
C =
 
 
Wah, lama jugak erk saya tak on9?
Sampai traffic pun dah tak jem seperti biasa.
Hihi Mulai malam ini saya akan kembali bergiat menjadi
seorang blogger . Tetapi blog saya masih dapat pembaikian, belum
ada masa nak baiki. Jadi kalau datang ke blog saya tutup sebelah mata ya.
Hehe

Banyak sangat cerita yang nak saya ceritakan ni.
Ya lah, macam-macam yang berlaku semasa dalam persediaan untuk PMR
dan selepas PMR. Nanti saya cerita lepas raya ni erk?
Harap korang sudi kembali menerokai blog saya.
 *sambil buat muka tak malu

Setakat ni je erk? Saya nak pergi buat kek kejap.
Woo~ jangan buat muka terkejut macam tu!
Haha tak percaya? Saya masih belajar lagi.
 Buat pun pertolongan mami saya.
Resepi mami saya. Sedap ooh kek mami saya punya. 
Nak? Nanti saya bagi resepi erk? Hihi


Salam sayang dari saya,
Nick Ina

Fenomena Tercetus di Sekolah (20/09/12)

  JAM 10:30 a.m -11:00 a.m, PADA 20/09/12, HARI KHAMIS.

 
 
say cheese !!


   Salam semua. Fuhh! Dah beberapa hari internet rosak. Hari ni baru boleh online. Hari ni saya nak bercerita. 'Fenomena' yang tercetus di sekolah saya. Memang kelakar. 'Fenomena' ini tentu akan segar diingatan saya sampai bila-bila. 'Fenomena' yang menyebabkan satu sekolah bergegar dengan jeritan. haha hiperbola ayat!

   Macam ni ceritanya. Masa tu dalam pukul 10:30 - 11:00 , 'fenomena' ni berlaku sebelum pelajar tahap dua rehat. Masa tu matapelajarn Bahasa Melayu. Kelas saya berdekatan dengan pejabat, bilik guru perempua, bilik pengetua sekolah dan juga stor buku. Masa tu cikgu tengah imbas kembali pasal cerita Hikayat Inderaputera (prosa tradisional) ting. 3. Tengah duk mendengar tu, saya bunyi sesuatu. 

"Chipkk....Chipkk....Chipkk..."

    Haa! masa tu dah terlintas kat kepala saya ni yang tu tupai! Sebab kat situ memang banyak tupai. Terus saya tengok kat dinding atas tu ada luang-lubang untuk angin masuk dan juga ada cermin. Ada juga pintu yang tidak diguna. Pintu kebilik stor. Kat bawah tu ada lubang, sebab dulu ada orang pecah masuk ke dalam sekolah. And diorang masuk melalui pintu dalam kelas saya tu. Diorang pergi cabut kayu yang dipaku pada pintu supaya xleh dibuka. Saya dah berjaga-jaga time tu dan tengok Cik Pa tak ada pun.

  Saya pun kembali mendengar apa cikgu duk cakap tapi tak kusyuk sangat. Dang dang time tu jugak lah Cik Pa keluar. Satu kelas berteriak. Kaki dah naik dah. Tupai tu pulak boleh pulak dia pergi main berlari pusing-pusing satu kelas. Ceh! Maybe tikus tu terkejut dengar kitorang menjerit. Lepas reda sikit, tikus tu masuk ke sekelas sebelah. Fuhh! Lega sikit. Dah nak turun kaki semula. Dia datang lagi! Hamboi Cik Pa, nak bermain-main dengan kita orang ya?

   Masa tu dah tergelak, lucu pulak hanya sebab seekor tupai satu kelas menjerit sampai kelas-kelas lain mari tengok. Cikgu pun keluar tengok jugak. Dah lah dalam kelas saya ramai perempuan. Memang nyaring lah jeritan tu. Dalam ketawa-ketawa ada jugak rasa... errr takut? Tak kut. bukan takut tapi...ish! Entah! Tupai tu liar kut jadi bejaga-jaga. Saya yang selama ni tak pernah duk berteriak pun turut berteriak.Dulu, masa kucing masuk dalam kelas setengah-setengah aje yang menjerit dan ofcourse saya tak termasuk. Saya ni PENCINTA KUCING okey!! Masa tu nak marah ya jugak, yalah... Kucing, bukan harimau. Yang nak berteriak macam HARIMAU yang masuk dalam kelas tu buat apa. Kan, kan?

   Tapi hari ni saya baru tahu. Haiwan yang kita jarang 'bermain' dengannya dan tak ada kat rumah memang akan membuatkan kita rasa... geli kut? Entahlah, saya tak reti nak cakap macam mana. Nak kata takut...TAK! nak kata geli pun tak! Seram apatah lagi. lagilah TAK! Perempuan mungkin tahulah macam mana perasaan tu, kalau lelaki confirm diorang dah cop kita ni 'PENAKUT'. Okey, tak kisah. Apa guna ada lelaki kalau bukan melindungi kaum hawa. Betul tak? hihi *ayat cover

    Belakang rumah saya memang banyak tupai. Kalau buka tingkat tempat ruang komputer memang boleh say Hello lah sebab akan nampak tupai sedang bergurau senda di atas pokok limau kasturi. Hihi Jadi saya ni termasuklah dengan orang-orang yang tak 'mesra' dengan tupai. Memang....hish! Seriau rasa satu badan. Memang dah tahulah perasaan kawan saya yang selama ni menjerit plus lari lintang pukang kalau kucing datang dekat.

   Tapi siapa kata lelaki pun berani? Budak lelaki pun 2x5 dengan budak perempuan. Eleh! Cakap orang! Dia pun masa tupai berkeliaran tu kaki dah naik jugak! Eee... tak malu. tak gentleman lah! kahkah. Masa tu cikgu saya yang mengajar BM pun naik kaki jugak. Siap naik duk atas meja lagi! Haha sama dengan ada kawan saya ni. Memang dia 'riuh' sikit, naik atas kerusi sampai. Tak ada dia sunyi kelas jawabnya. Haha. Happy go lucky orangnya.

   Balik pada cerita, tangan saya terketar tau! Terkejut! Lepas tu saya dah terbatuk-batuk sebab ketawa kuat sangat plus menjerit plus terkejut. Nasib baik penyakit saya tak datang, kalau tidak mana nak cilop inhaler oi? Inhaler saya ada duk kat rumah. Fuh! 

   Tulah 'fenomena' yang tercetus di sekolah saya sampai budak-budak kelas 3A menjerit. Sampai cikgu-cikgu dan murid lain mari tengok. Yalah sekolah saya kecil aje, jadi memang satu sekolah lah dengar. Haha memang kenangan yang akan segar sampai bila-bila. Boleh cerita ni kat anak cucu besok-besok. Kiukiu *gatai tak sudah noh.



* PMR 19 HARI LAGI *

Fesyen Terkini



First...
      Pakaian. Kalau nak keluar rumah, tentu gadis-gadis remaja zaman sekarang akan bingung kan nak pakai apa? Sudah tentu kita mahu kelihatan cantik, comel dan bergaya. Sudah jadi tabiat untuk gadis remaja akan bingung dalam memilih pakaian yang sesuai dan menampakkan kita cantik. Lebih-lebih semasa hendak keluar dengan pakwe atau reunion dengan kawan-kawan kan? Sudah menjadi tabiat bagi gadis remaja akan keluarkan baju diorang dari dalam almari dan diletakkan di atas katil. Dan akan mencubanya satu persatu sehingga ada baju yang sesuai untuk kita pakai.

Second....
      Shawl. Bagi gadis remaja yang bertudung juga mahu bergaya walaupun bertudung kan? Macam zaman sekarang terkenal dengan selendang dan tudung bawal dua tone. Cara pakai pula tentulah yang tidak nampak serabut tetapi kelihatan cantik dan kemas. Gadis remaja akan mengikut gaya artis-artis atau pereka fesyen terkenal. Contohnya, digayakan seperti Heliza Helmi, Diana Amir, Najwa Latif, Hana Tajima, Yuna dan ramai lagi.

Third....
      Beg. Pergi kemana saja pasti gadis remaja akan membawa beg disisi mereka. Apa yang diisi kat dalam? Ada yang hanya diisi dengan handphone dan purse dan ada juga yang diisi dengan alat-alat makeup. Beg adalah satu fesyen kepada gadis remaja. Terasa janggal kalau tidak ada beg. Bukan beg tangan yang dipakai makcik-makcik atau perempuan yang sudah bekerja itu. Gadis remaja sekarang kebanyakkannya akan memakai beg yang diimport dari korea. Ada juga hanya tiruan tetapi itu semua tidak dikisahkan asalkan dapat digayakan beg seperti itu.

Fourth....
     Kasut. Sesetengah remaja sukakan kasut yang ada tali berlilit diketingnya dan ada juga yang menutup di bahagian depan, belakang kaki dan sekeliling bahagian tapak kaki kita. Ketinggian tumit kasut itu juga akan diambil kira kerana bagi remaja yang rendah tentu sesuai memakai kasut bertumit tinggi tetapi haruslah berpada-pada kerana ia juga boleh menjejaskan kesihatan kita. Bagi gadis yang tinggi lampai pula tentu tidak sesuai kalau memakai kasut bertumit tinggi kerana ini akan menyebabkan diorang kelihatan seperti 'galah' dan mungkin akan kelihatan diorang lebih tinggi daripada lelaki.

Last.....
     Aksesori. Rantai, gelang, anting-anting dan cincin tentulah akan dipakai para gadis remaja. Tak lengkap rasanya kalau tidak memakai benda-benda ni semua. Pada zaman sekarang ini jarang dah yang memakai rantai bentuknya seperti guli besar dan labuh sampai ke bawah dada. dan memakai anting-anting. Remaja zaman sekarang hanya tertumpu kepada gelang dan lebih-lebih lagi cincin. Ini kerana sudah ramai yang bertudung dan tentulah orang lain tidak akan nampak kalau kita memakai rantai atau anting-anting. Mereka lebih gemar bergaya dengan gelang dan cincin. Tetapi remaja sekarang lebih ramai yang memakai cincin dan gelang pula digantikan dengan jam tangan. Ada yang memakai cincin couple dan ada juga yang memakai cincin biasa. Kenapa sudah jarang remaja memakai gelang. Gadis sekarang lebih suka memakai jam tangan kerana mungkin diorang rasa berbahaya kerana sekarang ragut-meragut terjadi dimana sahaja dan kalaupun yang tiruan ada tetapi mungkin kulit diorang tidak boleh memakai aksesori tiruan. Lagipun, kalau jam senang kita nak tahu waktu.


BLOGSHOP

















You Know What.... (Part 2)

Salam semua. : )

Entry kali ni sambungan entry
yang lepas.

 Jom sambung tengok novel-novel yang
saya nak beli.

.......................................

12. Suamiku Vampire - Ria Natsumi



 13. Selepas Kamu - Sofia Ixora



14. Cinta Tak Sempurna -Ezdiani Abd Rahman



15. Takkan Pernah Hilang - Emma Rusdi



16. Dah Jodoh - Iman Nizrina




................................


Okey, setakat tu aje dulu.
Kalau ada lagi novel yang nak dibeli.
Akan saya update YKW part 3.

Oh ya!
Novel Projek Memikat Suami karya Hanina Abdullah
saya dah order kat p2u.my.
Heee~ tak sabar nak tunggu.

: D

You Know What.... (Part 1)

Assalamualaikum.
Selamat berpuasa semua! ( :

Dah masuk bulan 8 ya?
PMR pun tinggal 1 bulan lebih lagi.
Ahh! Tak sabar rasanya.

You know what....
lepas PMR saya dah berpakat dengan W.A.F.A
nak pergi KB Mall dan nak
pergi borong novel di SMO dan POPULAR.

Harap-harap cukup lah duit yang saya simpan
dan tambah dengan duit raya. hihihi
cukup kut.

Ceh, dah tua pun ada hati
nak duit raya.
Eh, tak tua pun. Baru 15 tahun !

Meh kita tengok novel-novel yang
saya tengah gilakan sekarang.

..........................................

1) Projek Memikat Suami - Hanina Abdullah


2) Siapa Orang Gajiku - Azimah Lily



3) Kerana Terpaksa....Aku Relakan - Umie Nadzimah



4) Suamiku Tak Romantik, Tapi Autistik - Farisha Imani



5) Cinta Untuk Sedetik Lagi - Ezzah Mysara



6) Maaf Jika Aku Tak Sempurna - Acik Lana



7) Mampu Mencintaimu - Auni Amauni



8) Oh! Cinta 



9) Sayang Cikgu Ketat-Ketat - Rafina Mimi Abdullah



10) Suamiku, Encik Perfect 10! - Syamnuriezmil



11) Teduhan Kasih - Marissa



................................


Bersambung di entry You Know What... (Part 2)

Perkahwinan Muda Syafiq ♥ Yana

Perkahwinan Muda 

( video majlis perkahwinan Syafiq & Yana = http://www.youtube.com/watch?v=-h0yh-rDcjo&feature=player_embedded )


Assalamualaikum 
cik-cik adik dan abang- abang sekalian .
hihihi = D

Lama ohh Ina tak update blog.
Dah berhabuk dah.

Rasa - rasanya, seluruh Malaysia
dah heboh pasal ni kan? Ke seluruh dunia ?
Erk !! Negara-negara jiran kita je kut.

Nak cite pasal Syafiq, 16 dan Yana, 14 ni lah.
Hamboi - hamboi , seronok mereka....
kecik kecik dah kahwin.
kalau Ina nak. ahak ! gattai noh !!

Bagus lah diorang kawhin awal.
Ina rasa kat luar sana mesti ada yang think positive and negative kan?
Kalau Ina? Think Positive, ofcourse! hehe

Bagus lah diorang kahwin awal daripada duk bercinta berpuluh-puluh tahun,
buat tambah dosa je. Baik kahwin terus!! Dapat pahala lagi.
Dan pada yang diluar sana yang cakap
, diorang baru umur 14-16 tahun tapi dah gattai nak nikah.

Cuba korang fikir elok-elok. Umur tak menjadi masalah, asalkan diorang matang.
Kerja or lebih tepat lagi nafkah ? Ibu bapa diorang masih ada kan ?
Mestilah tolong bagi kat anak menantu, nanti dah diorang
kerja diorang pulak tolong ibu bapa kan kan kan .
Kalau dah ada abang atau kakak yang dah kerja tu bantulah
adik-adik diorang tu.

Kalau ada yang di luar sana cakap,
Syafiq dengan Yana ni tak tahu malu,
gatal nak nikah padahal umur masih mentah.
Tapi saya nak cakap lain.
Saya KAGUM dengan diorang .

Bukan nak mengejek ke apa, tapi fakta.
Couple-couple, buat tambah dosa. Usung anak dara orang
kehulu kehilir. Mesej-mesej, malam-malam orang lain nyenyak tidur tapi
kita tengah syok bergayut dengan pakwe/makwe.
Yang lebih teruk, yang pegang sana, pegang sini.

Baik tiru Syafiq dengan Yana ni. KAHWIN TERUS!
Lepas tu nak sentuh ke pegang-pegang ke dah boleh. HALAL !!
Nak keluar berdua ke, dah boleh dah. Huuu~ camtu baru syok tahu !!
Hihihi aku pulak yang lebih-lebih ni. =='

PS : Sorry tau kalau terkasar bahasa atau ada yang terasa. Tak ada niat nak sindir. Just bagi pendapat dengan nasihat je.

Hebat betul diorang nikan? Kagum sungguh !!
Setahun lebih muda dan setahun lebih tua je daripada Ina.
Huiik, best oh dapat kahwin awal. ; P




MOMMY, INA NAK KAWIN JUGAK !~!




Hakhakhak
Mau pengsan mommy kalau Ina cakap camtu.
>.<

Niatku Sudah Tercapai ?



Assalamualaikum  :)
Sihat kawan-kawanku ?

Korang ingat tak entry ni ? Ina ada cakap kan nak berhenti baca novel
dan novel SAU yang last Ina nak baca .

Alhamdullilah .
Ina rasa niat Ina dah tercapai .
: D

Ina dah baca novel SAU dan korang nak tahu tak ?
Hari ahad, isnin dan selasa lepas Ina ada kelas tambahan .
Kawan-kawan Ina bawak novel. Kebiasaannya Ina rasa teruja , rasa nak je baca.

Tapi tak pada hari tersebut . Ina tengok cover novel tu je .
Nak baca sinopsis pun malas. Apatah lagi nak membacanya.

Pelik kan ? Ina yang 'gila' novel boleh malas nak baca novel !!
Apa-apa pun syukurlah niat Ina yang satu tu dah tercapai .

Niat Ina untuk kurangkan masa 'bersama' FB dan blog pun dah tercapai .
Yang ni dah lama dah .

Kalau Ina bukak FB tiba-tiba rasa FB ni membosankan. 
 Nak chat pun malas .
Sama dengan blog. Malas nak menulis , idea pun
kering . Hihihi

Hmmm...
Wassalam sahabat-sahabatku.  :)

Say Goodbye to Novel

Bye, bye... *sambil lap air mata*



      Bismillah pembuka bicara, Assalamualaikum pembuka cerita. Cewah! Haha korang baca tajuk pun tahu dah kan Ina nak membebel pasal apa malam ni. Tahun ni kan Ina nak ambik Penilaian Menengah Rendah (PMR), sekarang ni dah 02/05.... tak lama lagi dah lah kan? Jadi terpaksa lah Ina tinggalkan novel buat sementara ni. Boleh ke ni? Doa, usaha dan tawakkal je lah. Korang ingat lagi tak entry yang ni? Ina dah dapat peluk cium ISM, SSID dengan LYMA. MJATS je belum lagi. Maybe lepas exam kut baru Ina beli. Novel ISM, SSID dan LYMA memang tak menghapakan Ina. Memang best! Bab kata Boboi Boy... Terbaikk !! Kuakua.

     Memang tahun lepas lagi Ina nak stop kejap tapi tak tahan dengan godaan. Kalau lalu kedai buku macam ada yang memanggil , marilah beli saya....marilah beli saya... Last-last Ina angkat kaki laju ke kedai buku tu, pilih novel mana yang berkenan di hati terus bayar! Ish-ish...jangan tiru macam Ina ya? Haha Tapi InsyaAllah kali ni menjadi. Tapi sebelum Ina stop baca novel, ada satu lagi novel last yang Ina nak baca. Lepas tu tak nak dah. Boleh percaya ke ni? Kuikui InsyaAllah je lah ya... 



Jom Terjah Blog Penulis Sau : Things On My Mind

        Nampak tak menatang apa kat atas ni? Kehkeh Novel ni lah yang last Ina nak baca. Suami Aku Ustaz! Saya ler ter . Kahkah okey, gedios! ; P Novel ni memang best, ada unsur islamik jugak lah. Novel camni lah Ina suka. Suami Aku Ustaz! Budak sekolah agama macam Ina ni..memang kebanyakannya nak yang 'ustaz-ustaz' gitu lorh. Haha Ish! Budak bawah umur lagi ni.. Tak leh kawen lagi. Semalam Ina dah pi cari novel SAU tapi habis. Nantilah, hujung minggu ni Ina pi cari. Nak beli dan baca cepat-cepat macam Citah lepastu nak belajar bersungguh-sungguh dengan bijak. Study Hard But Smart !

      Esok Ina ada qiammulai kat sekolah, jadi hari jumaat tu tak tahu lah sempat ke tidak beli. Nak beli SAU, hari sabtu rasanya tak boleh dah sebab kerja kursus bertimbun lagi. Ala~ orang nak exam tapi kerja kursus ni sibuk je! Kan ada jugak yang tak study sebab sibuk sampai tak tidur malam nak sudahkan kerja kursus ni. Haih! Redha je lah... Nama pun budak sekolah kan....


..........................................

Suami Aku Ustaz - Hannah Dhaniyah

    
Semenanjung : RM22
Sabah/Sarawak : RM25
( Diskaun RM3 Untuk Pembelian Online )




Alisa bukanlah anak gadis yang nakal mana pun. Tapi bila mak dengan ayah sudah mula tidak percayakan diri dia, apa lagi yang dia boleh buat?
“Kami nak satukan kamu dengan Hafiz sebelum kami bertolak ke Mekah.”
Yang menjadi masalah buat Alisa apabila ‘TIDAK’ bukan salah satu pilihan jawapan yang dia ada. Dan dia pula tidaklah pernah terfikir hendak melarikan diri daripada keluarga. Senakal-nakal Alisa, kasih sayang mak dengan ayah masih mampu membuatkan dia mengikut kata mereka. Tapi macam mana pula dengan cita-cita dia?
“Dia itulah ustaz di sekolah aku. Ustaz yang popular pula tu sebab masih belum berpunya. Hendak dikatakan handsome, semestinya tidak. Pada aku, dia bukanlah tergolong di dalam lelaki idaman aku. Tetapi, kalau sudah ramai yang mahu mengisi borang untuk masuk ‘Kelab Peminat Ustaz Hafiz’ sekiranya kelab itu wujud, mestilah dia tu ada rupa, ya tak? Aduh! Tidak fasal-fasal dia menjadi kepunyaan aku pula.”
Macam mana agaknya apabila Alisa yang berperangai gila-gila terpaksa hidup dengan Hafiz yang hidupnya skema? Tapi skema ke Hafiz kalau perangainya suka menyakat Alisa sejak lahir sehinggalah besar?
“Cuma aku harap, kahwin ni bukan bermakna hidup aku berakhir. Well, kau tahulah kan. Cita-cita aku ni tinggi. Pada aku umur baya kita ni sebenarnya hidup kita baru bermula. Mana nak belajar, nak kerja. Aku harap, everything is going to be well.”
Alisa. Cita-citanya setinggi langit, cintanya masih belum pernah berputik. Akan wujudkah cinta buat si suami dan bertahankah jodoh mereka berdua? Perlukah salah seorang berkorban hanya untuk membuatkan cita-citanya kesampaian?


DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.